News

Înmormântare cu scandal la Gura Humorului. Poliția a obligat familia să resigileze sicriul unui bărbat diagnosticat cu COVID-19

01.07.2020 | 14:31
Inmormantare cu scandal la Gura Humorului Politia a obligat familia sa resigileze sicriul unui barbat diagnosticat cu COVID19
ADVERTISEMENT

Un bărbat de 41 de ani din Gura Humorului a murit, fiind diagnosticat cu cancer pulmonar și COVID-19. Familia a desigilat sicriul, motiv pentru care a intervenit poliția și a amendat-o pe văduvă, informează Adevărul.

Bărbatul a murit la Spitalul din Suceava, iar medicii susțin că, pe lângă boala cronică de care suferea, se infectase și cu SARS-CoV-2, motiv pentru care a fost dispusă  sigilarea sicriului. Familia a deschis însă sicriul, contrar reglementărilor în  vigoare.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava, Ionuţ Epureanu, a precizat că a fost deschis un dosar penal pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.

Familia, forțată  să facă înmormântarea cu două zile mai devreme

Potrivit unor surse neoficiale, familia de romi a răposatului a preluat sicriul sigilat, întrucât în certificatul de deces erau trecute la cauze atât cancerul, cât și infecția cu COVID-19. Familia susține că nu știa că trebuie să păstreze sicriul închis, deși au fost semnate documentele prin care se angajau să respecte măsurile de prevenire a infecției.

ADVERTISEMENT

Încă de ieri, o echipă de la Direcţia de Sănătate Publică din Suceava a mers la Gura Humorului pentru a-i identifica pe participanții la înmormântare.

Unul dintre aceștia a postat pe Facebook  un clip filmat în cimitir în care afirmă că bărbatul a murit din cauza cancerului iar autoritățile îi forțează să-l înmormânteze ca mort din cauza coronvirusului pentru bani.

ADVERTISEMENT

Uitaţi ce să întâmplă la noi, în România. A murit de cancer şi ne obligă să-l înmormântăm de COVID ca să ia bani. Uitaţi, oameni buni! Ne obligă să-l îngropăm de COVID şi el a murit de cancer. Uitaţi, oameni buni, ce legi sunt!”, a clamat Marin Suciu, cel care a filmat în cimitir.

Suciu se referea inclusiv la faptul că poliția a obligat familia să înmormânteze imediat defunctul, deși inițial înhumarea era programată pentru 2 iulie.

ADVERTISEMENT

Văduva bărbatului mort de COVID-19 a fost amendată de inspectorii DSP Suceava cu 10.000 de lei, pentru că nu a respectat măsurile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. Echipa DSP a fost însoțită de polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale pentru a preîntâmpina eventualele reacții violente ale familiei,  însă rudele nu au reacționat violent la intervenția autorităților.

Dintre cele 100 de persoane care au participat la funeralii, cinci au fost obligate să se autoizoleze pentru următoarele 14 zile.

ADVERTISEMENT