News

Înșelăciune de proporții la Cluj. Procurorii suspectează aproape 150 de polițiști și jandarmi că au falsificat și înșelat bugetul de stat cu voucherele de vacanță

Polițiștii și jandarmii suspecți în acest caz ar fi apelat la două agenții de turism fictive pentru a primi, în mod ilegal, banii de la bugetul de stat pentru vacanțe care nu au avut loc.
11.02.2022 | 21:30
Inselaciune de proportii la Cluj Procurorii suspecteaza aproape 150 de politisti si jandarmi ca au falsificat si inselat bugetul de stat cu voucherele de vacanta
Escrocheria a fost identificată în mai multe județe din România. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Escrocherie cu fondurile statului român pentru voucherele de vacanță descoperită la Cluj. În acest dosar sunt suspectați aproximativ 150 de persoane, angajați ai Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului de Jandarmi “Alexandru Vaida Voevod”, notează Libertatea.

Mai exact, 60 de agenți din cadrul inspectoratului de poliție clujean au apelat la  “serviciile” oferite de două agenții fictive de turism pentru a obține bani de la bugetul de stat destinați voucherelor de vacanță.

ADVERTISEMENT

“Sunt cercetate 60 de persoane din cadrul Inspectoratului. Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj acordă sprijin anchetei demarate de către unitatea de parchet, în vederea clarificării situației de fapt și deservirii intereselor justiției”, au comunicat reprezentanții IPJ Cluj.

Într-un comunicat de presă separat, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Cluj au transmis că, în cazul a 34 angajați ai instituției se desfășoară cercetări pe această speță.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi au confirmat informațiile din spațiul public și au mai adăugat că se desfășoară cercetări pentru înșelăciune și fals sub semnătură privată.

“Cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public, vă confirmăm că 34 de angajaţi din cadrul unităţii noastre sunt parte într-un dosar penal aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, care vizează infracţiuni de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, cu privire la decontul unor servicii turistice”, au transmis oamenii legii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au ținut să sublinieze că nu tolerează o asemenea atitudine în rândul personalului din subordinea instituției și că  prejudiciul creat prin această escrocherie a fost recuperat.

“Menţionăm că nu tolerăm comportamente sau acţiuni care aduc atingere demnităţii militare şi că în plan intern, a fost recuperat integral prejudiciul de la personalul implicat”.

ADVERTISEMENT

În plus, pe lângă angajații celor două inspectorate, în acest caz Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj desfășoară cercetări și în ceea ce îi privește 52 dintre angajații Grupării Mobile “Ştefan Cicio-Pop”.

Cum funcționa escrocheria?

Escrocheria folosită de jandarmii și polițiștii clujeni pentru a obține bani în mod ilegal urmează o schemă folosită și în alte județe ale României de bugetari. În acest caz, ilegalitățile se desfășurau prin intermediul a două agenții turistice false.

Schema folosită de cei anchetați în acest caz implica vânzarea tichetelor de vacanță pentru sume care ajungeau la 60-70% din valoarea acestora și falsificarea unor acte de vacanță pentru decontarea voucherelor.

ADVERTISEMENT