News

ÎNSPĂIMÎNTĂTOR! Au găsit 50 de şerpi în pereţii casei!

Zeci de şerpi au fost găsiţi în pereţii exteriori ai unei case vechi, din satul Secăşeni, aflată la poalele unui deal, însă, până în prezent, localnicilor nu le este clar la cine să...
18.06.2014 | 09:08
INSPAIMINTATOR Au gasit 50 de serpi in peretii casei

Zeci de şerpi au fost găsiţi în pereţii exteriori ai unei case vechi, din satul Secăşeni, aflată la poalele unui deal, însă, până în prezent, localnicilor nu le este clar la cine să apeleze pentru ca problema să fie rezolvată.

‘Oamenii m-au anunţat pe mine, iar eu am alertat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Sanitară Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, dar spun că nu au competenţe în astfel de cazuri. Familia care stă în casa respectivă s-a apucat să spargă pereţii. E o familie necăjită. De fapt, tuturor le e frică să mai doarmă în case, acum, de frica şerpilor. Căutăm împreună soluţii. Ştiu că există capcane pentru şerpi, că nu ai voie să îi omori, conform legii, dar sunt foarte mulţi. Cei care stau în casa respectivă spun că au scos peste 50, dar mai sunt şi alţii’, a declarat marţi, pentru Agerpres, Aurel Jivan, primarul comunei Ticvaniu Mare.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare susţin că nu au cum să rezolve problema, deoarece nu are atribuţii în acest sens. În aceeaşi situaţie se află şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Semenic’ al judeţului Caraş-Severin.

‘ISU nu are atribuţii şi, prin urmare, nici tehnica şi pregătirea necesare pentru a captura în siguranţă şi a elibera în sălbăticie şerpii’, a precizat Anca Balint, purtător de cuvânt al ISU Semenic.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin a fost şi ea sesizată de către Primăria Ticvaniu Mare, de situaţia existentă.

‘Am înţeles, cel puţin aşa spunea domnul primar, că sunt zeci de şerpi, foarte mulţi ar fi fost omorâţi, dar mai sunt mulţi care ar fi trebuit prinşi. Există proceduri în acest sens, instituţia de suport este Direcţia Sanitară Veterinară, am luat legătura şi cu comandantul ISU Semenic al judeţului Caraş-Severin, iar în măsura în care suntem solicitaţi, vom pune la dispoziţie o ambulanţă dotată cu ser antiviperin, care va interveni la faţa locului, dacă se confirmă că este vorba de vipere’, a afirmat directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dragoş Luca.

Conform autorităţilor, este o perioadă destul de critică din punctul de vedere al atacurilor viperelor, fiind mai agresive ca de obicei.

‘Noi suntem pregătiţi ca instituţie, în sensul că avem un stoc antiepidepic, cu ser antiviperin, la nivelul DSP. În general, avem 15 fiole pe stoc. Acesta este reînnoit în funcţie de consumul serului în teritoriu. Până în momentul de faţă, am distribuit în zonele în care muşcăruile sunt mai frecvente, la Moldova Nouă, Oraviţa şi urmează ca Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Reşiţa să îl ridice de la noi, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa şi Spitalul Municipal Caransebeş deţin ser antiviperin’, a precizat directorul DSP Caraş-Severin, subliniind că unităţile sanitare au obligaţia de a-şi asigura un stoc minim de ser antiviperin.

Conform lui Luca, în ultimii ani, au avut loc doar două cazuri de muşcături de viperă, însă Caraş-Severinul este un judeţ ‘cu potenţial’ în această problemă. În acest an, la Caransebeş a fost înregistrat un singur caz de muşcătură de şarpe, dar care nu s-a confirmat a fi de viperă, a mai spus Dragoş Luca.

Sursa: realitatea.net

 

 

Tags: