News

Instrucțiuni pentru liberali înainte de moțiunea de cenzură. PNL pune toate tunurile pe USR

Un mesaj de comunicare internă al PNL cere liberalilor care fac declarații în mass-media pe tema moțiunii de cenzură să atace în primul rând USR pentru a pune presiune pe partidul lui Dacian Cioloș să renunțe la alierea cu PSD și AUR pentru demiterea guvernului Cîțu.
04.10.2021 | 18:00
Instructiuni pentru liberali inainte de motiunea de cenzura PNL pune toate tunurile pe USR
Liberalii au fost instruiți să atace doar USR pe subiectul moțiunii de cenzură/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cerințele echipei de comunicare a PNL, așa-numitul „punctaj”, le impune liberalilor care apar în presă în aceste zile să-și îndrepte criticile către USR, foștii lor parteneri de la guvernare, deși moțiunea de cenzură care se va dezbate marți este inițiată de către PSD.

Potrivit documentului consultat de FANATIK, comunicatorilor PNL din aceste zile li se spune că ignore practic celelalte două partide care și-au anunțat susținerea pentru moțiune și să-și concentreze atacurile exclusiv asupra USR, ai căror lideri ar urma să fie acuzați de „ipocrizie” pentru că s-au aliat cu un partid „extremist” și unul „al regresului”.

ADVERTISEMENT

Totodată, liberalilor li se mai spune să se abțină de la orice fel de comentarii legate de declarațiile din aceste zile făcute de fostul lider al partidului, Ludovic Orban.

Liberalii vor să fisureze coaliția anti-Cîțu

„Tema” pe care reprezentanții PNL trebuie să o învețe și apoi să o recite în fața telespectatorilor în aceste zile este că guvernul liberal se ocupă de „problemele reale” ale românilor, în timp ce partidele din opoziție „aruncă România în aer” prin inițierea și eventuala votare a moțiunii de cenzură.

ADVERTISEMENT

Mesajele pe care ar trebui să le disemineze public PNL nu sunt adresate PSD și AUR în condițiile în care aceste formațiuni par de neclintit în decizia de a demite guvernul condus de Florin Cîțu. În schimb, liberalii vor să speculeze reținerile pe care le-ar avea unii parlamentari ai USR față de alierea cu AUR și PSD, precum și votarea unui text al moțiunii care este critic inclusiv la adresa miniștrilor Uniunii care au făcut parte din guvernul Cîțu până la ruperea coaliției de guvernare.

Comunicatorii PNL invitați în dezbateri trebuie să transmită mesajele cheie legate de temele pozitive majore pentru guvern și să sublinieze faptul că alianța toxică USR-AUR-PSD aruncă România în aer, într-un context în care guvernul PNL se concentrează pe problemele reale ale românilor, precum: implementarea PNRR, aprobarea compensării pentru consumatorul casnic, gestionarea pandemiei (…) Dacă moțiunea trece, așteptăm planul coaliției toxice PSD-USR-AUR pentru România. Presupunem că nu sunt atât de cinici încât să nu aibă niciun plan, ci doar să dea jos guvernul în mod iresponsabil și apoi să urmărească cum țara rămâne în haos”, se spune în documentul menționat.

ADVERTISEMENT

Lista reproșurilor la adresa USR

După aceste considerații generale, punctajul trimis liberalilor cu privirea la moțiunea de cenzură se referă în exclusivitate la atitudinea față de USR, astfel încât să creeze în opinia publică un curent de dezaprobare a poziției Uniunii legate de demiterea guvernului Cîțu:

Dacă USR votează mâine moțiunea de cenzură a PSD, atunci guvernarea cu USR va fi imposibilă pentru PNL.
• Cum o să voteze USR o moțiune în care miniștrii USR sunt prezentați drept incompetenți? Înseamnă că sunt de acord și cred și ei despre ei că sunt incompetenți.
• Un partid care se declamă reformist (chiar acum o lună, dl Cioloș declara: „nu ieşim de la guvernare, o să muriţi cu noi de gât aceia care rezistaţi la reforme pentru că e momentul ca România să fie reformată”) ar vota moțiunea partidului regresului – PSD și a unui partid extremist – AUR.
• E incredibil că USR ar vota alături de conspiraționiști și de cei care au manifestat – chiar huliganic, strigând „criminalii” personalului medical din spitalele Covid – contra măsurilor de siguranță promovate de Ministerul Sănătății condus tocmai de USR și susținute de premierul Cîțu.
• Remarcăm ipocrizia unor lideri ai USR. Se aliază cu toate partidele pe care le catalogau nefrecventabile sau de-a dreptul extremiste (cerând izolarea lor), PSD și AUR, dar, în același timp, acuză alți actori politici de blaturi și înțelegeri. Lideri ai USR-PLUS acuză la alții ceea ce ei fac. Facem un apel în ceasul al 12-lea la USR-PLUS la maturitate politică.

ADVERTISEMENT

Osanale pentru Guvern

Într-o altă secțiune a instrucțiunilor trimise liberalilor, sunt prevăzute subiectele pe marginea cărora să fie lăudat guvernul lui Cîțu în aceste zile, astfel:

Guvernul PNL continuă să guverneze țara în interesul românilor:
o Protejăm consumatorii vulnerabili afectați de creșterile de prețuri la energie: Guvernul Cîțu a promovat Legea consumatorului vulnerabil adoptată de Parlament. Adoptăm acum OUG pentru stabilirea schemei de subvenționare: mergem de la un ajutor de 10% din costul încălzirii, care poate ajunge la 100% din acest cost pentru românii cu venituri foarte mici.
o Guvernul PNL a propus creșterea salariului minim brut cu 250 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022. Salariul minim brut va crește deci cu 10,9%, de la 2.300 lei la 2.550 lei (în cifre nete, de la 1.386 lei la 1.524 de lei). Circa 2 milioane de români (1.970.000 de salariați) vor beneficia.
o Gestionăm pandemia: am alocat 460 milioane lei din Fondul de rezervă pentru cheltuieli cu medicamente şi pregătirea paturilor ATI.
o Prelungim șomajul tehnic pentru cei afectați de pandemie. Proiectul prevede reintroducerea acordării indemnizației de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut

Mai sunt menționate, printre altele, decuplarea școlilor și de a unităților HORECA de rata de incidență în localități, adoptarea PNRR, adoptarea PNDL 3, posibila majorare a pensiilor cu 6-7% de la 1 ianuarie 2022 ș.a.

În finalul punctajului este pomenit principalul disident la adresa noii conduceri.  „În chestiunea afirmațiilor fostului președinte al PNL, Ludovic Orban, recomandarea este aceea de a nu-l ataca pe acesta și de a nu-i comenta afirmațiile”, prevede documentul elaborat de către PNL.

ADVERTISEMENT