News

”Insuficiența cardiacă ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!”, campanie națională de informare, lansată de medici și pacienți cu sprijinul AstraZeneca

Mai multe organizații ale medicilor și pacienților, sprijinite de AstraZeneca, lansează campania de informare și conștientizare "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!".
14.06.2022 | 00:01
Insuficienta cardiaca ucide Salveazati inima Mergi la medic campanie nationala de informare lansata de medici si pacienti cu sprijinul AstraZeneca
Insuficiența cardiacă afectează 5% dintre adulții din România
ADVERTISEMENT

Scopul campaniei inițiate de Fundația Română a Inimii (FRI), Societatea Română de Cardiologie (SRC), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), cu sprijinul AstraZeneca, este de a crește nivelul de recunoaștere a riscurilor și simptomelor asociate insuficienței cardiace și de a informa publicul general cu privire la importanța diagnosticului și tratamentului  în stadii incipiente ale bolii.

Campanie națională de informare privind sănătatea inimii

În România, 4,7% din populația adultă suferă de insuficiență cardiacă, iar una din două persoane diagnosticate cu această afecțiune decedează în primii 5 ani de la diagnostic. De asemenea, doi din trei pacienți cu insuficiență cardiacă sunt reinternați în spital în maxim 1 an de la externare, în condițiile în care 30% din cazuri ajung la spital în stadii grave ale bolii.

ADVERTISEMENT

Aceste statistici îngrijorătoare arată că insuficiența cardiacă este cea mai gravă boală din spectrul bolilor cardiovasculare, printre cauzele principale fiind diagnosticul tardiv și inițierea tratamentului în stadii prea avansate ale bolii.

“Campania de informare “Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!” adresată publicului larg este un demers esențial al comunitării medicale în contextul în care 4,7% din populația adultă a Romaniei suferă de insuficiență cardiacă, iar pacienții sunt diagnosticați și tratați când boala deja este avansată. Aceste acțiuni de informare și educare susțin eforturile pe care întrega comunitate de cardiologi din România le face de a trata pacienții cu terapii inovatoare, care schimbă parcursul bolii. Iar în această privință, a accesului la tratament, avem un pas esential de facut: ca aceste terapii de ultimă generație să fie gratuite pentru pacienții români!” , a declarat Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, președintele Fundației Române a Inimii.

ADVERTISEMENT
Campanie insuficienta cardiaca
Insuficiența cardiacă afectează 5% dintre adulții din România

“Insuficiența cardiacă este o temă majoră pentru Societatea Română de Cardiologie, în condițiile în care  ne confruntăm cu o epidemie de cazuri noi, cu un impact socio-economic major. Prin inițierea campaniei “Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!”, împreună cu partenerii noștri, ne-am propus ca populația României să fie corect informata cu privire la insuficienta cardiaca, oferiind  în același timp speranța că se poate trăi bine si pentru mulți ani cu această boală gravă, cu condiția ca aceasta să fie depistată și tratată devreme. Fiecare pacient român cu insuficiență cardiacă are dreptul să fie informat corect și să beneficieze de tratamentul optim, cât mai devreme după diagnostic, conform recomandărilor din noul ghid european de diagnostic și tratament”, afirmă Prof. Univ. Dr. Bogdan A. Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.

“Mortalitatea asociată insuficienței cardiace este comparabilă sau chiar mai mare decât unele forme de cancer. Tocmai de aceea, aceste demersuri de informare si educare asupra riscurilor si simptomelor asociate insuficientei cardiace adresate publicului larg  sunt deosebit de importante, iar mesajul nostru, al cardiologilor, este clar și ferm: informarea corectă, diagnosticul pus cât mai devreme și tratamentul optim, inițiat la momentul potrivit, dau ani de viață pacienților cu insuficiență cardiacă!”, a avertizat și Prof. Univ. Dr. Ovidiu Chioncel, președintele ales al Societății Române de Cardiologie.

ADVERTISEMENT

Medicii de familie și pacienții pledează pentru screening și diagnosticare precoce

Președintele SNMF a subliniat nevoia urgentă de colaborare interdisciplinară pentru a se ajunge la unul dintre dezideratele principale ale campaniei, diagnosticul precoce.

”Avem nevoie de o colaborare interdisciplinară pentru diagnosticul precoce, din stadiile incipiente, a insuficienței cardiace iar parteneriatul care stă la baza inițierii campaniei “Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!” evidențiază acest deziderat și direcția de acțiune. Medicii de familie se confruntă cu aproximativ 40.000 de cazuri noi de insuficiență cardiacă pe an, majoritatea diagnosticați în stadii târzii. Prin intermediul acestei campanii, împreună cu toate eforturile de diagnostic precoce în cabinetul medicului de familie, ne dorim ca această realitate sumbră să se schimbe pentru pacienții români, cu atât mai mult cu cât statisticile actuale ne arată că 1 din 2 persoane cu această afecțiune decedează în primii 5 ani de la diagnostic.” , a explicat Dr. Dina Mergeani.

ADVERTISEMENT

Aceleași speranțe le au și pacienții români, potrivit președintelui COPAC, Radu Gănescu: ”Interesul nostru, al pacienților, este să fim diagnosticați din timp, să avem acces la tratamente adecvate din stadiile timpurii ale bolii, iar monitorizarea pacientilor să fie făcută conform unui traseu clar și predictibil. Avem nevoie de programe de screening, de diagnostic precoce și mai ales avem nevoie de tratamente inovatoare care dau ani de viață pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. Viețile pacienților afectate grav de insuficiența cardiacă, reflectate în statisticile de la nivel național, arată nevoia urgentă de intervenție pentru o informare corectă, pentru un diagnostic precoce și, mai ales, pentru tratament optim, pentru ca într-adevăr „Insuficiența cardică ucide!”

Ce este insuficiența cardiacă?

Rolul principal al inimii în organismul nostru este reprezentat de pomparea sângelui prin vasele de sânge. Partea stângă a inimii pompează sângele oxigenat de plămâni spre organe. Pe de altă parte, partea dreaptă a inimii are rolul de a pompa sângele preluat de la toate organele înspre plămâni, pentru a putea fi oxigenat.

Insuficiența cardiacă se referă la incapacitatea inimii de a pompa cu aceeași eficiență, ceea ce determină afectarea organelor, care au de suferit din cauza insuficientei distribuiri a sângelui.

Tipuri de insuficiență cardiacă

Din punct de vedere al mecanismului prin care se produce, insuficiența cardiacă se clasifică în două tipuri principale:

  • Insuficiență cardiacă sistolică: este afectată funcția de pompă cardiacă și inima nu reușește să ofere suficient sânge;
  • Insuficiență cardiacă diastolică: este afectată funcția de relaxare a inimii (inima nu se poate relaxa ca să primească suficient sânge de la plămâni).

În funcție de rapiditatea instalării simptomatologiei, insuficiența cardiacă poate fi:

  • Acută: simptomele se instalează brusc, în cazul unor urgențe cardiovasculare (ex: infarct miocardic, când funcția de pompă este subit afectată).
  • Cronică: simptomele se instalează progresiv. Aceasta poate fi stabilă, atunci când pacientul prezintă simptome stabile de minim 1 lună de zile sau decompensată, atunci când simptomatologia pacientului se agravează.

Cauzele insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă poate avea cauze multiple, uneori nefiind doar o singură cauză ce duce la apariția simptomelor, ci un cumul de afecțiuni cardiace. Pacienții pot avea un infarct miocardic în antecedente, dar pot suferi și de hipertensiune arterială și diabet zaharat.

Printre cele mai frecvente cauze de insuficiență cardiacă congestivă se numără:

  • Cardiopatia ischemică cronică provocată de îngustarea arterelor coronare ce hrănesc inima prin depunerea de colesterol;
  • Infarctul miocardic – blocarea completă a unei artere coronare și pierderea funcției de pompă a țesutului cardiac deservit de artera respectivă;
  • Hipertensiunea arterială – valori crescute în mod constant ale tensiunii arteriale;
  • Cardiomiopatia – afectarea mușchiului inimii din diverse cauze (alcool, deficit de vitamine, defecte genetice);
  • Miocardita – inflamația mușchiului inimii;
  • Boli valvulare – afectarea valvelor inimii care funcționează ca supape și a căror disfuncționalitate produce dezechilibre hemodinamice;
  • Aritmii – tulburări ale ritmului normal al inimii;
  • Malformații congenitale dobândite la naștere;
  • Boli endocrine – disfuncție tiroidiană, diabet zaharat;
  • Utilizarea unor anumite medicamente care pot afecta funcția inimii (anumite citostatice), consumul de droguri, consumul de alcool.

Factori de risc

Printre factorii de risc care duc la instaurarea insuficienței cardiace se regăsesc vârsta (odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă), sexul (bărbații sunt mai predispuși să dezvolte această afecțiune), rasa (persoanele afro-americane sunt mai predispuse la această afecțiune), istoricul familial și moștenirea genetică, diabetul zaharat, obezitatea și stilul de viață (fumat, alcool, droguri, sedentarism).

Simptome

Printre cele mai frecvente simptome experimentate de bolnavii cu insuficiență cardiacă se numără lipsa de aer sau senzația de sufocare ce poate apărea progresiv de la eforturi tot mai mici, până la apariția în repaus, uneori senzația de sufocare ce apare brusc noaptea, oboseala din ce în ce mai accentuată, slăbiciune musculară, amorțeli. De asemenea bolnavii se confruntă cu umflarea treptată a picioarelor, iar în stadiul avansat se ajunge până la umflarea abdomenului, palpitații, tuse seacă, lipsa apetitului, grețuri, scăderea capacității de concentrare.

Complicații

Insuficiența cardiacă poate duce la apariția unor tulburări de ritm ale inimii care pot fi uneori fatale dacă nu sunt tratate la timp. De asemenea, prin scăderea cantității de sânge pompat în organism, scade și cantitatea de oxigen disponibil pentru țesuturi, putând apărea insuficiență renală și hepatică.

Apariția bolilor cardiovasculare și, apariția bolilor cardiovasculare și a insuficienței cardiace, în consecință, a insuficienței cardiace poate fi prevenită prin evitarea factorilor de risc cardiovascular.

Este foarte importantă evitarea fumatului, a consumului de alcool în exces, a sedentarismului, menținerea unei greutăți normale, efectuarea de activitate fizică zilnică moderată minimum 30 de minute pe zi.

Dacă aveți simptome de insuficiență cardiacă – obosiți mai repede decât de obicei, vă sufocați când mergeți, la cel mai mic efort sau noaptea în somn, vi se umflă picioarele și aveți o stare de slăbiciune și oboseală generalizată, mergeți la un medic cardiolog pentru un consult de specialitate.

ADVERTISEMENT
Tags: