News

INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere. ”Creează o presiune socială asupra femeii”

Conducerea Institutului Național de Medicină Legală (INML) a anunțat că de la 10 iunie nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere. Asta se va întâmpla indiferent de vârstă.
14.06.2022 | 23:41
INML nu mai elibereaza certificate de virginitate la cerere Creeaza o presiune sociala asupra femeii
INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă. Foto: pixabay.com, pxhere.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

INML a informat că la această situație s-a ajuns după ce la 6 iunie, în România a fost lansată o campanie pentru eliminarea testelor de virginitate. Ulterior au apărut multe reacții atât în rândul societății civile, cât și în rândul politicienilor.

Campanie națională pentru eliminarea testelor de virginitate

De asemenea, multe persoane publice și-au exprimat punctele de vedere despre acest subiect sensibil. Autorii campaniei au atras atenția că astfel de teste continuă să fie aplicate în România deși un astfel de examen are consecințe pentru psihicul tinerelor.

ADVERTISEMENT

Conform statisticilor, aproape 1.000 de cereri pentru teste de virginitate au fost înregistrate în 2019. În acest context, directorul INML a transmis că s-a luat decizia renunțării la eliberarea testelorde virginitate la cerere.

Având în vedere îngrijorările exprimate în societatea civilă privind calificarea testării virginității drept o practică vătămătoare de natură să creeze o presiune socială asupra femeii, aptă de a determina discriminare și excluziune socială, precum și încălcarea unor drepturi civile precum dreptul la intimitate integritatea Integritate fizică și dreptul la libertate.

ADVERTISEMENT

Au contat și recomandările Comitetului Națiunilor Unite

Având în vedere recomandările Comitetului Națiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeii cât și privind drepturile copilului, Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul raportului special privind eliminarea acestei virginității: o declarație interinstituțională WHO RHR / 18.15.2018, se dispune:

Art. 1 Eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice indiferent de vârsta persoanei la camera de gardă a INML – MM, a examinării integrității himenale precum și a constatării virginității de către medicul legist în INML-MM, precum și eliberarea certificatului medico legal asupra stării de virginitate unei femei la nivelul INML- MM începând cu data de 10.06.2022”, se arată în nota transmisă de cel care conduce INML, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Mai departe, în cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual, raport sexual sau oricăror alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, se aduce la cunoștință solicitantului că determinarea că examinare medico legală genitală se va efectua numai în procedura oficială la solicitarea poliției. Medicilor legiști le va reveni obligația de a anunța de îndată organele judiciare.

 

 

 

Tags: