Alegeri 2024

Instanța a respins contestația care încurca alianța PSD-PNL la București. Decizia nu este definitivă

Curtea de Apel București a decis că cererea de anulare a unei hotărâri BEC ce a permis desfacerea alianței PSD-PNL la București este neîntemeiată.
01.05.2024 | 22:26
Instanta a respins contestatia care incurca alianta PSDPNL la Bucuresti Decizia nu este definitiva
Curtea de Apel București a respins cererea ca neîntemeiată Sursa foto: cab1864.eu
ADVERTISEMENT

Anularea Hotărârii nr. 54 a Biroului Electoral Central ar fi pus mari probleme partidelor aflate la guvernare. În baza acestei hotărâri, formațiunile politice au putut renunța la candidatul comun.

Instanța a respins contestația care încurca alianța PSD-PNL la București

Curtea de Apel București a respins cererea de anulare a Hotărârii nr. 54 a Biroului Electoral Central. Decizia instanței poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile.

ADVERTISEMENT

„Respinge ca neîntemeiată contestația formulată de reclamantul DAN ANDREI-BOGDAN în contradictoriu cu pârâtul BIROUL ELECTORAL CENTRAL, astfel cum a fost completată.

Cu drept numai de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs şi motivele recursului se depun, sub sancțiunea nulității, la Curtea de Apel București – Secția a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal”, se arată în hotărârea Curții de Apel București, citată de stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Un bucureștean, Dan Andrei-Bogdan, reprezentat de avocatul Diana Natan, a contestat o modificare făcută de BEC la “Calendarul acțiunilor electorale” stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 199/2024.

Inițial, acest calendar stipula că termenul limită pentru desființarea unei alianțe electorale este 21 aprilie 2024. Însă, prin Hotărârea nr. 54H, BEC a extins acest termen până la 26 aprilie 2024.

ADVERTISEMENT

„Invocând dispozițiile art. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, întemeiez prezenta acțiune pe următoarele motive de drept:

Învederez onoratei instanțe faptul că, prin actul administrativ menționat, Biroul Electoral Central a modificat, fără drept, prevederile Anexei la Hotărârea de Guvern nr. 199/2024, respectiv ‘Calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024’”, precizau documentele depuse în instanță.

ADVERTISEMENT

Modificările legislative contestate

OUG 21/2024 prevede în art. 5 alin. (4): „Acordul de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor”.

Pe de altă parte, HG 199/2024 prevede că acordul de desființare a unei alianțe electorale se depune la BEC „cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, cel mai târziu la data de 21 aprilie 2024”.

BEC însă, vine cu o nouă modificare și emite o hotărâre care contrazice HG 199/2024. Decizia BEC, Hotărârea nr. 54/2024 prevede că termenul până la care poate fi denunțată o alianță electorală este 26 aprilie, cu 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor. Contestatarii Hotărârii BEC nr. 54 susțin că trebuia respectată HG 199/2024.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților