News

Inițiativa “Fără penali”, blocată în Senat. Ședința suspendată pentru lipsă de cvorum

11.11.2020 | 16:24
Initiativa Fara penali blocata in Senat Sedinta suspendata pentru lipsa de cvorum
ADVERTISEMENT

Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” este blocată la Senat, după ce s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, dar respectiva ședință nu a avut cvorum. Modificarea constituției și cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru legea care stabileşte că Parlamentul şi nu Guvernul fixează data scrutinului pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor urmau să fie votate astăzi de Senat.

Respectiva inițiativă a USR-ului ar fi avut nevoie de două treimi, 90 de voturi, pentru a fi adoptată, dar PSD-ul a hotărât ca votul să se desfășoare cu prezență fizică, ceea ce a dus la lipsa numărului de membri necesar pentru a valida ședința camerei.

ADVERTISEMENT

Senatorii de la USR au refuzat să intre în sală pentru că nu a fost permis votul online, iar PNL-ul a declarat, prin vocea Alinei Gorghiu, că vor vota doar dacă se vor întruni condițiile pentru desfășurarea ședinței, lucru care nu s-a întâmplat.

„Fără penali în funcții publice”, blocată în Senat. Scandal provocat de inițiativa de modificare a Constituției

„Am verificat cvorumul prin semnătură. Din păcate, până în acest moment sunt înregistrate 62 de prezenţe. În aceste condiţii, nu-mi rămâne decât să constat că nu avem cvorum şi că această şedinţă nu poate fi legal constituită. Mulţumesc foarte mult pentru efortul făcut şi aş vrea să vă invit aici, în faţa pupitrului, să facem împreună o fotografie pentru a arăta cine este cu adevărat de partea poporului român”, a spus Robert Cazanciuc, după ce a suspendat ședința.

ADVERTISEMENT

Dan Barna, liderul USR, a transmis, de dinainte de ședință, că partidul pe care îl reprezintă nu va participa la ședință dacă nu va fi permis votul prin telefon. „Dacă nu se va lua în considerare votul prin telefon așa cum se face de două luni în Senat, nu vorm participa la această mascaradă și nu vom fi prezenți în sală pentru că nu există nicio șansă ca inițiativa să devină astăzi realitate.

Le cer celor doi lideri și domnului Orban și domnului Ciolacu să renunțe la orice combinatoristică parlamentară și prin comitetul liderilor să se aprobe revenirea la votul prin telefon”, a transmis acesta.

ADVERTISEMENT

Și UDMR a transmis, printr-un comunicat, că majoritatea parlamentară, condusă de PSD, a decis, în ultima clipă, să organizeze şedinţa de plen a Camerei superioare cu participare fizică. În acest fel, senatorii partidului lor nu au putut vota.

„Având în vedere situaţia epidemiologică, decizia Comitetului liderilor din Senat de ieri a fost ca şedinţa plenului de astăzi să se desfăşoară şi online. Astăzi (miercuri – n.r.), cu doar câteva ore înainte de şedinţa plenară, Comitetul nu a ţinut cont de pandemie şi a decis ca şedinţa să fie organizată cu prezenţa fizică a senatorilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, senatorii UDMR nu au posibilitatea de a participa la dezbaterea şi votul de astăzi. Considerăm că este inacceptabil ca, în timp de campanie electorală, majoritatea să se folosească de astfel de instrumente pentru a împiedica participarea senatorilor UDMR la şedinţa plenară a Senatului”, se arată într-un comunicat, scrie hotnews.ro.

Liderii PNL au precizat că vor vota inițiativa, doar dacă se va ajunge la vot fără prezența lor: “vom participa doar dacă va fi cvorum fără noi, pentru a vota ”pentru” inițiativa ”Fără penali” și împotriva amânării alegerilor parlamentare”, a spus Gorghiu, potrivit sursei citate mai sus.

ADVERTISEMENT