News

Inspectoarele care au întocmit rapoarte favorabile azilelor groazei și-au dat în judecată angajatorul. AJPIS Ilfov le-a trimis să efectueze controale

Două inspectoare de la AJPIS Ilfov au chemat în instanță instituția, care are în atribuții controale la centrele pentru persoane vulnerabile.
18.07.2023 | 09:03
Inspectoarele care au intocmit rapoarte favorabile azilelor groazei siau dat in judecata angajatorul AJPIS Ilfov lea trimis sa efectueze controale
Florina Rontescu și Andrei Năstase, inspectori sociali la AJPIS Ilfov, au efectuat controale la centrul Armonia din Afumați Colaj: FANATIK, Sursa foto: google maps, captură video, Facebook Florina Rontescu
ADVERTISEMENT

DNA a comunicat joi, pe 13 iulie, că procurorii de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților Năstase Andrei–Cornel și Rontescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a inspectorilor de la AJPIS Ilfov

A doua zi, un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a stabilit respingerea propunerii anchetatorilor DNA de arestare preventivă a funcționarilor publici, luând măsura arestării acestora la domiciliu. În ordonanța procurorilor se arată că, în perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile prevăzute de legislația primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce privește un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre centrul Armonia, condus de Ștefan Godei, arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul azilelor groazei. Conform procurorilor, cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat.

Procurorii au mai susținut că, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, Năstase Andrei și Rontescu Florina ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu își îndeplinea atribuțiile de serviciu, inspectoarea Florina Rontescu a chemat în instanță Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov pentru plata unor drepturi salariale. Pe 31 martie 2023, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, la Tribunalul București a fost înregistrat un dosar al cărui obiect este „litigiu privind funcţionarii publici (Legea Nr.188/1999)”.

Primul termen al dosarului a fost stabilit pentru  30 octombrie 2023

Ca reclamanți figurează Florina Rontescu și o altă colegă a acesteia, Andrieș Mihaela, iar ca pârât este angajatorul celor două, AJPIS Ilfov. Primul termen al dosarului a cărui materie este „contencios administrativ şi fiscal” a fost stabilit pentru data de 30 octombrie 2023. Legea Nr.188/1999 reglementează regimul general al raporturilor juridice dintre funcţionarii publici şi stat sau administraţia publică locală, prin autorităţile administrative autonome ori prin autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale.

ADVERTISEMENT

În lege se specifică, la articolul 102, că „cauzele având ca obiect litigii de muncă în care una dintre părți are calitatea de funcționar public, aflate pe rolul instanțelor judecătorești la data intrării în vigoare a prezentului statut, vor continua să se judece potrivit legii aplicabile în momentul sesizării instanței.”

Dacă va pierde procesul cu cele două inspenctoare, AJPIS Ilvov va fi obligată, după caz, să emită pentru fiecare reclamant în parte noi ordine/dispoziții de salarizare în vederea recalculării salariului de bază,  în funcție de vechimea în profesie și în muncă, gradul profesional și a funcției îndeplinite în cadrul instituției.

ADVERTISEMENT

Cele două inspectoare au salarii de peste 4.400 lei pe lună la AJPIS Ilfov

De asemenea, AJPIS Ilfov ar putea fi obligat ca, la emiterea ordinelor/dispozițiilor de salarizare, să țină cont, în cazul promovărilor în funcție și al numirii în funcții de conducere a funcționarilor publici, de procentele aferente vechimii în muncă și în funcție, avute la data promovării, care urmează să fie incluse în salariul de încadrare brut lunar.

Florina Rontescu are funcția de inspector social superior la AJPIS Ilfov și, conform ultimei declarații de avere, consultată de FANATIK, completată în iunie 2023, a încasat un venit anual de 55.559 lei, ceea ce înseamnă că a avut un salariu lunar de 4.629 lei. Colega ei, Mihaela Andrieș, care este tot inspector social superior, a primit un venit anual de 53.275 lei, adică 4.439 lei pe lună.

Conform anchetei publicate de Centrul de Investigații Media și Buletin de București, vecinii Centrului Sfântul Gabriel cel Viteaz au făcut, pe 1 martie 2022, o plângere prin  care au solicitat AJPIS Ilfov să efectueze un control la căminul de persoane vulnerabile. Controlul a fost efectuat de Năstase Andrei Cornel și Andrieș Alina Mihaela, care au întocmit un raport favorabil, în ciuda condițiilor inumane în care erau ținuți pacienții.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la...
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16 goluri diferență
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la...
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la final de an
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile...
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile protejate
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română