News

Înrăutățire severă a vremii. Urmează trei zile cu zăpadă, viscol și polei

09.01.2021 | 21:08
Inrautatire severa a vremii Urmeaza trei zile cu zapada viscol si polei
ADVERTISEMENT

Jumătatea de sud a țării intră din această noapte, de la ora 23.00 sub atenționare de ninsori și viscol. Căderile de zăpadă vor aduce și o scădere semnificativă a temperaturilor.

Deja ninsorile au apărut în zona montană, însă în cursul nopții de sâmbătă spre duminică se vor extinde în tot sudul țării.

ADVERTISEMENT

Începând de luni, ninsorile vor lăsa locul ploilor și lapoviței, lucru ce va duce la apariția poleiului din cauza temperaturilor scăzute, sub nivelul celor considerate normale pentru această perioadă.

Vremea se va menține rece în următoarea săptămână

În zonele mai joase din țară, inclusiv în Capitală, pe parcursul acestei nopți și mâine vom putea să discutăm de un strat de până la 15-20 de centimetri, dar în zona montană, unde va ninge, stratul va mai crește și deja la Bâlea Lac înregistrăm 166 de centimetri”, a declarat, pentru Digi24, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.

ADVERTISEMENT

De luni revin ploile ce vor duce la apariția poleiului. „Începutul săptămânii viitoare aduce ploi și lapoviță care vor favoriza fenomenul de polei. De asemenea, intensificările de vânt cu rafale în zonele mai joase, iar la munte la altitudini mai mari va fi viscol”, a precizat Mateescu.

Temperaturile vor scădea considerabil și vor rămâne mici pe durata întregii săptămâni viitoare.

ADVERTISEMENT

Ceea ce e de remarcat e și regimul de temperaturi, de la o primă săptămână a lunii ianuarie foarte călduroasă, care a adus o abatere termică pozitivă de 6,1 grade Celsius față de normal, discutăm până spre finele celei de a doua decade a lunii ianuarie de valori sub ceea ce ar fi normal pentru aceste săptămâni. Iar finele săptămânii viitoare e posibil să fie chiar mai coborâte, sub minus 12-13 grade Celsius în zone depresionare din estul Transilvaniei și chiar în Moldova. Inclusiv în Capitală e posibil să consemnăm valori sub minus 8 grade Celsius la nivelul minimelor, iar maximele destul de coborâte, 1, 2 grade cel mult”, a mai spus Elena Mateescu.