ADVERTISEMENT
News

Inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, adoptată de Camera Deputaților. USR: ”Un moment istoric”

Autor: Adrian Baciu | 14.07.2020 | 14:37
Inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, adoptată de Camera Deputaților. USR: ”Un moment istoric”
Inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, adoptată de Camera Deputaților. USR: ”Un moment istoric”. Foto: hepta.ro

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de prim for sesizat, propunerea legislativă privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției României ”Fără penali în funcții publice”.

ADVERTISEMENT

Proiectul a trecut fără absolut nicio emoție, fiind adoptat de toate formațiunile politice, indiferent de culoarea lor: 295 de voturi pentru și o singură abținere.

În etapa următoare, propunerea urmează să intre în dezbaterea Senatului. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

ADVERTISEMENT

”Fără penali în funcții publice”, inițiativă adoptată de Camera Deputaților

Proiectul de lege “Fără penali în funcţii publice” a trecut, în cursul zilei de marți, de Camera Deputaților, cu 295 de voturi ”pentru” și o abținere, și va merge la Senat, cameră decizională.

Dacă inițiativa va trece și de Senat, Constituția va avea un nou articol, care va interzice accesul în funcții publice a cetățenilor condamnați definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție. De asta va fi legat un Referendum care trebuie organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după adoptarea proiectului, USR a transmis că este un moment istoric şi că a fost făcut încă un pas spre referendumul ”Fără Penali”.

”Milionul de oameni care au semnat pentru această iniţiativă contează în sfârşit. E un act sanitar, care trebuia aplicat încă de la restartul democraţiei noastre. Încă de atunci, de când s-a scris Constituţia actuală, autorii ei ar fi trebuit să pună o prevedere de felul acesta în ea.

ADVERTISEMENT

Nu au făcut-o pentru că, probabil, nu şi-au închipuit că din comunism am putea ajunge direct în caricatura de Ev Mediu pe care şi-o dorea domnul Liviu Dragnea şi încă şi-o mai doresc unii dintre cei care îl aplaudau când era la putere şi împărţea putere”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR, conform News.ro.

Ce propune inițiativa ”Fără penali”

Iniţiativa ”Fără Penali în funcţii publice” are scopul completării articolului 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales. Acesta ar trebui să conțină un nou alineat, având următorul conţinut:

ADVERTISEMENT

Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

În septembrie 2018, Uniunea Salvaţi România a depus 781.000 de semnături în Parlament. Iniţiativa a reuşit să îndeplinească cele două condiţii impuse de lege: peste 500.000 de semnături valide şi minimum 20.000 de semnături din 21 de judeţe.

ADVERTISEMENT

Obiectivul declarat al USR a fost declanșarea referendumului Fără Penali în funcţii publice.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!