News

Înmatricularea mașinilor, în competența RAR. Șoferii vor aștepta mai puțină vreme documentele necesare

03.05.2021 | 16:13
Inmatricularea masinilor in competenta RAR Soferii vor astepta mai putina vreme documentele necesare
Înmatricularea mașinilor, în competența exclusivă a Registrului Auto Român
ADVERTISEMENT

Cetățenii vor pierde mai puțin timp pentru  înmatricularea și înregistrarea vehiculelor, proceduri care vor trece din competența Ministerului de Interne în cea a Ministerului Tranporturilor prin intermediul Registrului Auto Român (RAR).

Măsura este prevăzută într-un proiect de lege inițiat de doi parlamentari UDMR, susținut însă de reprezentanți ai tuturor partidelor, astfel că propunerea are șanse mari să fie adoptată până la sfârșitul acestui an.

ADVERTISEMENT

Deputatul Bende Sandor, inițiator al legii alături de Benedek Zacharie, susține că prin această modificare procedurile s-ar reduce cu un număr apreciabil de zile, idealul fiind ca aceasta să ajungă la numai o singură zi, cât durează în restul statelor Uniunii Europene.

Toate documentele necesare, eliberate numai de RAR

În momentul de față, un cetățean care  vrea să înmatriculeze o mașină, motocicletă ș.a.m.d. trebuie mai întâi să ceară la RAR omologarea vehiculului, procedură care uneori durează 30 sau chiar 40 de zile. Cu documentul obținut de acolo trebuie să meargă la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), unde mai are de așteptat încă 10-20 de zile, potrivit  lui Bende Sandor.

ADVERTISEMENT

Este un lucru absolut normal ca această procedură să dureze o singură zi. Dacă vom comasa aceste servicii oferite populației, cel puțin unul dintre aceste două termene va dispărea. Dacă vedem că nu funcționează mai bine, putem veni și cu alte modificări legislative (…) Până acum am văzut că nici măcar în timpul pandemiei nu s-au redus termenele”, a declarat Bende Sandor pentru FANATIK.ro.

Prin modificarea legislativă, de competența poliției rutiere va rămâne eliberarea permiselor de conducere, iar înmatricularea vehiculelor va deveni competența exclusivă a Registrului Auto Român.

ADVERTISEMENT

RAR va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date conținând evidența persoanelor. RAR efectuează activitatea de înmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare și evidență a certificatelor de înmatriculare și a plăcilor cu numere de înmatriculare a vehiculelor, precum și de eliberare și evidență a autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentanțele sale teritoriale”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Toate procedurile legate de înmatriculare sau radiere, eliberare plăcilor de înmatriculare etc. vor fi reglementate prin ordin al Ministerului Transporturilor, în termen de patru luni de la intrarea în vigoare a legii.

ADVERTISEMENT

Vor fi eliminate unele costuri nejustificate pentru cetățeni, eliminarea unor drumuri pe care trebuie să le facă acum către DRPCIV. Măsura este cu atât mai necesară cu cât pandemia de coronavirus impune limitarea pe cât posibil a interacțiunilor față în față între funcționarii statului și cetățeni.

Ideea este ca cetățeanul să simtă că există instituții ale statului  care-l obstrucționează, că pentru taxele și impozitele pe care le plătește primește ceva în schimb”, a spus Bende Sandor.

Proiectul de lege are șanse mari să fie adoptat întrucât, pe lângă semnăturile de susținere din partea parlamentarilor UDMR, printre coinițiatori figurează reprezentanți din toate partidele parlamentare. Bende speră că va putea fi adoptată legea până la sfârșitul anului în curs astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022 dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT