ADVERTISEMENT
Hotnews

Injecția care previne infecția HIV. Descoperirea majoră anunțată de cercetători

Autor: Narcis Roșioru | 19.05.2020 | 12:18
Injecția care previne infecția HIV. Descoperirea majoră anunțată de cercetători
Injecția care previne infecția HIV. Descoperirea majoră anunțată de cercetători. Sursa foto: Hepta.ro

Specialiștii au descoperit injecția care previne infecția HIV, ce trebuie administrată la fiecare opt săptămâni pentru a preveni contaminarea cu boala respectivă.

ADVERTISEMENT

Injecția care previne infecția HIV

O echipă de cercetători anunță că a descoperit injecția care previne infecția HIV și care, administrată la fiecare opt săptămâni, poate preveni contaminarea cu boala necruțătoare, informează Agerpres.

Specialiștii spun că administrarea unui medicament denumit Cabotegravir, la fiecare opt săptămâni, poate preveni contaminarea cu HIV, virusul care declanșează boala SIDA.

ADVERTISEMENT

În plus, injecția ar fi mult mai eficientă decât comprimatele zilnice denumite PrEP, o serie de medicamente care previn deja infectarea cu virusul HIV.

Specialiştii de la Institutul Național de Sănătate din SUA au anunţat de curând primele rezultate ale unui studiu clinic lansat în urmă cu peste trei ani în şapte ţări, printre care Statele Unite, Brazilia, Thailanda şi Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Cât de eficient este noul tratament preventiv

Cercetarea a fost efectuată pe bărbaţi care au întreţinut raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, dar şi pe femei transgender.

Majoritatea celor care au participat la studiu avea vârste sub pragul de 30 de ani, acestea fiind grupurile cele mai expuse în faţa riscului de infectare cu HIV. În plus, cercetătorii au anunțat un alt studiu, realizat pe femei, care este în curs de desfăşurare.

ADVERTISEMENT

Descoperirea anunțată de specialiști este una majoră, având în vedere că până în acest moment singurul medicament preventiv omologat este un comprimat Truvada, numit PrEP (“Profilaxie Pre-Expunere”).

Cu alte cuvinte, o persoană care nu este infectată HIV poate să ia medicamentul în fiecare zi, pentru ca riscul de infectare în urma unor raporturi sexuale neprotejate să fie redus cu 99%.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii care au descoperit infecția ce necesită o administrare la fiecare opt săptămâni au publicat acum rezultatele unei cercetări efectuate pe un grup de peste 4.500 de persoane.

În timp ce jumătate dintre ele au primit o injecţie la fiecare două luni cu Cabotegravir (şi comprimate placebo de PrEP), cealaltă jumătate a primit o injecţie placebo (şi comprimate reale de PrEP).

ADVERTISEMENT

Pe durata studiului, 50 dintre participanţi au fost contaminaţi cu HIV, însă diferențele sunt majore: 12 în grupul cu Cabotegravir şi restul de 38 în grupul cu placebo.

Astfel, cercetătorii spun că infecția cu Cabotegravir are o eficacitate mai mare cu 69% decât cea a medicamentului Truvada.

“Suntem foarte mulţumiţi de rezultate, nu numai datorită eficacităţii ridicate a Cabotegravir, ci şi pentru că am demonstrat înalta sa eficienţă într-un studiu care reprezintă într-o manieră adecvată populaţiile cele mai afectate de HIV: MSM (bărbaţi care au raporturi sexuale cu bărbaţi) de culoare din Statele Unite, tineri MSM din lumea întreagă şi femei transgen”, a spus Kimberly Smith, director de cercetare la ViiV Healthcare, filială a grupului GSK.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!