News

INS: Numărul de pensionari din România a scăzut la 5 milioane. Cât este pensia medie din țara noastră

Institutul Național de Statistică a anunțat că în trimestrul IV, în România, trăiau 5,058 milioane de pensionari și că pensia medie a ajuns la 1.679 lei.
16.03.2022 | 11:07
INS Numarul de pensionari din Romania a scazut la 5 milioane Cat este pensia medie din tara noastra
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Statistică (INS) a dat publicității un comunicat de presă în care prezintă situația numărului de pensionari, dar și despre pensia medie din țara noastră.

Numărul pensionarilor, în scădere

Datele prezentate de specialiștii INS arată că în trimestrul IV al anului 2021, numărul persoanelor care primesc pensie este mai mic decât cel din trimestrul III. Între cele două intervale de referință a avut loc o scădere de aproape 15.000, numărul pensionarilor ajungând la 5.058 milioane.

ADVERTISEMENT

“Numărul mediu de pensionari a fost de 5058 mii persoane, în scădere cu 15 mii persoane față de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4643 mii persoane, în scădere cu 9 mii persoane fată de trimestrul precedent”, a mai transmis INS.

În ceea ce privește comparația între trimestrul IV 2021 și trimestrul IV 2020, statisticile arată că numărul mediu de pensionari a scăzut cu aproape 65.000.

ADVERTISEMENT

Statisticile oficiale indică, de asemenea, și o ușoară creștere a pensiei medii lunare, de 0,4%, ajungând la un nivel de 1.679 lei față de trimestrul III 2021 și de 2,6 față de trimestrul IV 2020. Pentru calcularea acestui indicator, INS a luat în calcul veniturile tuturor categoriilor de pensionari.

În ceea ce privește pensia medie de asigurări de stat, statisticile arată un nivel ceva mai redus, de 1.608 lei. “Iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,9% (comparativ cu 53,4% în trimestrul precedent)”, mai adaugă statisticienii.

ADVERTISEMENT

În comunicatul de presă mai apar și detalii despre indicele pensiei medii reale, “calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum”. Acest indicator a ajuns la 97,6%.