News

Institutul Revoluției vinde scaune și lustre! Pagina de facebook îl atacă pe Klaus Iohannis

26.03.2021 | 13:39
Institutul Revolutiei vinde scaune si lustre Pagina de facebook il ataca pe Klaus Iohannis
Site-ul Institutului Revoluției a fost cumpărat de un magazin de bricolaj. Sursa foto - colaj hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce se întâmplă cu Institutul Revoluției și cum a ajuns site-ul oficial să vândă scaune și lustre în loc să se ocupe cu cercetarea istoriei Revoluției Române. Mai mult de atât, nici pagina de Facebook nu o duce prea bine. Ultima postare este datată 31 decembrie 2019.

Culmea, dar nu dovezi ale momentului decembrie 1989 și-au făcut loc pe feed-ul Institutului, ci un atac la adresa actualului președinte Klaus Iohannis și a guvernului pe care acesta și l-a dorit.

ADVERTISEMENT

Între timp, Institutul a trecut printr-un nou scandal politic. În urmă cu doar o zi, Curtea Constituţională a admis cu unanimitate de voturi, sesizările PSD privind legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea acestuia.

Institutul Revoluției vinde scaune și lustre pe internet

Vă readucem aminte că la jumătatea lunii februarie, PSD a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ.

ADVERTISEMENT

Pe 15 februarie, Senatul a adoptat, ca for decizional, proiectul pentru aprobarea ordonanței de urgență ce viza desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie1989, cât şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a IRRD.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în luna octombrie a anului trecut, legea de respingere a OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. El a susţinut că institutul nu a reuşit să îşi dovedească utilitatea. IRRD „a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public”, a motivat şeful statului în solicitarea de reexaminare transmisă către Legislativ.

ADVERTISEMENT

După îndelungi scandaluri și momente în care nu a știut dacă își va mai continua activitatea, Institutul și-a pierdut până și pagina oficială de internet. Aceasta a fost revendicată de un magazin online Casa și Gradina – Finisaje – Bricolaj

Ce se află pe pagina de internet a Institutului Revoluției și cine e în conducerea IRRD

Concret, https://irrd.ro/, pagina care este prezentată chiar și pe pagina de facebook a Institutului are acum cu totul alte preocupări. La un singur click distanță, în loc de dovezi ale Revoluției, găsim capace pentru rigolă, scaune, lustre, lămpi solare și covoare.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – captură irrd.ro

Nu mai puțin de 371 de pagini încărcate cu oferte găsim pe site-ul Institutului, unul care a fost înființat pe vremea în care Ion Iliescu ocupa funcția de președinte al țării. Conducerea IRRD este asigurată de un Colegiu Național alcătuit din personalități reprezentative ale Revoluției.

Numirea membrilor Colegiului Național s-a făcut de către președintele României. Ion Iliescu nu a ezitat o clipă și a girat pentru 25 de persoane, și anume: Petrică Balint, Sergiu Chiriacescu, Emilian Vasile Cutean, Iosif Dan, Emil Dumitrescu, Lorin Fortuna, Cazimir Ionescu, Claudiu Iordache, Eugenia Iorga, Mihai Ispas, Dumitru Mazilu, Alexandru Mironov, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Pastor, Romeo Raicu, Petre Roman, Adrian Sanda, Ioan Savu, Răzvan Theodorescu, Dan Toader, Doru Țigău, Viorel Vișan, Valentin Voicilă, Emil Vlădesan, Gelu Voican Voiculescu

Interesant este că legea nu prevede vreun termen pentru mandatul Colegiului Național, aceștia fiind numiți pe viață.

Cum era finanțat IRRD

Finanțarea IRRD era asigurată mai ales din bugetul de stat al României, ca un subcapitol al bugetului Senatului. O parte relativ insignifiantă a veniturilor institutului o reprezintă veniturile proprii. În cadrul acestor venituri proprii s-au inclus, de pildă, subvenții acordate de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor.

De exemplu, în perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2005 bugetul institutului a fost de 24,4 miliarde lei (vechi), incluzînd fond de salarii pentru 27 persoane. În 2006 bugetula sărit la 25,90 miliarde lei, din care 25,45 subvenție din bugetul statului, conform siteului Ministerului Finanțelor.

Cum trebuia să arate site-ul IRRD

Înființat în 2006, site-ul Institutului era constituit pe mai multe rubrici, menite să ilustreze activitatea principală a IRRD și să ofere o imagine cât mai relevantă despre cercetările sale. Astfel, în trecut prima pagină cuprindea un grupaj de aprecieri despre Revoluție, aparținând unor istorici, scriitori, oameni politici, șefi de state.

Existau şi câteva rubrici principale cum ar fi componența nominală a Colegiului Național, organigrama, rapoarte de activitate, știri și chiar un forum unde oamenii puteau să-și exprime părerile despre evenimentul din decembrie 1989.

Site-ul cuprindea și linkuri cu fotografii ale Revoluției din principalele orașe, dar și filme realizate de IRRD despre evenimentele din decembrie 1989. Nimeni nu a găsit de cuviință să mai plătească prelungirea domeniului, drept pentru care acesta a devenit liber pentru oricine dorea să-l achiziționeze.

Ce spunea Ion Iliescu despre desființarea IRRD

Fostul șef de stat, Ion Iliescu nu a ezitat o clipă și a declarat că desființarea Institutului Revoluției Române este ”o porcărie curată”. Acesta s-a arătat în trecut surprins de decizie și a explicat că nu înțelege motivația demersului Executivului.

„Nu am auzit de așa ceva. Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluției Române, renunțăm la Revoluția Română, la studierea ei… Nu înțeleg, nu știu, nu am aflat încă această știre. Mi se pare o porcărie indamisibilă.

Sursa foto – hepta.ro

Că sunt oameni care n-au trăit Revoluția și nu-nțeleg și-i interesează, asta e altă treabă, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat întreaga transformre pe care a cunoscut-o țara în ultimii 30 de ani de zile. Cum să renunți la așa ceva? Unde în lume se întâmplă așa ceva? N-am aflat încă această știre, mă surprinde și nu-nțeleg motivația ei”, a afirmat Ion Iliescu pentru Mediafax.

Revoluționarii contestă decizia CCR

Societatea Timişoara dezaprobă decizia Curţii Constituţionale, prin care legea de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române a fost declarată neconstituţională, considerând că ”se vădeşte, din nou, că România este condusă încă de o mână de oameni, care răspund politic la comenzile date de PSD şi Ion Iliescu”.

Sursa foto – George Calin / Inquam Photos

Convinşi că Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 va dispărea, pentru că ”aşa este moral să se întâmple”, ei consideră că ”problema extrem de gravă este comportamentul discreţionar al Curţii Constituţionale, care îl apără cu îndârjire pe Ion Iliescu”.

”Societatea Timişoara îşi exprimă revolta şi dezgustul faţă de modul în care Curtea Constituţională sfidează ordinea de drept din România. Această instituţie batjocoreşte memoria victimelor Revoluţiei din 1989, a celor căzuţi după 22 decembrie, ucişi în urma diversiunii menite să îl menţină la putere pe chiar preşedintele acestui institut, cu complicitatea întregii structuri care îl girează”, conchid reprezentanţii asociaţiei.

ADVERTISEMENT