News

Insectele intră pe piața alimentară din România. Cât va costa făina de greiere

Alimentele pe bază de insecte vor ajunge, în curând, și pe piața din România. Batoanele, pâinea sau dulciurile pe bază de insecte vor fi o realitate pe mesele românilor care vor să încerce ceva nou.
06.07.2022 | 23:08
Insectele intra pe piata alimentara din Romania Cat va costa faina de greiere
Insectele vor ajunge ți în farfuria românilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a aprobat deja trei tipuri de insecte care pot fi consumate în siguranță și de oameni. Cei care doresc să investească în acest sector vor avea parte de fonduri europene care sunt menite să stimuleze acest sector.

Insectele ajung pe masa românilor în curând

Mai mult, experții recomandă consumul de insecte pentru că sunt hrănitoare, sănătoase, au un conținut ridicat de proteine, vitamine și minerale. Analizele au demonstrat, deja, că lăcusta, greierele și viermele de făină sunt o sursă extraordinară de proteine și vitamine.

ADVERTISEMENT

Așadar, un aliment comun în Asia va ajunge pe mesele românilor, sub formă de delicatesă. Insectele vor ajunge în farfurie după evaluări riguroase la care au fost supuse de laboratoarele din Europa.

Conform Gândul, peste 2 miliarde de oameni mănâncă zilnic aproximativ 2.000 de specii de insecte, însă în Uniunea Europeană au fost aprobate pentru consum doar virmele de făină, lăcusta călătoare și greierele de casă. Mai multe tipuri de insecte, precum musca și diverse moluște și larve așteaptă să fie incluse pe această listă a ”delicateselor”.

ADVERTISEMENT

Alimentele de lux deja aprobate au început să apară în magazinele din România, congelate, uscate sau sub formă de pudră.

Așadar, 100 de grame de făină de greiere se vinde cu 96 de lei. Făina de greiere poate fi amestecată cu făina normală, din care se pot face fursecuri, prăjituri și chiar pâine.

ADVERTISEMENT

Toate vin din străinătate, acolo unde există fabrici de procesare și ferme specializate de insecte.

Nu mergem noi să le culegem din mediul lor natural. Ele sunt insecte care sunt crescute în ferme specializate de insecte, în niște condiții anume. Sunt hrănite cu alimente speciale”, a precizat Elena Iorgu, cercetător în domeniu, pentru Știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

Bulgarii sunt deja într-o fază mai avansată de a îmbrățișa acest nou tip de aliment și au înființat o asociație a producătorilor și procesatorilor de insecte, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT