News

Institutul „Matei Balș” a cumpărat detectoare de incendiu la câteva ore după catastrofă

30.01.2021 | 11:43
Institutul Matei Bals a cumparat detectoare de incendiu la cateva ore dupa catastrofa
Incendiul de la Matei Balș s-a soldat cu cinci morți. Foto- Octav Ganea - Inquam
ADVERTISEMENT

Imediat după producerea catastrofei în urma căreia au murit cinci oameni, Institutul „Matei Balș” a cumpărat sisteme noi de detecție a incendiilor pentru două pavilioane ale spitalului. Achiziția a fost făcută la numai șase ore după producerea incendiului, informează Realitatea Plus.

Achiziția a fost făcută prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, vineri, în jurul prânzului. Detectoarele vor fi instalate în pavilioanele 2 și 3 ale spitalului, costurile însumând 1.085 de lei.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al spitalului  nu a oferit detalii suplimentare legate de achiziție, afirmând că acestea vor fi oferite luni când se reîntoarce la muncă personalul de la achiziții.

Contracte în serie ale Institutului „Matei Balș” pentru protecția la incendii

Institutul ”Matei Balș” avea un contract cu o firmă privată pentru funcționarea sistemelor de protecție împotriva incendiilor. După incendiu s-a aflat că în spital existau nereguli grave în ce privește protecția împotriva incendiilor. Astfel, după un control făcut de ISU în noiembrie 2020 s-a constatat că lipseau procedurile în manevrarea oxigenului și exista risc de incendiu.

ADVERTISEMENT

Institutul Matei Balș din Capitală a achiziționat, în ultimii 2 ani, servicii de pompieri în valoare de 286.000 de lei, cei mai mulți bani cheltuiți de o instituție publică din Capitală, pe acest tip de serviciu, în ultimul deceniu, potrivit Buletin.de,

Contractul a fost atribuit direct, unei firme care a asigurat institutului și deszăpezirea și care nu mai are alte colaborări cu instituții publice. Se pare că Institutul Matei Balș nu avea autorizare ISU de funcționare ci doar un aviz, din mai multe motive, printre care și pentru că ”nu existau pompieri permanent de serviciu în spital”, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Firma în cauza, Midan Fire Exit SRL, s-a înființat în august 2018, în localitatea Pantelimon, jud. Ilfov. Domeniul principal de activitate: grupa CAEN: 842 -Activități de servicii pentru societate;- activitate principală: 8425 – Activități de lupta împotriva incendiilor si de prevenire a acestora, conform datelor oficiale.

În urmă cu doi ani, firma în cauza a încheiat două contracte de deszăpezire cu Institutul Matei Balș. Ulterior, prin atribuire directă, Midan Fire primește și un contract de servicii de pompieri, în valoare de 44.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În total, spitalul din Capitală încheie cu această firmă contracte în valoare de 92.000 de lei. Firma termină și anul 2019 pe profit, 90163 de lei, și tot fără niciun angajat.

Cu doar un an în urmă, relația contractuală dintre compania de pompieri și deszăpezire și Institutul Matei Balș se consolidează. Din nou vorbim de 3 contracte, încheiate prin atribuire directă, două de deszăpezire și unul de stingere a incendiilor. Valoare totală: 291.000 de lei.

ADVERTISEMENT
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea...
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea să se întâmple în ring! FOTO La final, era de nerecunoscut
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Mădălina Ghenea le-a aprins imaginaţia fanilor cu ultimul pictorial. Apariţie electrizantă, în costum...
Mădălina Ghenea le-a aprins imaginaţia fanilor cu ultimul pictorial. Apariţie electrizantă, în costum de baie
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Doc, fost concurent Survivor, detalii picante din spatele camerelor. Ce le făcea colegelor...
Doc, fost concurent Survivor, detalii picante din spatele camerelor. Ce le făcea colegelor de competiție
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate...
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate spune că l-a lovit norocul
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română