News

INSP anunță oficial transmiterea comunitară susținută a Omicron. Au fost confirmate aproape 300 de cazuri

INSP anunță oficial transmiterea comunitară susținută a Omicron. Au fost confirmate peste 200 de cazuri în ultimele șapte zile. În total, vorbim de circa 300 de infectări.
11.01.2022 | 15:36
INSP anunta oficial transmiterea comunitara sustinuta a Omicron Au fost confirmate aproape 300 de cazuri
ADVERTISEMENT

Varianta Omicron are, oficial, transmitere comunitară în România, conform ultimelor date făcute publice de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

În săptămâna 3-9 ianuarie au fost confirmate 203 cazuri de oameni care s-au îmbolnăvit cu noua tulpină a coronavirusului. Dar, în total, numărul bolnavilor cu această variantă este de aproape 300.

ADVERTISEMENT

Transmitere comunitară în România cu Omicron

Au fost, mai precis, 295 de cazuri cu varianta Omicron, dintre care 203 au fost doar în ultimele șapte zile.

83 dintre oamenii vizați au călătorit în Marea Britanie, adică 28,1% din cazuri. Alți 11 au fost în Italia, șase în Tanzania, patru în Spania.

ADVERTISEMENT

Au mai fost cazuri și în SUA (3), Austria (2), Bulgaria (2), Emiratele Arabe Unite, (2), Franţa (2), Belgia (1), Cipru (1), Mexic (1), Olanda (1), Portugalia (1), RD Congo (1).

Sunt 18 focare în care se află 27 de cazuri, toate fiind familiale. Toate aceste focare au fost identificate în municipiul Bucureşti (10) şi judeţele Cluj (2), Iaşi (2), Argeş (1), Braşov (1), Călăraşi (1), Prahova (1).

ADVERTISEMENT

Varianta Omicron ar putea îmbolnăvi jumătate din Europa

Specialiștii sunt de părere că varianta Omicron va îmbolnăvi mai bine de jumătate din populația regiunii europene.

Vestea a venit de la directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă online.

ADVERTISEMENT

Conform acestuia, îmbolnăvirile vor avea loc în următoarele șase sau opt săptămâni.

″În acest ritm, Institutul pentru Măsurarea şi Evaluarea Sănătăţii (IHME) de la Universitatea Washington din Statele Unite prognozează că peste 50% din populaţia din regiunea europeană va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni”, a precizat Hans Kluge.

De ce este atât de periculoasă varianta Omicron

Conform acestuia, mutațiile variantei Omicron sunt cele care o fac atât de periculoasă, deoarece pot fi infectate chiar și persoanele care deja au trecut prin boală sau chiar sunt imunizate împotriva Covid-19.

“Îi permit să adere mai uşor la celulele umane şi poate să infecteze chiar şi persoanele care au fost infectate în prealabil sau vaccinate”, a msi spus Hans Kluge.

Valul de infectări cu Covid-19 care ar urma să vină va fi o grea încercare pentru spitalele din mai multe țări, mai ales că infecțiile cu Omicron se răspândesc cu o viteză mare.

“Pune la grea încercare sistemele de sănătate şi prestatorii de servicii medicale din numeroase ţări în care Omicron s-a răspândit cu mare viteză şi ameninţă să se răspândească în multe altele”, a mai spus directorul pentru Europa al OMS.

ADVERTISEMENT