Insula tropicală izolată devenită locație secretă. Este un loc inaccesibil publicului. Cu ce scop este folosită această destinație, de fapt?
În Oceanul Indian se află Diego Garcia, o insulă exotică superbă dar misterioasă. Cu plaje albe și păduri dese, ar putea fi un paradis turistic. Însă, în realitate, este o bază militară secretă, interzisă civililor.
Insula Diego Garcia face parte din arhipelagul Chagos și este condusă de Marea Britanie. Aici se află o bază militară britanică și americană secretă, care a fost ţinută de zeci de ani departe de atenţia publicului.
De mult timp, există o dispută între britanici și statul Mauritius pentru controlul acestui teritoriu. Recent, jurnaliștii de la BBC au reușit să viziteze insula, dezvăluind lucruri necunoscute până acum.
Istoria insulei e una destul de complicată. În secolul 18, sclavii africani din Africa, din Mozambic şi Madagasca au fost aduși aici să lucreze pe plantații. Cu timpul, ei au format o comunitate unică, cu propria limbă și obiceiuri. Dar în 1965, Marea Britanie a inclus insula într-un nou teritoriu, Teritoriul Britanic Maritim, și a închiriat-o Statelor Unite, care au trimis mii de soldați acolo.
Insula a ajuns în atenția publicului în 2021, când niște refugiați din Sri Lanka au fost aduși aici. Ei au stat în condiții foarte proaste, iar BBC a încercat mult timp să obțină permisiunea de a asista la procesul lor de azil.
„După cum s-a discutat anterior, Statele Unite sunt de acord cu poziția Guvernulu Majestății Sale conform căreia ar fi de preferat ca membrii presei să urmărească audierea virtual de la Londra, pentru a minimiza riscurile la adresa securității bazei”, se arată într-o notă trimisă de guvernul SUA oficialilor britanici, potrivit antena3.ro.
Americanii și britanicii nu au vrut ca presa să vină pe insulă, considerând că ar fi riscant pentru securitate. După multe încercări, inclusiv la tribunal, BBC a primit în sfârșit permisiunea de a vizita insula. Iată cum au descris jurnaliștii britanici acest loc.
“De sus, din avion, se văd şiruri întregi de cocotieri dar şi apele cristaline şi albastre ce înconjoară insula. Pe insulă, am văzut mașini de poliție britanice și un club de noapte numit Brit Club, cu logo-ul unui buldog. Trecem pe lângă drumuri numite Britannia Way și Churchill Road.
Dar mașinile circulă pe dreapta, ca în SUA. Suntem plimbați cu un autobuz galben strălucitor care amintește de un autobuz școlar american.
Dolarul american este moneda acceptată, iar prizele de curent sunt americane. Mâncarea care ne este oferită pentru cele cinci zile include „tater tots” – o garnitură populară americană de cartofi prăjiți – și biscuiți americani”, au declarat cei de la BBC.
Deși pare un loc relaxant, cu militari care merg cu bicicleta, joacă tenis și fac windsurfing, insula are un rol strategic important. De aici, avioanele americane au plecat spre războaiele din Irak și Afganistan. În cadrul acordului de închiriere a insulelor, americanii au oferit britanicilor o reducere de 14 milioane de dolari pentru achiziția rachetei nucleare Polaris.
Localnicii originari, numiți chagosieni, au fost forțați să plece în 1967. Ei au fost trimiși în Mauritius și Seychelles, iar animalele lor au fost ucise. Deși unii au primit cetățenie britanică, nu se pot întoarce acasă. Mauritius încearcă să recâștige controlul asupra arhipelagului, însă Statele Unite se opun ferm acestei inițiative.
Baza militară de pe insulă e foarte importantă pentru americani. Este unul din puținele locuri din lume folosit pentru reîncărcarea submarinelor cu rachete Tomahawk și au acolo multe echipamente pentru situații de urgență.
Au existat zvonuri că pe insulă ar fi fost o închisoare secretă a CIA pentru suspecți de terorism. În 2008, guvernul britanic a recunoscut că avioane cu astfel de suspecți au aterizat acolo, deși înainte negase acest lucru.
Jurnaliștii BBC nu au putut vedea zonele militare. Au vizitat doar plajele și câteva locuri publice, inclusiv o veche plantație de nuci de cocos părăsită. Au văzut case abandonate, măgari sălbatici și crabi uriași.
După cinci zile, echipa BBC a plecat, promițând că va urmări ce se va întâmpla cu refugiații din Sri Lanka și va informa publicul despre situația lor.