Joi, 2 martie, urmând exemplul Comisiei Europene, SUA sau Canada, Parlamentul European a interzis aplicația chineză Tiktok pe telefoanele mobile de serviciu. România analizează serios posibilitatea aplicării de interdicții în unele instituții în legătură cu această platformă.
Recent, Guvernul României a demarat o analiză pentru a vedea dacă aplicația Tik Tok, dezvoltată de o companie chineză, folosită chiar și de politicienii de la noi, ridică riscuri de securitate. Aceste verificări vizează toate instituțiile de stat și se referă doar la dispozitivele de serviciu ale angajaților.
Luarea de poziție a autorităților din București vine la câteva zile după ce Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European au interzis folosirea Tik Tok pe telefoanele, tabletele și laptopurile de serviciu ale angajaților. Oficialii europeni sunt îngrijorați cu privire la securitatea datelor.
Liderii coaliției de guvernare, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu, au vorbit, joi, despre acest subiect extrem de dezbătut recent la nivel mondial. Șeful Executivului a afirmat, legat de o posibilă interzicere a Tik Tok pentru instituțiile din România, că o decizie poate fi luată pe baza unei analize a specialiștilor.
Ciucă a recunoscut că nu vede nicio problemă să ne aliniem comportamentului Comisiei Europene şi a altor ţări în care prin această aplicaţie sunt furnizate informaţii de propagandă sau dezinformări.
”O astfel de decizie trebuie să se bazeze pe datele furnizate de către specialişti şi analiza de reţea, precum şi consecinţele unei astfel de decizii trebuie analizate foarte bine şi, în momentul în care ne-am clarificat, nu văd niciun fel de problemă să ne aliniem la comportamentul Comisiei Europene şi celorlalte ţări.
Într-adevăr, prin acest canal sunt livrate o serie întreagă de elemente, de mesaje care nu întotdeauna au conţinutul pe care ni-l dorim. Ba mai mult decât atât, s-a ajuns acolo încât astfel de canale sunt folosite inclusiv pentru dezinformare şi propagandă, ceea ce trebuie să constituie, într-adevăr, un subiect serios de analiză”, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la Târgu Mureș.
La rândul său, Marcel Ciolacu a afirmat că, din cunoștințele sale, dintre instituţiile din România, doar Senatul foloseşte Tik Tok. Șeful PSD a spus că trebuie avută o discuţie serioasă în acest sens, iar ţara noastră se va alinia UE în acţiuni.
Viitorul premier a mai afirmat că, dacă pe Facebook există reguli clare, Tik Tok nu are astfel de prevederi. ”La Facebook ştiţi foarte bine că există reguli foarte clare – se poate anunţa, se pot suspenda. Pe Tik Tok nu există niciun fel de regulă”.
”Nu numai la nivelul UE. Am înţeles că domnul Burduja de la Digitalizare a lămurit anumite aspecte. Cred că aici are două laturi – una cea oficială, nu am auzit, dar cred că nu mai Senatul României are TikTok în România. În rest nu am auzit altă instituţie să aibă TikTok. Cred că totuşi ne gândim foarte mult şi ca părinţi şi cât de mult sunt afectaţi copiii de acest fenomen.
Sunt ferm convins că, în perioada următoare, o să avem o discuţie serioasă şi vom avea aceeaşi abordare ca întreaga Uniune Europeană. Nu e nicio regulă. La Facebook ştiţi foarte bine că există reguli foarte clare – se poate anunţa, se pot suspenda. Pe TikTok nu există niciun fel de regulă”, a explicat Marcel Ciolacu, la același eveniment din Ardeal.