News

Inovație în sistemul medical. Se va fabrica un medicament care ne-ar putea creșe dinții pierduți

Speranțe pentru cei fără dinți. Progresul în medicina dentară a scos la iveală un medicament care ajută la creșterea danturii
12.05.2024 | 12:04
Inovatie in sistemul medical Se va fabrica un medicament care near putea crese dintii pierduti
Medicamentul revoluționar pentru regenerarea dinților. Testele pe oameni încep în curând. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Identificată inițial în cadrul unei cercetări din 2021, o substanță pentru regenerarea dinților va intra în faza de testare pe subiecți umani în cursul acestui an. Planurile pentru a duce substanța la studii clinice au fost stabilite în anul anterior, iar acum, pare că testele pe oameni sunt programate oficial.

Medicament uluitor pentru creșterea dinților

Prima etapă a testelor pe subiecți umani va debuta în luna septembrie, implicând 30 de bărbați adulți sănătoși care vor participa la studiu. Fiecare participant are cel puțin un dinte lipsă în partea din spate a gurii.

ADVERTISEMENT

Faza a doua este programată tentativ pentru 2025 și va implica subiecți cu vârste între doi și șapte ani, diagnosticați cu agenezia dentară congenitală, care prezintă cel puțin patru dinți lipsă încă de la naștere.

Investigarea și ulterioara testare a acestui medicament pentru regenerarea dinților sunt de interes din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ar trebui să faciliteze procesul de înlocuire a dinților pierduți, evitând necesitatea intervențiilor chirurgicale extrem de invazive care pot lăsa pacienții cu proteze costisitoare și fragile.

ADVERTISEMENT

Începutul unei noi ere dentare

Echipa care a descoperit acest medicament l-a testat deja pe scară largă pe animale, fără a observa efecte secundare, și a obținut rezultate promițătoare în 2018, când a reușit să facă să crească dinți noi la dihori.

Având în vedere asemănările dintre mugurii dentari ai dihorilor și cei ai oamenilor, este de așteptat ca substanța să aibă un efect similar și în cavitatea orală umană.

ADVERTISEMENT

Principala acțiune a acestui medicament se concentrează pe inhibarea unei proteine numită USAG-1, considerată responsabilă de împiedicarea dezvoltării mugurilor dentari în dinți de lapte sau permanenți.

Dacă testele pe subiecți umani vor fi completate cu succes și fără incidente, există speranța ca această substanță să devină disponibilă la scară largă și să fie pusă la dispoziția pacienților care au nevoie de ea până la finalul deceniului.

ADVERTISEMENT

Deși principalul scop este de a ajuta pacienții cu agenezie dentară, o afecțiune genetică care cauzează lipsa dinților, se speră că această substanță va putea fi utilizată și în alte situații pentru a ajuta orice persoană care a pierdut dinți din diverse motive de-a lungul vieții.

ADVERTISEMENT