News

Institutul de la Măgurele are un nou șef. Academia Română protestează față de decizia ministrului Educației

17.08.2020 | 16:23
Institutul de la Magurele are un nou sef Academia Romana protesteaza fata de decizia ministrului Educatiei
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, l-a numit pe Nicolae Marius Mărginean în postul de director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, de la Măgurele, acolo unde funcționează cel mai mare laser din lume.

Nicolae Mărginean îl va înlocui pe academicianul Nicolae Zamfir. ”Decizia are efect până la organizarea concursului, dar nu mai mult de şase luni. În această perioadă, acesta va exercita şi funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Până acum, Nicolae Marius Mărginean a fost preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IFIN-HH, consiliu al cărui obiectiv este îndeplinirea rolului de orientare strategică şi coordonare a activităţii de cercetare-dezvoltare şi inovare în cadrul Institutului de la Măgurele.

Academia Română susține că este periclitat proiectul laserului

Pe această cale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării mulţumeşte public domnului Acad. Nicolae Victor Zamfir pentru dăruirea şi eforturile deosebite depuse în implementarea Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere”, se mai spune în comunicatul Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

Schimbarea conducerii institutului a nemulțumit Academia Română care susține că decizia ministrului Monica Anisie pericliează finalizarea proiectului laserului de mare intensitate de la Măgurele.

Biroul Prezidiului Academiei  Române susține că decizia de care a luată act cu ”profundă dezamăgire” este nejustificată.

ADVERTISEMENT

Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educaţiei şi Cercetării a directorului general al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotaţii mai largi, reprezentând o ameninţare reală de blocare a evoluţiei clar ascendente a cercetării ştiinţifice româneşti la nivel mondial. Proiectul ELI-NP înseamnă investiţii în tehnologii de vârf, unice în lume şi deja puse în funcţiune, înseamnă atragerea de specialişti de cea mai înaltă calificare din întreaga lume, valorificarea inteligenţei româneşti la cel mai înalt nivel şi, nu în ultimul rând, readucerea în România a tinerilor plecaţi tocmai din cauza lipsei infrastructurii performante de cercetare. Demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operaţional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare şi afectând imaginea României. În aceeaşi măsură, gestul nejustificat al acestei demiteri ilustrează, din păcate, incapacitatea factorilor decizionali de a acţiona coerent şi predictibil şi de a arăta lumii că România are potenţialul şi capacitatea de a fi partener cu drepturi egale în cel puţin un domeniu de referinţă la nivel mondial: cercetarea ştiinţifică”, a transmis Academia Română.