News

Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2021-2022. Calendarul și metodologia

08.02.2021 | 14:16
Inscrierea copiilor la clasa pregatitoare pentru anul scolar 20212022 Calendarul si metodologia
Înscrierea elevilor la școala pregătitoare se face în două etape/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a publicat metodologia și calendarul înscrierii copiilor preșcolari la clasa pregătitoare în anul școlar 2021-2022.

Procesul începe pe 10 martie odată cu afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar. Circumscripția școlară este zona pe care o deservește o unitate de învățământ anume.

ADVERTISEMENT

A doua zi, pe 11 martie, va fi publicat modelul de cerere pentru înscrierea la școală pe site-urile centrelor județene de resurse și asistență educațională (CJRAE). Procesul de înscriere nu este condiționat de frecventarea grupei mari de la grădiniță.

Evaluare specială pentru copiii sub 6 ani

Fiecare unitate de învățământ pune la dispoziție și informații referitoare la locul de desfășurare a activității corespunzătoare clasei pregătitoare (în spațiul școlii sau al unei grădinițe),la posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, la organizarea și dotarea spațiului școlar etc.

ADVERTISEMENT

Sunt eligibili pentru înscriere și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător. Părinții care nu optează pentru această variantă sau care nu au un nivel de dezvoltare corespunzător vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

În intervalul 15 martie-16 aprilie se face evaluarea stadiului de dezvoltare al copilului care împlinește 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021. În cazul în care acesta a frecventat grupa mare, recomandarea va fi făcută de către grădiniță. Dacă un copil nu a fost la grădiniță,  părinții trebuie să facă o cerere pentru evaluare, care va fi stabilită prin programare telefonică. Cererea poate fi depusă prin poștă sau prin e-mail. Rezultatele evaluării vor fi publicate pe 20 aprilie.

ADVERTISEMENT

Înscrierile la clasa pregătitoare se pot face și online

În paralel, în perioada 15 martie – 29 aprilie sunt primite cererile de înscriere la școală, ele putând fi completate și online sau trimise prin poștă, în situațiile în care părinții nu vin personal la unitățile de învățământ. Dacă părinții preferă să vină ei la școală pentru înscriere, ei pot face programări la o oră anume pentru evitarea aglomerațiilor. Pe lângă cererea-tip, trebuie depusă o copie după actul de identitate al părintelui și una după certificatul de naștere al copilului. Pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021, este nevoie și de recomandarea de la grădiniță sau rezultatul evaluării stadiului de dezvoltare.

Părinții care depun cererile la școlile lor de circumscripție vor avea copiii înscriși la aceste unități de învățământ. „Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități, în conformitate cu solicitările părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali”, se arată în proiectul de metodologie publicat de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

În a doua decadă a lunii mai vor fi procesate cererile pentru înscrierea la alte școli decât cele de circumscripție și vor fi publicate rezultatele cu situația copiilor admiși sau respinși. În situația în care la o școală au fost primite mai  multe cereri decât numărul de locuri disponibile se aplică mai multe criterii de departajare.

Criteriile generale, stabilite de către Ministerul Educației, sunt:

a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

După aplicarea criteriilor generale, pe locurile rămase libere se aplică unele criterii specifice în vederea priorității la înscriere, elaborate de unitățile de învățământ, în urma consultării cadrelor didactice și a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al părinților. Aceste criterii trebuie publicate de școli încă din 12 martie, iar modificarea lor după această dată este interzisă.

În cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, părintele/ tutorele legal instituit/ reprezentantul legal menționează, prin bifarea acestei opțiuni în cererea-tip de înscriere, dacă este de acord cu înscrierea copilului la școala de circumscripție, în situația în care acesta nu este admis la școala solicitată, din lipsă de locuri libere”, se arată în proiect.

Nu este permisă înscrierea la mai multe unități de învățământ, aplicația informatizată a Ministerului Educației putând descoperi aceste situații.

Două etape de înscriere la clasa pregătitoare

Cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive:
a) prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.
b) a doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.

La rândul său, prima etapă are trei faze distincte. În primul rând, sunt înscriși copiii pentru care părinții au făcut cerere la școala lor de circumscripție. În a doua fază, se face înscrierea pe locurile rămase libere a copiilor pentru  care s-au făcut cereri la alte școli decât cele de circumscripție. În a treia fază sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri. Repartizarea acestora se realizează cu ajutorul aplicației informatice, dacă în
cererea-tip de înscriere a fost bifată opțiunea de înscriere la școala de circumscripție, în cazul neadmiterii la școala solicitată.

Rezultatele finale ale primei etape de înscriere vor fi publicate pe 3 iunie, potrivit calendarului oficial. În perioada 1 – 10 septembrie 2021, părinții trebuie să completeze o nouă cerere-tip de înscriere pentru o școală la care mai sunt locuri disponibile. În cererea-tip de înscriere pentru etapa a doua, părinții completează, în ordinea descrescătoare a preferințelor, maximum trei opțiuni pentru unități de învățământ la care mai există locuri disponibile.

ADVERTISEMENT