Insula unde a fost descoperită o comoară uimitoare. Cel mai probabil, aceasta a fost ascunsă în timpul unui atac al piraților.
Insula Pantelleria, o bijuterie ascunsă în Marea Mediterană, a dezvăluit recent o comoară fascinantă din epoca romană. Sub o stâncă neclintită de secole, arheologii au descoperit o colecție rară de monede de argint. Descoperirea stârnește imaginația cu povești despre vremurile apuse ale Imperiului Roman.
Pe insula Pantelleria au ieșit la iveală 27 de monede romane de argint, datând din perioada 94-74 î.Hr, notează dcnews.ro. Această colecție rară a fost găsită în timpul unui proiect de restaurare și curățare, coordonat de arheologul Thomas Schaefer de la Universitatea Tuebingen din Germania.
Monedele au fost descoperite în Acropolis, o zonă care face parte din vastul Parc arheologic Selinunte, Cave di Cusa și Pantelleria. Acest sit, unul dintre cele mai impresionante din Marea Mediterană, păstrează vestigiile unei colonii grecești antice, a cărei istorie se întinde până în secolul al VII-lea î.Hr.
Nu e pentru prima dată când sunt descoperite comori incredibile în această zonă. În 2010, au fost dezgropate 107 monede romane de argint dezgropate, iar cu câțiva ani mai devreme, trei capete de statui imperiale ale lui Caesar, Agrippina și Titus.
Experții consideră că aceste monede au fost bătute la Roma, în perioada republicană. Francesco Paolo Scarpinato, consilier regional pentru patrimoniul cultural, consideră că această descoperire îi va ajuta pe experți să înțeleagă mai bine relațiile comerciale și evenimentele care au marcat Mediterana în epoca republicană romană.
„Această descoperire … oferă informații valoroase pentru reconstituirea evenimentelor, contactelor comerciale și relațiilor politice care au marcat Mediterana în epoca republicană”, a declarat Francesco Paolo Scarpinato, potrivit dcnews.ro.
Unele monede au fost descoperite în urma ploilor abundente recente, care au erodat solul, dezvăluind comoara ascunsă. Altele au fost găsite în timpul săpăturilor, ascunse sub o stâncă, parcă protejate de trecerea timpului.
Arheologul Thomas Schaefer sugerează că monedele ar fi putut fi ascunse în timpul unui atac al piraților. Ele au rămas nerecuperate până în zilele noastre.
După descoperire, monedele au trecut printr-un proces minuțios de curățare și inventariere. Acest pas este important pentru prezervarea lor și pentru extragerea tuturor informațiilor posibile din trecut.