Întâlnire între Marcel Ciolacu și Marcel Boloș pe tema noilor măsuri fiscale. Guvernul vrea să facă tăieri de cinci miliarde de lei.
În cadrul întâlnirii de luni, premierul și ministrul Finanțelor au făcut o analiză a măsurilor care ar putea aduce bani la bugetul de stat, cu scopul de a reduce deficitul bugetar cu circa cinci miliarde de lei.
Coaliția de guvernare are termen până la 1 septembrie pentru a aproba măsurile, urmând ca, pe 15 octombrie, acestea să ajungă pe masa Comisiei Europene.
Printre măsurile fiscale despre care s-a discutat recent în spațiul public sunt cele care îi vizează pe datornicii la stat, astfel încât firmele care au popriri pe conturi să beneficieze de o limitare a plăților cash pe care le pot face, marii contribuabili să poată să facă plăți cash de doar 5.000 lei, în timp ce firmele mici să poată să facă plăți cash de maxim 1.000 lei.
S-a mai vorbit și despre măsuri care ar urma să condiționeze vânzarea de case, terenuri sau mașini de plata datoriilor la stat. Toate aceste măsuri sunt negociate dur în coaliția de guvernare, mai ales în contextul anului electoral în care ne aflăm.
Ministrul Finanțelor a precizat că, deși ANAF a avut încasări brute de aproximativ 51,7 miliarde lei în iulie, cheltuielile au fost de 53,7 miliarde de lei.
„A fost o lună cu încasări bune ale ANAF, dar cheltuielile sunt colosale, atât pe partea de funcționare a instituțiilor statului, cât și pe partea de investiții”, a spus Marcel Boloș pentru Profit.ro.
Majorările salariale acordate de către Guvern și cheltuielile cu investițiile au dus la nivelul ridicat al cheltuielilor. În perioada următoare, intrarea la plată a pensiilor recalculate va spori presiunea asupra deficitului bugetar. Guvernul a împrumutat în luna iulie peste 18 miliarde de lei.
„Au intrat în vigoare măsurile care privesc creșterile salariale etapa a 2-a. Influența lor este de un miliard de lei lunar.
De asemenea, la cheltuielile de investiții, bugetul și plățile care s-au efectuat sunt record. De la 1 septembrie, intră în vigoare recalcularea pensiilor, care adaugă o influență de 2 miliarde de lei lunar.
Din această perspectivă, trebuie să fim foarte atenți și prudenți cu veniturile încasate și cu felul în care gestionăm partea de venituri, pentru că avem cheltuieli semnificative”, a mai spus ministrul.