News

Întâlnire de gradul 0 la Glasgow. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Joe Biden la summitul ONU pentru climă. Prima imagine cu cei doi lideri

Președintele României Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președintele SUA Joe Biden la summitul Națiunilor Unite privind clima de la Glasgow. Administrația prezidențială a României a publicat fotografii cu cei doi șefi de stat dându-și mâna.
01.11.2021 | 17:41
Întâlnire de gradul 0 la Glasgow. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Joe Biden la summitul ONU pentru climă. Prima imagine cu cei doi lideri. Foto Presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis va lua parte, luni și marți, la summitul liderilor mondiali de la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26).

Iohannis va susține perspectiva României privind schimbările climatice

Președintele Klaus Iohannis va rosti Declarația Națională, în care va exprima perspectiva României asupra schimbărilor climatice, cu accent pe eforturile pe care țara noastră le face pentru a atenua impactul acestora în timp.

ADVERTISEMENT

„Declaraţia Preşedintelui României va reflecta astfel abordarea integrată pe care ţara noastră o propune în procesul de combatere a schimbărilor climatice, cu soluţii bazate pe natură în procesul de captare a carbonului, tehnologii verzi care să reducă emisiile din sectorul energetic şi industrial, schimbarea comportamentului cetăţenilor prin conştientizarea şi educarea cu privire la problematica schimbărilor climatice”, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale a României.

Președintele României va participa și la alte întâlniri pe tema climei

Klaus Iohannis va participa, de asemenea, la întâlniri multilaterale și bilaterale axate pe soluții naturale la schimbările climatice și pe reducerea emisiilor din sistemul energetic.

ADVERTISEMENT

„Schimbările climatice constituie una dintre cele mai mari provocări la adresa omenirii, în contextul în care traversăm o perioadă de urgenţă climatică. Efectele schimbărilor climatice nu cunosc granițe naționale, iar cetățenii sunt din ce în ce mai expuşi la acestea. Președintele Klaus Iohannis este decis să se implice activ, alături de alţi lideri mondiali, organizaţii internaţionale, mediul instituțional, asociativ şi de business pentru a sprijini efortul global de combatere a schimbărilor climatice”, potrivit respectivului comunicat.

De ce are loc o reuniunea COP26

Conferința COP26, care are loc în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie, deține un rol-cheie în ceea ce privește implementarea cu mai multă eficiență a Acordului de la Paris și reducerea nivelului încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Cu acest prilej, se urmărește obținerea unui acord la nivel mondial pentru zero emisii nete până în 2050, precum și un angajament de reducere considerabilă a emisiilor de carbon până în anul 2030.

Este nevoie de o cooperare sporită în domeniul cercetării și inovării

Se așteaptă ca statele dezvoltate să extindă substanțial finanțarea climatică pentru statele în curs de dezvoltare pentru a le sprijini eforturile de atenuare şi adaptare la schimbările climatice.

ADVERTISEMENT

Cooperarea mai accentuată în domeniul cercetării și inovării este esențială în dezvoltarea de noi tehnologii verzi.

Ca stat membru al Uniunii Europene, România este hotărâtă să participe la demersurile Uniunii să își atingă obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și de atingere a neutralității climatice până în 2050.

Cu ocazia COP26, țara noastră sprijină acțiunile de definire a modalităților de funcționare a Acordului de la Paris și își menține obiectivul de punere în aplicare a acestuia.

ADVERTISEMENT