Nu toate petrecerile de sfârșit de se sfârșesc bine. Pe fondul consumului de alcool, românii ajung la certuri care degenerează în violențe cu arme albe. Un astfel de caz s-a petrecut într-o localitate din județul Neamț.
Doi bărbați, unul în vârstă de 31 de ani și celălalt în vârstă de 32 de ani, au ieșit să petreacă într-un bar dintr-o localitate din județul Neamț. Numai că întâlnirea a degenerat în ceartă iar cearta în agresiune cu armă albă. Astfel că unul din ei a ajuns la spital, cu răni, iar celălalt la sediul poliției.
Faptele au avut loc într-un bar din localitatea Țibucani, din județul Neamț, sâmbătă seara. Potrivit IPJ Neamț, cei doi bărbați s-au luat la ceartă după ce au consumat alcool.
Cearta a degenerat în scurt timp în violențe. Bărbatul de 32 de ani n-a stat pe gânduri și a scos un cuțit cu care l-a lovit pe celălalt.
După ce l-a înjunghiat, agresorul a fugit din bar într-o direcție necunoscută, nu înainte însă ca un client să reușească să-i ia cuțitul din mână. Bărbatul rănit a fost transportat la spital, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale.
În privința agresorului, acesta a fost găsit repede de polițiști și reținut pentru cercetări privind infracțiuni de lovire și alte violențe, urmând să fie prezentat instanței.
În România, violențele pe fondul consumului de alcool în mediul rural (și nu numai) sunt un fenomen vechi. Potrivit specialiștilor, alcoolul dezinhibă iar în conflictele violente, alcoolul face adesea parte din ecuație.
Multitudinea de factori (ereditari, familiali, socio-economici, psihologici etc.) face imposibilă izolarea unei singure legături cauzale între abuzul de alcool și izbucnirile violente.
Personalitatea joacă în mod evident un rol în izbucnirile violente sub influența alcoolului, la fel ca și contextul și reprezentările adesea violente ale efectelor alcoolului, așa cum se vede în special în filme.
Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că alcoolul ușurează trecerea la acet în cazul infracțiunilor sexuale și al violenței fizice prin eliminarea inhibițiilor.
Alcoolul perturbă funcțiile cognitive. În special, afectează capacitatea de procesare a informațiilor. Băutorul se va concentra pe acțiunea imediată și pe reacția pe care aceasta o provoacă în el, mai degrabă decât pe consecințele pe care le poate avea pe termen lung. Acest lucru este cunoscut sub numele de „miopie alcoolică”.