Sport

Inițiatorii Superligii europene nu renunță și vin cu un nou format. Șeful La Liga, Tebas, a reacționat imediat: ”Este lupul din povestea Scufiței Roșii”

O competiție fără membri permanenți și bazată pe performanță sportivă, cu până la 80 de echipe, este noua propunere pentru Superliga europeană.
09.02.2023 | 16:46
Initiatorii Superligii europene nu renunta si vin cu un nou format Seful La Liga Tebas a reactionat imediat Este lupul din povestea Scufitei Rosii
Inițiatorii Superligii europene nu au renunțat la idee și vin cu o nouă propunere. Sursa foto: Twitter Madrid Zone
ADVERTISEMENT

A22 Sports Management Group, entitatea care promovează proiectul Superligii europene, sprijinită de Real Madrid, Barcelona și Juventus, n-a renunțat la intenția de a pune bazele competiției. Și pune în atenția opiniei publice, prin intermediul celor mai importante canale media de pe continent, o nouă propunere.

Superliga europeană, o competiție deschisă, este ideea de bază a noului proiect

Proiectul inițial al Superligii europene a fost lansat în aprilie 2021, cu 12 membri fondatori. Este vorba despre Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, AC Milan, Inter Milano, Juventus, Atletico Madrid, Barcelona și Real Madrid.

ADVERTISEMENT

Opozanții au apărut imediat. Și vorbim doar despre ligile naționale, ori despre UEFA. Plus celelalte cluburi din țările în care activează inițiatorii. Dar și fanii, inclusiv dintre susținătorii acestora, care au protestat vehement.

De altfel, la presiunea celor din urmă, grupările din Premier League au anunțat că se retrag din proiect. La fel au procedat cluburile din Milano sau Atletico Madrid. Astfel că, acum, A22 Sports Management Group mai are doar susținerea a trei grupări rebele. Cei doi granzi din Spania, Real Madrid și FC Barcelona, respectiv Juventus.

ADVERTISEMENT

Împreună, au adus cazul pe masa Curții Europene de Justiție. Care ar trebui să se pronunțe în această primăvară cu privire la poziția de monopol a UEFA după ce aceasta a amenințat cluburile ce ar lua parte la Superliga că vor suporta sancțiuni drastice.

Un proces pe care, se pare, nu sunt șanse să-l câștige A22 Sports Management Group. În final de 2022, înainte de Crăciun, sfatul avocatului general Athanasios Rantos către instanță a fost puternic în favoarea UEFA.

ADVERTISEMENT

Acesta a constatat că legislația UE în materie de concurență este compatibilă cu restricțiile anunțate de forul european și ”proporționale pentru atingerea obiectivelor legitime în conformitate cu politica UE în domeniul sportului”. Și chiar dacă avizul său nu este obligatoriu pentru judecătorii CEJ, în majoritatea cazurilor este respectat.

O nouă încercare

Exact pe acest fond vine comunicatul de astăzi al lui Bernd Reichart, directorul executiv al A22 Sports Management Group. Publicat de principalele cotidiene din Europa.

ADVERTISEMENT

„Bazele fotbalului european sunt în pericol de a se prăbuși. Este timpul pentru o schimbare. Cluburile sunt cele care suportă riscul antreprenorial în fotbal.

Dar atunci când sunt în joc decizii importante, ele sunt de prea multe ori forțate să stea pe margine, în timp ce fundațiile sportive și financiare se prăbușesc în jurul lor

Discuțiile noastre au arătat, de asemenea, clar că cluburilor le este adesea imposibil să se pronunțe public împotriva unui sistem care folosește amenințarea sancțiunilor pentru a contracara opoziția”, a spus acesta.

Și a venit cu un nou format. Unul care, spune Reichart, este rodul consultărilor pe care le-a avut, din octombrie încoace, cu reprezentanții a circa 50 de cluburi europene. Ale căror doleanțe le-a inclus într-un decalog cu principii de bază.

Pe scurt, deși formatul final nu a fost dezvăluit, Superliga europeană ar renunța la caracterul închis. Și ar deveni o competiție rezervată unui număr de 60 până la 80 de echipe, fără membri permanenți.

Participarea ar urma să fie făcută în paralel cu cea din competițiile naționale, iar dreptul de a lua parte la întrecere ar fi obținut pe baza rezultatelor din acestea. Iar echipele ar evolua în divizii, după modelul pe care forul european îl folosește în UEFA Nations League. Astfel încât noua competiție ar urma să garanteze fiecărei echipe un minim de 14 meciuri pe sezon. Și astfel, stabilitate și predictibilitate a veniturilor.

Șeful La Liga, Javier Tebas, reacție acidă: ”Proiect egoist, elitist și condus de lăcomie”

Cunoscut adversar al ideii, Javier Tebas, președintele La Liga, a fost între primii care a reacționat după anunțul A22 Sports Management Group. El a scris pe Twitter: ”Superliga este lupul, care astăzi se deghizează în bunicuță pentru a încerca să păcălească fotbalul european, dar nasul și dinții îi sunt foarte mari.

Patru divizii în Europa? Desigur, [divizia de vârf] pentru ei [cluburile fondatoare], ca în planul pentru 2019. Guvernarea cluburilor? Desigur, doar pentru cei mari.”

Nu a fost singura remarcă acidă. O alta a venit din partea lui Kevin Miles. Cel care este director executiv al Football Supporters’ Association, care reprezintă fanii din Anglia și Țara Galilor. Și este co-fondatoare a entității europene rezervată suporterilor.

„Cadavrul ce umblă care este Superliga Europeană se zvâcnește din nou cu toată conștiința de sine pe care o asociază cu un zombi. Cea mai nouă idee a lor este să aibă o „concurență deschisă”, după ce, afacerea închisă, propusă inițial, a dus la proteste uriașe ale fanilor.

Desigur, există deja o competiție deschisă pentru cluburile de top din Europa – se numește Liga Campionilor. Ei spun că „dialogul cu fanii și grupurile independente de fani este esențial”, dar European Zombie League continuă – ignorând disprețul pe care suporterii de pe tot continentul îl au pentru el”, a declarat directorul executiv al FSA, Kevin Miles.

ADVERTISEMENT