News

Întâlnire istorică în Taiwan. Nancy Pelosi: ”America se angajează să protejeze securitatea Taiwanului”. Al treilea om în stat din SUA se îndreaptă spre Coreea de Sud

Șefa Camerei Reprezentanților din Congresul SUA a promis solidaritatea „esențială” a Americii cu Taiwanul, într-o întâlnire istorică cu președintele statului asiatic, Tsai Ing-wen.
03.08.2022 | 14:56
Intalnire istorica in Taiwan Nancy Pelosi America se angajeaza sa protejeze securitatea Taiwanului Al treilea om in stat din SUA se indreapta spre Coreea de Sud
Următoarea destinație a lui Nancy Pelosi este Coreea de Sud Foto: Președinția Taiwanului, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La rândul său, liderul de la Taipei a promis că țara sa nu va da înapoi în fața amenințărilor militare din China.

Întâlnire istorică în Taiwan

În cadrul conferinței de presă de miercuri, Nancy Pelosi a pus la îndoială motivațiile președintelui chinez Xi Jinping când a fost întrebată despre răspunsul său ferm la vizita ei. China a amenințat cu „consecințe” și a spus că va începe joi exerciții militare cu muniție activă în apropiere de Taiwan.

ADVERTISEMENT

„Este cu adevărat important ca mesajul să fie clar… [SUA] se angajează să securizeze Taiwanul… dar este vorba despre valorile noastre comune de democrație și libertate și despre modul în care Taiwan a fost un exemplu pentru lumea întreagă… Dacă președintele Chinei are insecurități legate de propria sa situație politică, nu știu”, a spus Pelosi, citată de The Guardian.

Pelosi se află în Taiwan pentru o vizită controversată care a stârnit o reacție furioasă din partea Chinei, inclusiv teste de rachete planificate și „operațiuni” militare în jurul insulei, despre care Taiwan a declarat că încalcă legea internațională.

ADVERTISEMENT

Liderul Camerei Reprezentanților din SUA a sosit marți seara și s-a adresat parlamentului din Taiwan miercuri dimineață înainte de a avea o întâlnire publică cu Tsai.

„Delegația noastră a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc că nu vom abandona Taiwanul și suntem mândri de prietenia noastră de durată”, a spus Pelosi. Acum, mai mult ca niciodată, solidaritatea SUA cu Taiwanul este „esențială”.

ADVERTISEMENT

Pelosi a subliniat că în urmă cu 43 de ani că SUA au făcut o „promisiune fundamentală de a fi mereu alături de Taiwan”. „Pe această bază puternică am construit un parteneriat înfloritor”, a spus ea.

Pelosi a declarat în fața parlamentului din Taiwan că delegația a venit „în semn de prietenie cu Taiwan [și] de pace în regiune”.

ADVERTISEMENT

Invadarea Ucrainei de către Rusia a adus securitatea strâmtorii Taiwan în atenția lumii

Nancy Pelosi, prima femeie lider (speaker) al Camerei din SUA, a lăudat transformarea Taiwanului într-o democrație lider, condusă de prima femeie președinte din istoria insulei. „Dintr-un creuzet de provocări ați creat o democrație înfloritoare.”

În declarațiile sale, Tsai a spus că țara sa „nu se va da înapoi” în fața amenințărilor militare sporite și „va face tot ce este necesar pentru a menține pacea și stabilitatea Taiwanului”.

Ea a mai spus că invadarea Ucrainei de către Rusia a adus securitatea strâmtorii Taiwan în atenția lumii.

La conferința de presă cu trei mijloace mass media selectate, Pelosi a spus că China a împiedicat participarea Taiwanului la anumite întâlniri, dar nu va sta în calea demnitarilor care vin să viziteze Taiwan. Pelosi a mai spus că China face „un mare tam-tam” cu privire la această vizită din cauza statutului ei de speaker. „Nu știu dacă acesta este un motiv sau o scuză.”

Guvernul Chinei a reacționat cu indignare la vizita lui Pelosi. După sosirea ei, armata chineză a anunțat exerciții comune aeriene și maritime în apropiere de Taiwan, care au început marți noaptea și includ lansări-test de rachete convenționale în apele de la est de Taiwan.

Taiwan acuză China de încălcare a dreptului internațional

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat miercuri că exercițiile cu muniție de război desfășurate de China în jurul insulei în această săptămână au demonstrat intenția Beijingului de a distruge pacea și stabilitatea regională. Ministerul a acuzat China că a încălcat dreptul internațional cu planurile sale de a încălca spațiul suveran al Taiwanului.

Taiwanul a crescut nivelul de alertă și va reacționa în timp util și în mod adecvat la exerciții, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

La conferința de presă comună cu Nancy Pelosi, Tsai Ing-wen a reiterat că Taiwanul s-a angajat să mențină status quo-ul. „Exercițiile militare sunt inutile”, a spus ea. „Taiwanul a fost întotdeauna deschis unui dialog constructiv.”

De asemenea, Beijingul l-a convocat marți pe ambasadorul SUA în China pentru a-l mustra pentru călătoria „egregioasă” a lui Pelosi, a informat presa de stat. Viceministrul de externe Xie Feng a exprimat „proteste puternice” față de vizita lui Pelosi pe insula autonomă democratică în timpul discuției sale cu ambasadorul Nicholas Burns.

Din punct de vedere economic, China a suspendat importurile unei serii de produse din Taiwan, inclusiv citrice și stavrid negru congelat din 3 august, iar Ministerul Comerțului a suspendat exportul de nisip către Taiwan din 3 august.

Nancy Pelosi părăsește miercuri capitala Taiwanului și se îndreaptă spre Seul, în Coreea de Sud.

Rusia și Coreea de Nord critică vizita lui Pelosi în Taiwan

Ministrul rus de externe Lavrov spune că vizita lui Pelosi în Taiwan a fost o încercare deliberată a SUA de a irita China.

„Nu văd niciun alt motiv pentru a crea o asemenea supărare aproape din senin, știind foarte bine ce înseamnă pentru Republica Populară Chineză”, a spus Lavrov în timpul unei vizite în Myanmar.

La rândul său, Coreea de Nord a criticat vizita lui Pelosi în Taiwan, numind-o o „ingerință obscură” a SUA în afacerile interne ale Chinei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a declarat că Taiwanul este o „parte inseparabilă a Chinei” și „denunțăm vehement orice amestec al forțelor externe în problema Taiwanului și sprijinim pe deplin poziția justă a guvernului chinez de a apăra cu hotărâre suveranitatea țării și integritate teritoriala”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat: „Situația actuală arată în mod clar că amestecul obscur al SUA în afacerile interne ale altor țări și provocările sale politice și militare intenționate sunt, într-adevăr, cauza principală a hărțuirii păcii și securității în regiune”.

Coreea de Sud face apel la calm

Coreea de Sud a cerut dialog pentru menținerea păcii și stabilității regionale, pe măsură ce tensiunile dintre SUA și China au crescut în urma vizitei lui Pelosi la Taiwan.

„Poziția guvernului nostru este că vom menține o comunicare strânsă cu națiunile în cauză cu privire la toate problemele sub steagul nevoii de pace și stabilitate în regiune prin dialog și cooperare”, a declarat reporterilor un oficial de la biroul prezidențial sud-coreean, ca răspuns la întrebări despre vizita lui Pelosi.

Pelosi urmează să viziteze Coreea de Sud după Taiwan și va ajunge la Seul miercuri seara.

Japonia își exprimă îngrijorarea cu privire la exercițiile militare chineze

Japonia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile militare chineze în apele din jurul Taiwanului.

„Zonele maritime anunțate de partea chineză ca fiind cele care vor fi folosite pentru exerciții militare… se suprapun cu zona economică exclusivă a Japoniei. Având în vedere natura antrenamentului cu muniție de război a acestei activități militare, Japonia a transmis îngrijorările părții chineze”, a declarat secretarul șef al cabinetului de la Tokyo, Hirokazu Matsuno.

UE îndeamnă la dialog pentru reducerea riscurilor

Uniunea Europeană a cerut ca tensiunile legate de vizita lui Pelosi în Taiwan să fie rezolvate prin dialog și canalele de comunicare cu China să fie menținute deschise pentru a evita calculele greșite.

„UE are interes în păstrarea păcii și a status quo-ului în strâmtoarea Taiwan”, a declarat un purtător de cuvânt al blocului celor 27 de națiuni.

„Încurajăm o rezolvare pașnică a problemelor de peste strâmtoare. Tensiunile ar trebui rezolvate prin dialog. Ar trebui menținute canale de comunicare adecvate pentru a reduce riscurile de calcul greșit.”

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus că UE are „o politică clară a unei singure Chine”, recunoscând guvernul Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legal al Chinei, în timp ce urmărește „relații de prietenie și cooperare strânsă cu Taiwan”.

ADVERTISEMENT
Tags: