News

Întâlnire între Klaus Iohannis și liderii partidelor care vor forma coaliția. Orban: “Încep negocierile” Update

10.12.2020 | 10:52
Intalnire intre Klaus Iohannis si liderii partidelor care vor forma coalitia Orban Incep negocierile Update
Întâlnire între Klaus Iohannis și liderii partidelor parlamentare care vor forma coaliția de guvernare Inquam Photos / George Calin
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, în această dimineață, cu liderii grupărilor politice care vor forma viitoarea coaliție de guvernare. Această reuniune a avut loc înaintea debutului negocierilor oficiale.


Liderii grupărilor politice ce vor forma noul Guvern anunță debutul discuțiilor oficiale

UPDATE, ora 13:20: Președintele PNL, Ludovic Orban anunță și el debutul negocierilor pentru viitorul Guvern, ce vor începe sâmbătă. „Va exista un acord care să arate existența unei majorități. Negocierile vor demara sâmbătă dimineața. O să existe o negociere la nivel de reprezentare la nivel parlamentar.

ADVERTISEMENT

Nu au existat disucții de repartizare a ministerelor. Și în discuția cu președintele ne dorim să finalizăm repede aceste negocieri. Vor fi 15, 16,17, 18 ministere”, a spus liderul liberal.


UPDATE, ora 12:40. Președintele UDMR a declarat că cele trei partide, PNL, USR-PLUS şi UDMR, vor începe discuțiile oficiale pentru formarea majorității parlamentare sâmbătă, în data de 12 decembrie.

ADVERTISEMENT

„Astăzi dimineaţă, în prezenţa preşedintelui statului am avut o discuţie informală cu preşedinţii PNL şi USR, Ludovic Orban şi Dan Barna, respectiv cu preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache.

Concluzia întâlnirii este că sâmbătă vom iniţia discuţiile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS şi UDMR – în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi a guvernării comune”, a scris liderul maghiar pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Cei prezenți la Cotroceni au fost Ludovic Orban, fostul premier și președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, premierul propus și actual ministru al Finanțelor, Dan Barna, liderul USR, Dragoș Tudorache și Kelemen Hunor.

Negocierile pentru stabilirea coaliției de guvernare dintre PNL, USR-PLUS și UDMR vor începe astăzi. În cursul acestei zile, președintele o să plece la Bruxelles pentru a participa la reuniunea de joi și vineri a Consiliului European.

ADVERTISEMENT

Întâlnire între Klaus Iohannis și liderii partidelor ce vor forma coliția de guvernare

Reuniunea de la Cotroceni s-a terminat în jurul orei 10:20, iar discuția a avut drept subiect formarea viitorului guvern și numirea premierului.

Liberalii au anunțat validarea pentru funcția de premier a lui Florin Cîțu, iar propunerea a fost agreată de șeful statului. Liderii USR-PLUS sunt și ei gata să-l accepte, cu unele condiții, constând în preluarea unelor ministere importante.

Negocierile dintre partide pentru formarea unei majorități parlamentare, în vederea susținerii unui nou Guvern, vor debuta astăzi. Miercuri, Ludovic Orban spunea că la aceste negocieri vor paricipa PLN, USR-PLUS, UDMR, dar şi grupul minorităţilor naţionale.

„În cadrul reuniunii Biroului Politic Naţional am stabilit partenerii posibili cu care negociem formarea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea Guvernului. Este vorba de USR PLUS, UDMR, de asemenea vom purta discuţii şi negocieri şi cu grupul minorităţilor din Camera Deputaţilor.

Există şansa de formare a unei majorităţi parlamentare. În baza rezultatelor pe care le avem în acest moment este indicată clar posibilitatea de formare a unei majorităţi. (…) Vor urma paşii de negociere începând de mâine (n.r. – joi)”, a spus presedintele PNL.

„Noi suntem concentraţi şi pe programul de guvernare şi pe identificarea celor mai buni candidaţi de miniştri. (…) O să existe o negociere legată de portofolii, dar în ceea ce mă priveşte pe mine sunt adeptul, mai ales când este vorba de un lucru atât de important pentru ţară, cum este formarea unui guvern, să comunicăm doar în momentul în care se iau decizii”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT