News

Înșelătoria în numele ANAF de care trebuie să se ferească toți românii. Ce trebuie să nu faci dacă ești sunat

ANAF trage un semnal de alarmă. Reprezentanții instiuției roagă cetățenii să fie atenți, pentru a nu intra în plasa escrocilor. Cum acționează aceștia
14.03.2025 | 07:58
Inselatoria in numele ANAF de care trebuie sa se fereasca toti romanii Ce trebuie sa nu faci daca esti sunat
Escrocherie în numele ANAF. Reprezentanții instituției trag un semnal de alarmă. Foto: hepta.ro/ freepik.com/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimul timp, tot mai multe apeluri, SMS-uri și e-mail-uri sunt suspecte, din cauza hackerilor care încearcă, prin toate modalitățile posibile, să obțină informații cu caracter personal. În acest context, ANAF vorbește despre o nouă tentativă de fraudă în numele instituției.

Avertizare din partea ANAF

Reprezentanții ANAF vorbesc despre un fenomen de „phone spoofing”. Asta înseamnă că escorcii își falsifică ID-ul de apelant, ca să pară că numărul de telefon care vă apelează este unul credibil, ce aparține de o instituție.

ADVERTISEMENT

De aici, ei doresc să vă câștige încrederea, ca mai departe, în timpul convorbirii telefonice, ei să vă ceară date bancare sau personale, invocând un motiv.

„ANAF atenționează asupra unei noi campanii frauduloase, prin care contribuabilii sunt contactați telefonic sau prin mesaje de pretinși angajați ANAF, fiindu-le solicitate date bancare sau personale.

ADVERTISEMENT

Situația reprezintă o tentativă de fraudă financiară, în care atacatorii încearcă să impersoneze diverse instituții. Atacatorii folosesc tehnici de phone spoofing*, prin care numărul de telefon afișat pe ecranul persoanei vătămate pare a fi al Direcției generale antifraudă fiscală.

Recomandăm să evitați accesarea de link-uri sau atașamente din e-mail-uri sau mesaje a căror sursă nu poate fi atestată/certificată ca fiind legitimă, precum și efectuarea unor plăți către entități a căror identitate nu poate fi verificată. De asemenea, nu furnizați date personale/bancare telefonic înainte de a verifica autenticitatea identității solicitantului prin intermediul canalelor de comunicare oficiale ale ANAF”, se arată în comunicatul transmis de ANAF.

ADVERTISEMENT

Escrocheria ce îi vizează pe cei care sunt în căutarea unui loc de muncă

Nu numai că hoții se folosesc de numele instituțiilor pentru a păcăli oamenii, ci există cazuri în care apelează sub pretextul oferirii unui loc de muncă.

ADVERTISEMENT

Imediat după ce răspunzi la telefon, vei auzi un robot care îți spune să salvezi acel număr de telefon, după care discuția se mută pe Whatsapp. De cele mai multe ori, escrocii vor cere bani, ori vor reuși să fure informații sensibile din telefon, în cazul în care accesați un link trimis de ei.