Life

Insecta care dă bătăi de cap agricultorilor. Poate distruge culturi întregi și combaterea ei e foarte dificilă

Insecta care distruge întregi culturi de furaje în aproximativ o lună. Din păcate, agricultorii nu au la îndemână multe variante pentru a scăpa de ea.
26.05.2024 | 14:46
Insecta care da batai de cap agricultorilor Poate distruge culturi intregi si combaterea ei e foarte dificila
Insecta care distruge întregi culturi de furaje în aproximativ o lună. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, agricultorii din România sunt din ce în ce mai preocupați de culturile lor. Cu toții vor să aibă recolte bogate, fie că vorbim despre legume sau despre furaje. Pentru ca acest deziderat să devină realitate, agricultorii trebuie să fie cu ochii în patru la dăunători.

Insecta care atacă timp de o lună culturile de furaje

O recoltă bogată înseamnă o adevărată împlinire pentru agricultori. Aceștia muncesc aproape tot anul pentru ca toamna să obțină recolta mult dorită. Însă, o cultură frumoasă nu încântă numai ochiul celui care a semănat-o.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, culturile frumoase sunt ținta dăunătorilor. Agricultorii se luptă constant cu fel de fel de insecte sau de animale care le pun recolta în pericol. În timp ce de unele scapă cu diverse pesticide, altele sunt mai greu de îndepărtat.

Una dintre cele mai încăpățânate insecte care distruge culturile agricultorilor este gărgărița frunzelor de lucernă. Așa cum îi spune și numele, această insectă este atrasă de lucernă.

ADVERTISEMENT

Gărgărița de lucernă se dezvoltă rapid, iar iarna are o perioadă de hibernare. De obicei, locul ei preferat este în sol. Atunci când temperaturile încep să crească, insecta începe să iasă la lumină.

Primăvara este sezonul preferat al gărgăriței de lucernă. Tot atunci face și ravagii, lăsând un adevărat dezastru în urma lor. Gărgărița de lucernă nu doar că se hrănește cu frunzele plantelor, dar tot acolo depune și ouă.

ADVERTISEMENT

Agricultorii scapă cu greu de gărgărița frunzelor de lucernă

Pe măsură ce larvele se dezvoltă, planta ce le-a fost când casă devine principala lor sursă de hrană. Gărgărița frunzelor de lucernă nu se lasă până când nu devorează totul. Tocmai de aceea, de multe ori, agricultorii găsesc numai scheletul lucernei, nu și frunzele sale.

În lunile de vară iunie, iulie, gărgărița de lucernă este cea mai activă. ”Atacul” ei asupra culturilor de lucernă durează maxim o lună. După această perioadă, insectele intră în diapauză estivală, iar mai apoi urmează hibernarea.

ADVERTISEMENT

Gărgărița frunzelor de lucernă nu ia pauză niciodată. În schimb, în afara sezonului estival, pagubele produse de ea sunt minore. Insecta continuă să se hrănească cu diverse frunze, însă nu distruge în întregime cultura.

Ceea ce le dă cu adevărat bătăi de cap agricultorilor este combaterea sa. De obicei, de gărgărița frunzelor de lucernă se poate scăpa doar cu ajutorul insecticidelor. Din păcate, sunt din ce în ce mai puține variante omologate de pesticide.

Unele soluții pentru combaterea acestei insecte sunt atât de puternice, încât agricultorii trebuie să fie atenți la mai multe detalii. În primul rând, trebuie să se asigure că în preajma lucernei nu sunt pomi și că, în eventualitatea unui vânt, soluția nu ar ajunge la pomi.

În al doilea rând, între aplicarea acestor soluții care, de obicei, sunt piretroizi de sinteză și prima coasă trebuie să treacă o anumită perioadă de timp. Agricultorii care nu vor să recurgă la pesticide, pot opta pentru cosirea timpurie a lucernei.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”