News

Înșelăciune de 132.000 de euro. Cum a fost convinsă o bătrână din București să le doneze bani falșilor călugări

12.02.2021 | 21:17
Inselaciune de 132000 de euro Cum a fost convinsa o batrana din Bucuresti sa le doneze bani falsilor calugari
Infractorii, încarcerați la Penitenciarul Iași, au profitat de dorința bătrânei de a dona bani unei cauze nobile. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un grup de tineri care pretindeau a fi călugări la o mănăstire din Suceava au reușit să convingă prin această metodă o pensionară de 77 de ani din București să le doneze suma de 132.000 de euro, sub pretextul că va contribui astfel la construirea unui azil și a unei case de copii.

Știind că bătrâna era dornică să ofere o bună parte din banii obținuți în urma vânzării unui apartament pentru o cauză nobilă, infractorii, mulți dintre ei condamnați pentru omor și încarcerați la Penitenciarul din Iași, și-au pus fără ezitare planul în aplicare.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat transmis de Poliția Capitalei, complicii aflați în libertate care au intermediat plasarea sumelor de bani au fost reținuți. De asemenea, oamenii legii au recuperat 14.ooo de euro și au dispus măsura sechestrului asigurător pentru alți 38.000 de euro, aflați în contul unuia dintre inculpați.

Mai mulţi călugări falşi au păcălit o bătrână de 77 de ani să le doneze 132.000 de euro

Joi, 11 februarie, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, au pus în aplicare trei mandate de percheziţie,  într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, după ce mai mulţi bărbaţi ar fi indus în eroare şi determinat o femeie în vârstă de 77 de ani să le remită suma totală de 132.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Din datele şi probele administrate în cauză începând cu 2 februarie, până în prezent, de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – Poliţia Sectorului 3, a rezultat presupunerea rezonabilă că mai mulţi tineri ar avea preocupări de natură infracţională, aceştia contactând telefonic, în repetate rânduri, o femeie de 77 de ani, pe care au determinat-o să le remită suma de 132.000 de euro, sub pretextul că ar fi călugări ai unei mânăstiri din judeţul Suceava şi strâng donaţii pentru construirea unei case pentru copii nevoiaşi şi a unui azil pentru persoane vârstnice”, a transmis Poliția Capitalei.

În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că infractorii, încarceraţi într-un penitenciar din judeţul Iaşi, au determinat-o pe bătrână să le vireze în diferite conturi bancare şi în repetate rânduri suma totală de bani menţionată. Anumite sume au fost înmânate şi unui tânăr necunoscut care s-a prezentat la domiciliul victimei.

ADVERTISEMENT

Astfel, au fost puse în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi pe raza judeţelor Suceava şi Brăila, în urma cărora au fost depistaţi trei tineri, bănuiţi că au intermediat plasarea sumelor de bani, aceştia fiind conduşi pentru audieri la sediul subunităţii.

Totodată, a fost recuperată suma de 14.ooo de euro, fiind dispusă şi măsura sechestrului asigurător pentru suma de 38.000 de euro aflată în contul unuia dintre tinerii în cauză.

ADVERTISEMENT

Cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Sectorului 3, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, faţă de doi tineri fiind dispusă măsura reţinerii.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul InspectoratuluiGeneral al Poliţiei Române, precum şi al poliţiştilor din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Suceava şi Brăila.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT