News

Institutul Balș, singurul din Europa care studiază tratamentul aplicat lui Donald Trump: „L-am putea utiliza și noi”

16.10.2020 | 07:46
Institutul Bals singurul din Europa care studiaza tratamentul aplicat lui Donald Trump Lam putea utiliza si noi
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” este singurul din Europa care a demarat studiile clinice pentru tratamentul experimental aplicat președintelui SUA, Donald Trump, când a fost infectat cu virusul SARS-COV-2. De altfel, managerul Adrian Streinu Cercel susține că, în funcție de rezultatele analizelor, acesta ar putea fi utilizat și în țara noastră.

Concret, combinația de anticorpi monoclonali folosită în cazul liderului de la Casa Albă țintește întocmai proteina cu care virusul se atașează de celula umană pentru a o infecta. În momentul de față ne aflăm în faza a treia de testare, pe oameni, iar tratamentul s-a dovedit a fi sigur și extrem de eficient.

ADVERTISEMENT

Specialistul a vorbit, totodată, despre antiviralul Remdesivir, care în România se administrează doar anumitor categorii de pacienți, în baza unor protocoale clare, stabilite de Ministerul Sănătății, deși în restul lumii se utilizează deja pe scară largă.

Tratamentul anti-COVID administrat lui Donald Trump ar putea ajunge și în România

La Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș am primit astăzi autorizația de la ANMDM pentru acest tip de anticorpi monoclonali și le mulțumesc colegilor că au înțeles urgența soluționării acestui dosar.

ADVERTISEMENT

Noi am primit niște studii referitoare la aceste medicamente de tip anticorpi monoclonali, cu administrare la pacienții care sunt în formele inițiale de îmbolnăvire. Nu sunt medicamente minune.

Dacă nu le administrezi la momentul potrivit ele nu mai pot face nimic. Și acest moment potrivit nu îl indică niciun ghid de pe pământ, este pur flerul clinic al clinicianului, care, în funcție de anumiți parametri pe care îi analizează, spune ”acum e momentul să administrăm”.

ADVERTISEMENT

Am primit autorizația, se vor deschide site-urile de cercetare în cursul săptămânii viitoare și vom prezenta pacienților riscurile la care se supun și avantajele acestui cocktail.

Este obligația noastră ca medici curanți să-i prezentăm pacientului toată documentația respectivă, dar medicamentul este cât se poate de sigur, are în spate toate studiile necesare de siguranță a pacientului și de eficacitate”, a explicat Adrian Streinu Cercel la Medika TV.

ADVERTISEMENT

Este posibil ca Statele Unite să nu-și respecte înțelegerea privind distribuirea Remdesivirului în Europa

Trebuie să fim foarte atenți cum gestionăm această problematică a medicamentelor antivirale pentru pacienții afectați de infecția cu SARS-COV-2, pentru că există la un moment dat un risc să nu le mai avem. Și după cum știm cu toții, președintele SUA, Donald Trump, a fost tratat cu Remdesivir și un cocktail de anticorpi monoclonali.

Vreau să vă spun că din acel moment compania producătoare de Remdesivir a început să-și cam ia mâinile de pe acest contract. Știm cu toții că la nivel european s-au făcut o serie de diligențe astfel încât statele membre să beneficieze de Remdesivir adus din SUA”, a mai spus managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

ADVERTISEMENT
Tags: