News

Instanţa a decis cine poartă vina pentru prăbuşirea telecabinei din Italia. Ce spune acuzatul

Tehnicianul care a dezactivat frâna de urgenţă, responsabil pentru prăbuşirea telecabinei din Italia care a ucis 14 persoane.
31.05.2021 | 12:56
Instanta a decis cine poarta vina pentru prabusirea telecabinei din Italia Ce spune acuzatul
ADVERTISEMENT

Cei trei suspecți, arestaţi în cazul prăbuşirii telecabinei din Italia, care au ucis 14 persoane, au fost lăsați să părăsească închisoarea.

Instanţa a decis cine poartă vina pentru prăbuşirea telecabinei din Italia

Duminică, un judecător a indicat că cea mai mare parte a vinovăției cade doar pe umerii unuia dintre ei, un tehnician de service care a dezactivat în mod intenționat frâna de urgență a telecabinei, deoarece se bloca spontan.

ADVERTISEMENT

Judecătorul Donatella Banci Buonamici a spus că nu există suficiente dovezi care să sugereze că proprietarul companiei de telecabine Mottarone, Luigi Nerini, sau șeful de întreținere, Enrico Perocchio, știau că tehnicianul a dezactivat frâna în mai multe rânduri chiar înainte de dezastrul din 23 mai.

După evaluarea cererii procurorilor de prelungire a arestării celor trei, Buonamici a ordonat eliberarea managerilor, decizând trimiterea tehnicianului, Gabriele Tadini în arest la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Cei trei bărbați, care sunt cercetaţi în continuare, au părăsit închisoarea Verbania duminică devreme, însoțiți de avocații lor.

Paisprezece persoane au fost ucise când s-a rupt cablul de plumb al funicularului Mottarone din nordul Italiei și frâna de urgență nu a reușit să împiedice telecabina să se deplaseze necontrolat înapoi.

ADVERTISEMENT

Telecabina s-a desprins complet de pe cabluri atunci când a lovit un stâlp de susține, s-a prăbușit la pământ și apoi s-a rostogolit pe munte până a fost oprită de un pâlc de copaci.

Singurul supraviețuitor, Eitan Biran, în vârstă de 5 ani, rămâne internat, dar este conștient. Părinții lui Eitan, fratele său mai mic și străbunicii lui au fost uciși în urma dezastrului.

ADVERTISEMENT

Nu se știe de ce s-a rupt cablul de tragere.

Tadini a recunoscut în timpul interogării că a lăsat un suport în formă de furcă pe frâna de urgență a telecabinei pentru a o dezactiva, deoarece continua să se blocheze în timp ce cabina era în funcțiune, a declarat avocatul său, Marcello Perillo.

Vorbind reporterilor din afara închisorii Verbania, Perillo a spus că Tadini nu ar fi lăsat niciodată brațul la locul său dacă s-ar fi gândit că acest lucru ar putea pune în pericol pasagerii.

“El nu este un criminal și nu ar fi lăsat niciodată oamenii să urce cu sistemul de frânare blocat dacă ar fi știut că există chiar posibilitatea să se rupă cablul. Încă nu-i vine să creadă că s-a rupt cablul”, a spus Perillo, citat de NBC News.

Procurorii au formulat ipoteza că managerii lui Tadini știau despre modificările aduse frânei de urgență și aveau un motiv economic în folosirea acestei improvizații pentru a menține funicularul în funcțiune.

Procurorul Olimpia Bossi a spus că proprietarul ar fi trebuit să scoată din funcțiune întreaga instalație pentru reparațiile mai extinse, „radicale”, care erau necesare pentru repararea frânei de urgență defectuoase.

Dar avocații pentru Nerini și Perocchio au spus că cei doi nu au recunoscut că știau despre improvizația lui Tadini și au spus că nu au niciun motiv să lase o telecabină fără un sistem de frânare să funcționeze.

Cei trei au fost arestați săptămâna trecută, după ce fotografiile de la locul accidentului, sistemul de frânare de urgenţă a fost blocat pentru a se evita blocajele continue ale telecabinei.

Procurorii au adăugat la infracțiunea de omor circumstanța agravantă legată de eliminarea intenţionată a măsurilor de precauţie împotriva accidentelor de muncă.

Ascensorul s-a redeschis abia pe 26 aprilie după ce a fost oprită din cauza restricțiilor cauzate de COVID-19 și se pregătea pentru sezonul turistic de vară într-o parte pitorească din nordul Italiei.

Mai multe familii și-au pierdut viața în urma tragediei. Un copil de 5 ani este singurul supraviețuitor

Eitan Biran, care este în terapie intensivă cu multiple fracturi, a supraviețuit datorită tatălui său, Amit, care l-a îmbrățișat, protejându-l de loviturile care i-au ucis în cele din urmă pe toți cei din jur, inclusiv pe mama sa Tal, fratele său Tom, în vârstă de doar 2 ani, și pe străbunicii săi, au declarat medicii.

Băiatul israelian s-a trezit din comă și a fost mutat de la reanimare. Medicii din Torino anunță că starea sa este încă gravă.

Medicii de la Spitalul Regina Magherita din Torino anunță că băiețelul este în continuare în stare critică.

Copilul este singurul supraviețuitor al cumplitului accident de teleferic soldat cu 14 morți, din Italia.

Printre cei decedați s-au numărat familia lui Eitan, inclusiv străbunicii Itshak și Barbara Cohen, de 82 și 70 de ani, Alessandro Merlo, 29 de ani și logodnica sa Silvia Malnati, 27 de ani, Angelo Vito Gasparro, în vârstă de 45 de ani și soția sa Roberta Pistolato, Vittorio Zorloni, logodnica sa Elisabetta Persanini, în vârstă de 38 de ani, și fiul cuplului Mattia, în vârstă de cinci ani și cuplul Serena Cosentino, 27 de ani, și Mohammadreza Shahaisavandi, 23 de ani.

Accidentul de duminică pare a fi cel mai grav dezastru din Italia în care a fost implicată o telecabină din 1998, când un avion militar american care zbura la joasă altitudine a tăiat cablul unui teleschi din Cavalese din Dolomiți, ucigând 20 de oameni.

ADVERTISEMENT