Insula Fazanilor reprezintă un loc cu totul unic din Europa. Ce o face atât de diferită este faptul că naționalitatea insulei se schimbă de două ori pe an. Iar cei care vor să o viziteze o pot face doar în acele momente.
Insula Fazanilor este printre cele mai mici din lume și se află în apropiere de râul Bidasoa, între Franța și Spania. Ce o face atât de specială este chiar faptul că anual, de două ori, trece de la o țară la alta.
De altfel, aici nu locuiesc oameni, ci doar păsări migratoare și păsări sălbatice. Cu toate acestea, turiștii pot să o viziteze numai atunci când se face schimbarea – o tradiție veche de câteva secole.
Identitatea popoarelor care au locuit pe insulă rămâne un mister, singura dovadă istorică fiind un monolit din secolul XIX, cu inscripții în spaniolă și franceză. Însă, insula se află sub stăpânire spaniolă între 1 februarie și 31 iulie, iar între 1 august și 31 ianuarie, sub autoritatea Franței.
Insula Fazanilor măsoară 200 de metri în lungime și 40 de metri în lățime și atunci când monolitul cu inscripții din Franța și Spania, ambele țări au luat decizia de a conduce împreună teritoriul nelocuit.
Astfel, în timpul anului accesul pe Insula Fazanilor este interzis, turiștii având voie să viziteze numai pe 1 februarie și 1 august, atunci când au loc și ceremoniile de oficializare a predării-primirii Insulei Fazanilor.
Se desfășoară parade militare în jurul monolitului, iar autoritățile dau asigurări că guvernarea va rămâne una pașnică. Istoria numelui insulei este una surprinzătoare, fiind cunoscută în perioada romană sub denumirea de „Pausoa”. În limba bască, acest nume însemna „trecere”, reflectând poate importanța strategică a insulei în acea eră.
În prezent, insula este cunoscută sub numele de „Insula Fazanilor”, deși nu găzduiește fazani. Numele a fost preluat și adaptat de francezi, devenind „Île des Faisans”, iar denumirea rămâne un mister, având în vedere absența păsărilor, notează spynews.ro.