News
notix pixel id

Institutul „Matei Balș” a cumpărat detectoare de incendiu la câteva ore după catastrofă

30.01.2021 | 11:43
Institutul „Matei Balș” a cumpărat detectoare de incendiu la câteva ore după catastrofă
Incendiul de la Matei Balș s-a soldat cu cinci morți. Foto- Octav Ganea - Inquam
ADVERTISEMENT

Imediat după producerea catastrofei în urma căreia au murit cinci oameni, Institutul „Matei Balș” a cumpărat sisteme noi de detecție a incendiilor pentru două pavilioane ale spitalului. Achiziția a fost făcută la numai șase ore după producerea incendiului, informează Realitatea Plus.

Achiziția a fost făcută prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, vineri, în jurul prânzului. Detectoarele vor fi instalate în pavilioanele 2 și 3 ale spitalului, costurile însumând 1.085 de lei.

Purtătorul de cuvânt al spitalului  nu a oferit detalii suplimentare legate de achiziție, afirmând că acestea vor fi oferite luni când se reîntoarce la muncă personalul de la achiziții.

ADVERTISEMENT

Contracte în serie ale Institutului „Matei Balș” pentru protecția la incendii

Institutul ”Matei Balș” avea un contract cu o firmă privată pentru funcționarea sistemelor de protecție împotriva incendiilor. După incendiu s-a aflat că în spital existau nereguli grave în ce privește protecția împotriva incendiilor. Astfel, după un control făcut de ISU în noiembrie 2020 s-a constatat că lipseau procedurile în manevrarea oxigenului și exista risc de incendiu.

Institutul Matei Balș din Capitală a achiziționat, în ultimii 2 ani, servicii de pompieri în valoare de 286.000 de lei, cei mai mulți bani cheltuiți de o instituție publică din Capitală, pe acest tip de serviciu, în ultimul deceniu, potrivit Buletin.de,

ADVERTISEMENT

Contractul a fost atribuit direct, unei firme care a asigurat institutului și deszăpezirea și care nu mai are alte colaborări cu instituții publice. Se pare că Institutul Matei Balș nu avea autorizare ISU de funcționare ci doar un aviz, din mai multe motive, printre care și pentru că ”nu existau pompieri permanent de serviciu în spital”, scrie sursa citată.

Firma în cauza, Midan Fire Exit SRL, s-a înființat în august 2018, în localitatea Pantelimon, jud. Ilfov. Domeniul principal de activitate: grupa CAEN: 842 -Activități de servicii pentru societate;- activitate principală: 8425 – Activități de lupta împotriva incendiilor si de prevenire a acestora, conform datelor oficiale.

ADVERTISEMENT

În urmă cu doi ani, firma în cauza a încheiat două contracte de deszăpezire cu Institutul Matei Balș. Ulterior, prin atribuire directă, Midan Fire primește și un contract de servicii de pompieri, în valoare de 44.000 de lei.

În total, spitalul din Capitală încheie cu această firmă contracte în valoare de 92.000 de lei. Firma termină și anul 2019 pe profit, 90163 de lei, și tot fără niciun angajat.

ADVERTISEMENT

Cu doar un an în urmă, relația contractuală dintre compania de pompieri și deszăpezire și Institutul Matei Balș se consolidează. Din nou vorbim de 3 contracte, încheiate prin atribuire directă, două de deszăpezire și unul de stingere a incendiilor. Valoare totală: 291.000 de lei.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri