News

INSP: 95,2% din persoanele decedate de COVID-19 în ultima săptămână aveau cel puţin o comorbiditate asociată

29.09.2020 | 13:43
INSP 952 din persoanele decedate de COVID19 in ultima saptamana aveau cel putin o comorbiditate asociata
ADVERTISEMENT

Virusul nemilos COVID-19 continuă să producă panică în toată țara. După un studiu făcut pentru ultima săptămână, INSP a precizat că 95% din persoanele care au murit aveau cel puțin o comorbidate asociată.

Cele mai afectate zone în intervalul 21 – 27 septembrie au fost Municipiul Bucureşti și județele Iaşi, Bacău, Constanţa şi Braşov. Aici s-au înregistrat peste 34% din cazurile noi de persoane infectate cu noul coronavirus. Conform studiului, cei mai afectați rămân bărbații (60%).

ADVERTISEMENT

“În 15 judeţe şi Municipiul Bucureşti se înregistrează o rată de incidenţă cumulată peste 100/100.000 locuitori”, a precizat  Institutul Național de Sănătate Publică.

INSP: București, Iași, Bacău, Constanța și Brașov sunt cele mai afectate de COVID-19

“81,1% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 59,9% din decese au fost la bărbaţi. 95,2% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată”, arată raportul săptămânal de supraveghere al INSP.

Cele mai afectate categorii rămân cele de peste 60 de ani. Din puncte de vedere al stafului medical, procentul de infectate este unul mic. Media indicată de Institutul Național de Sănătate Publică este următoarea: din 25 de persoane care au fost depistate, unul singur este angajat din sistemul sanitar.

ADVERTISEMENT

România a înregistrat un număr foarte mare de cazuri de COVID-19 în ultima perioadă. Situația nu pare să se amelioreze, iar Nelu Tătaru a spus că se aşteaptă la o creştere.

“După această lună ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri, creştere care ţine nu neapărat de noi, ci de noi toţi. Din punctul meu de vedere, atâta timp cât suntem parteneri şi respectăm nişte reguli, putem trece într-un registru de creştere uşoară a numărului de cazuri noi, pe acel platou de 1.500 – 1.600 de cazuri. Nerespectând regulile vom avea şi mai multe cazuri pe zi. Eu sper că fiecare dintre noi, înainte de a ne întreba ce vom face dacă va fi o creştere a numărului de cazuri, să ne întrebăm ce facem ca să nu crească numărul de infectări. Cred că este la îndemâna noastră”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

“Nu avem în evaluarea noastră instituirea stării de urgenţă. După cum ştiţi, este un apanaj al preşedintelui declararea stării de urgenţă, după informaţiile care vin de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, comunităţile ştiinţifice, precum şi evoluţia pe care o vom analiza în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

În acest moment evaluăm prima lună dificilă, septembrie, lună în care avem mai multe reveniri la activitate, restaurante, teatre, cinematografe deschise, revenirea din concedii, transportul în comun aglomerat, campanie electorală, începerea şcolii”, a adăugat Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT
Tags: