News

Înmormântare fără mort într-un sat din Vaslui. Oamenii au mâncat pomana și au spus Bogdaproste

Județul Vaslui apare din nou pe harta evenimentelor și întâmplărilor inedite preluate de televiziunile și site-urile de știri.
06.11.2022 | 11:06
Inmormantare fara mort intrun sat din Vaslui Oamenii au mancat pomana si au spus Bogdaproste
Înmormântare fără mort în județul Vaslui. Foto: stirileprotv / realitatea de vaslui
ADVERTISEMENT

De data aceasta, în prim-plan apare o înmormântare fără mort într-un sat din Vaslui. Conform jurnaliștilor locali, totul s-a întâmplat în satul Epureni, din comuna Duda Epureni.

S-a dus buhul despre mortul din județul Vaslui

Localnicii s-au mobilizat pentru a-l îngropa pe Ion Bulai și până la un moment dat, totul a decurs conform planului. La 75 de ani, el a murit luni, fără să aibă nici măcar o rudă lângă căpătâi.

ADVERTISEMENT

Impresionați de situația răposatului, oamenii din Duda Epureni nu au ezitat și au strâns bani pentru cele necesare înmormânării. De cealaltă parte, polițiștii au început cercetări pentru moarte suspectă.

Astfel, cadavrul lui Ion Bulai a fost transportat la Vaslui, la Medicina Legală. Concluzia a fost că septuagenarul a murit din cauze naturale. Când au aflat, sătenii și și reprezentanții primăriei au continuat să pregătească înmormântarea așa cum se cuvine.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii de la vremeanouă.ro au notat că în sarcina autorităților locale a revenit aducerea cadavrului de la morga din Vaslui. Din păcate, miercuri, când toți s-au adunat la biserică, cu pachete, colivă și prapuri (n.r. – steag bisericesc), s-a anunțat că mortul nu va fi îngropat în aceeași zi.

Ce au transmis cei de la morgă

Cei de la morgă au transmis că legea nu le permite să înapoieze cadavrul mai devreme de 10 zile în cazul unui decedat fără aparținători. De abia după acest interval, urma declararea cazului ca unul social și trupul lui Ion Bulai putea fi înapoiat.

ADVERTISEMENT

Nu mai era nimic de făcut. Toate pregătirile fuseseră făcute. Coșciugul era cumpărat și groapa fusese săpată. ”Părintele a făcut o slujbă de sfințire a mâncării, care a fost dată de pomană celor prezenți. S-au strâns prosoapele, s-a strâns tot și asta a fost.

Deși mortul nu a fost îngropat, pomana s-a mâncat și oamenii chiar au spus Bogdaproste. Toată lumea știa că Ion este la morgă, deși noi așteptam pe marginea gropii să îl îngropăm creștinește, că nu are pe nimeni.

ADVERTISEMENT

Poate că trebuia o comunicare mai bună cu cei de la Medicina Legală, ca să nu se apuce lumea să facă mâncare, să pregătească pomenile și să se sape de pe acum groapa.

Reacțiile sătenilor

 Ce era să se facă cu mâncarea cumpărată? S-a dat de sufletul lui Ion, că doar nu era s-o ducem înapoi de unde am luat-o”, au spus sătenii.

Despre Ion Bulai se știa că a venit în Epureni în urmă cu aproximativ 20 de ani. La acea vreme, el a trăit în concubinaj cu o femeie din sat, dar a rămas singur după moartea ei.

Foarte afectat de dispariția ei, bărbatul nu ar fi fost vizitat niciodată de vreo rudă. La un moment dat s-a zvonit că ar avea un copil dintr-o altă căsătorie și că ar fi originar  din Răducăneni (județul Iași). Altfel, amintim un alt caz inedit de la Vaslui, în care amărâtul satului a fost scos din sicriu după deces.

 

ADVERTISEMENT