News

Institutul Fundeni a început screening-ul pentru cancerul colorectal, cel mai frecvent cancer din România. Cum te poți programa

Institutul Clinic Fundeni, alături de o serie parteneri, derulează un proiect de screening pentru cancerul colorectal în zona Munteniei. În 2020 peste 13.000 de români au fost diagnosticați cu această formă de cancer.
15.12.2021 | 17:28
Institutul Fundeni a inceput screeningul pentru cancerul colorectal cel mai frecvent cancer din Romania Cum te poti programa
Cancerul colorectal este cea mai frecventă formă de cancer din România. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cancerul colorectal este cel mai frecvent tip de cancer din România. Datele Globocan arată faptul că din cei aproape 100.000 de români diagnosticați cu cancer în 2020, peste 13.000 prezentau această afecțiune.

Datele din ultimii ani arată faptul că cancerul colorectal ocupă primul loc în clasamentul incidenței cancerelor în țara noastră, depășind tumorile care se formează în zona plămânilor sau a prostatei.

ADVERTISEMENT

La fel ca în cazul altor forme de cancer, screening-ul regulat protejează împotriva acestei afecțiuni sau duce la identificarea ei în stadiile timpurii, când tratamentele oferă, în multe cazuri, rezultate bune.

Într-un comunicat al Institutului Clinic Fundeni, preluat de Agerpres, aflăm că instituția oferă, în colaborare cu Fundația “Renașterea pentru Educație, Sănătate și Cultură” și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, activități de screening pentru beneficiarii proiectului ROCCAS II – Sud Muntenia.

ADVERTISEMENT

Un proiect ambițios

Oficialii institutului explică faptul că activitățile de screening se derulează încă din luna noiembrie 2021 și sunt realizate de către 54 din cei peste 150 de medici de familie care s-au alăturat acestui proiect. Aceștia sunt cei care se ocupă de programări și de primele etape ale screening-ului.

Proiectul urmează să se desfășoare până la sfârșitul anului 2023. Pentru a facilita accesul populației la procesul de screening, dar și pentru a crea condițiile necesare, medicii de familie au primit teste FIT, care identifică celulele anormale din mostrele de scaun, echipamente de comunicații, frigidere și materiale informative pentru pacienți.

ADVERTISEMENT

Specialiștii Institutului Fundeni atrag atenția asupra pericolului reprezentat de cancerul colorectal și explică faptul că aproximativ 5% dintre persoanele care fac un test FIT primesc un rezultat pozitiv. În plus, aceștia își doresc să crească numărul de persoane care trimit acest test medicului de familie, de la 30% la 80%.

Proiectul începe deja să prezinte rezultate, până acum fiind înregistrate peste 120 de persoane, cu vârste între 50 și 74 de ani, în Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului (ROCCAS), administrat de către INSP. Oficialii Institutului Fundeni speră că, până la finalul anului 2023, peste 50.000 de persoane să fie înscrise în acest registru.

ADVERTISEMENT

Se pot programa pentru screening persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani care au reședința/domiciliul în regiunea Sud-Muntenia, mai exact județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova și Teleorman. Acestea trebuie să verifice dacă medicii de familie fac parte din proiect și dacă au materialelel necesare.

Pericolele cancerul colorectal

Acest tip de cancer se formează din celulele din intestinul gros, colonul sau rect și, în lipsa unui diagnostic și tratament adecvat, se poate extinde către alte țesuturi și organe. În cazul acestei afecțiuni, screening-ul, stilul de viață echilibrat și consultul medical atunci când simptomele o impun pot face diferența.

Simptomele acestei afecțiuni pot reprezenta un motiv de jenă pentru persoanele afectate, iar asta poate limita disponibilitatea acestora de a apela la un specialist atunci când acestea apar.

Specialiștii din domeniu încă nu au stabilit cauzele exacte ale acestei forme de cancer. Cu toate acestea, există o serie de factori de risc care trebuie luați în calcul: istoricul familial de cancer colorectal, vârsta (în cazul persoanelor peste 50 de ani), dar și o serie de factori care țin de stilul de viață. Astfel, sedentarismul, o dietă săracă în fibre vegetale sau diabetul cresc șansele ca o persoană să prezinte tumori în zona colonului.

Printre cele mai comune simptome care indică un cancer colorectal și pentru care este necesară o vizită la medic se numără:

  • Pierderea subită în greutate;
  • Senzația de slăbiciune sau oboseală;
  • Dureri abdominale persistente;
  • Modificarea tranzitului intestinal;
  • Sângerări rectale;
  • Scaun cu sânge.

 

ADVERTISEMENT
Tags: