Iniţiativă legislativă: Salariile medicilor cresc cu 150%. Moment strategic

Conferenţiarul doctor Florin Buicu a iniţiat un proiect de lege prin care să crească salariile medicilor cu 150% anual, din 2016 până-n 2018. Iniţiativa vine într-un moment în care medicilor...
14.08.2015 | 15:28
Initiativa legislativa Salariile medicilor cresc cu 150 Moment strategic
ADVERTISEMENT

Conferenţiarul doctor Florin Buicu a iniţiat un proiect de lege prin care să crească salariile medicilor cu 150% anual, din 2016 până-n 2018. Iniţiativa vine într-un moment în care medicilor pare că li s-a umplut paharul. Ei s-au unit pe Facebook, peste 13.000 la număr, şi anunţă o posibilă grevă.

“Este o iniţiativă ceva mai nouă, legată de creşterea salariilor medicilor. Este o propunere personală. Este vorba de posibilitatea plăţii salariilor medicilor, predictibilă cu o creştere de 150%. Propunerea personală este ca aceste salarii să poată fi date printr-un program multianual aprobat, să vină practic din bugetul de stat prin transfer către fondul naţional unic de asigurări de sănătate prin fondul de echilibrare al fondulului naţional unic de asigurări de sănătate, practic de la Ministerul Sănătăţii”, a declarat conf. dr. Florin Buicu într-un interviu pentru Revista MedFarm.

ADVERTISEMENT

La Adevărul Live, în 13 august, Florin Buicu a explicat că “este o iniţiativă pe domeniul sănătate nu are legătură cu legea salarizării. Dacă un medic are, de exemplu, un venit de 1000 lei în 2015, în 2016 va avea 1500, în 2017 va avea 2250 lei, iar în 2018 va avea 3370”. El a explicat că “medicul va fi plătit tot de casa de asigurări de sănătate, din fond, dar suma care vine să plătească salariile medicilor va veni din bugetul de stat. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că la actuala decontare a cazurilor medicale vom putea plăti cu aceeaşi sumă doar serviciul medical, iar partea de salar de onorariu a medicului să fie cumva separată”.

Grevă medici

Proiectul legislativ apare în timpul unei ample mişcări pe pagina de Facebook. Un grup de 13.700 de medici îşi cer drepturile în online şi chiar iau în calcul posibilitatea unei greve.
Iată doar câteva dintre mesajele postate pe grup:

ADVERTISEMENT

“Toţi şi-au creat facilităţi conform meseriei noi dacă ne îmbolnăvim nu avem nici o facilitate nici la medicamentele nici la analize costisitoare nu mai vorbim de programele naţionale unde listele de aşteptare sunt lungi. Avem colegi care s-au infectat cu VHB, VHC, ETC şi aşteaptă aprobarea dosarelor ca oricare pacient. Deci gratuitate pentru medici şi includerea în programele naţionale fără liste de asteptare?”

“Vrem RESPECT… FINANCIAR ŞI SOCIAL”

“Propun ca pana in septembrie sa dati anunturi legate de acest grup tuturor medicilor pe care ii cunoasteti ca sa putem fi mai uniti. In luna septembrie incepem sa purtam banderola asa cum preciza Dr. Blajut Florin Cristian pentru a ne face remarcati si respectarea programului de munca, apoi greva de avertisment (cateva ore pe zi la aer liber in curtea spitalului) apoi generala la nivel national cu respectarea legii (asigurarea urgentelor, operatiilor care nu se pot amana, etc). Nu ma mai intereseaza discutii si negocieri ca sunt satul de fraza “nu sunt bani”. Daca chiar nu sunt sa-si dea demisia cei care trebuie sa aprobe marirea salariilor medicilor si atunci o sa ii cred ca nu sunt bani. Pacientii saracii nu au nicio vina ca noi patim asa ceva. Imi pare rau pentru ei dar vor trebui sa testeze segmentul privat in aceste vremuri. Vor fi foarte multi care ne vor sustine iar cei care nu ne inteleg sa vina o zi la spital sa vada ce se intampla, cum e sa operezi, cum e sa pansezi capete sparte, sa intubezi cadavre in speranta ca mai exista totusi o sansa … sau macar sa-si imagineze ca nu vrem sa mai tratam si alti pacienti lesinati. Magistratii au spor de stres. Oare stresul nu e si pe la medicina? Sa mai zic de sporul de sala, de spital, de calculator sau altele?”

ADVERTISEMENT

Sursă: www.dcnews.ro

 

Tags: