News

Întâlnirea dictatorilor. Xi Jinping, față în față cu Putin în prima călătorie în afara Chinei de la începutul pandemiei

Xi Jinping va părăsi China pentru prima dată în mai bine de doi ani pentru o călătorie săptămâna aceasta în Asia Centrală
13.09.2022 | 08:40
Intalnirea dictatorilor Xi Jinping fata in fata cu Putin in prima calatorie in afara Chinei de la inceputul pandemiei
Va fi prima călătorie externă a lui Xi de la începutul pandemiei de Covid-19 Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Șeful statului chinez se va întâlni cu Vladimir Putin, cu doar o lună înainte ca acesta să-și consolideze locul ca cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong.

Xi Jinping, față în față cu Putin în prima călătorie în afara Chinei de la începutul pandemiei

Călătoria, prima a lui Xi Jinping în străinătate de la începutul pandemiei de Covid-19, arată că este încrezător atât în controlul său asupra puterii în timp ce se îndreaptă spre un al treilea mandat, cât și în rolul său de lider mondial într-un moment de fricțiune între marile puteri.

ADVERTISEMENT

Pe fundalul confruntării Rusiei cu Occidentul din cauza Ucrainei, al crizei din Taiwan și al unei economii globale șovăielnice, Xi efectuează o vizită de stat în Kazahstan miercuri.

Președintele Chinei se va întâlni apoi cu Putin la summitul organizat de Organizația de Cooperare de la Shanghai în orașul antic al Drumului Mătăsii Samarkand din Uzbekistan, au spus Kazahstan și Kremlinul. China a confirmat călătoria luni.

ADVERTISEMENT

Asistentul de politică externă al lui Putin, Yuri Ushakov, a declarat reporterilor săptămâna trecută că președintele rus urmează să se întâlnească cu Xi la summit. Kremlinul a refuzat să ofere detalii despre discuțiile lor.

Xi are ocazia de a-și demonstra influența

Întâlnirea îi va oferi lui Xi ocazia de a-și sublinia influența, în timp ce Putin poate demonstra înclinarea Rusiei către Asia. Ambii lideri își pot arăta opoziția față de Statele Unite, așa cum Occidentul încearcă să pedepsească Rusia pentru războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

„În opinia mea, totul este despre Xi: vrea să arate cât de încrezător este pe plan intern și să fie văzut ca liderul internațional al națiunilor opuse hegemoniei occidentale”, a spus George Magnus, autorul cărții „Staguri roșii”, o carte despre provocările lui Xi, citat de Reuters.

„În mod privat îmi imaginez că Xi va fi cel mai îngrijorat de modul în care decurge războiul lui Putin și, într-adevăr, dacă Putin sau Rusia sunt în joc la un moment dat în viitorul apropiat, deoarece China încă are nevoie de o conducere anti-occidentală la Moscova.”

ADVERTISEMENT

Rusia a suferit săptămâna trecută cea mai mare înfrângere a războiului, abandonând principalul său bastion din nord-estul Ucrainei.

Parteneriatul din ce în ce mai adânc „fără limite” dintre superputerea în ascensiune a Chinei și titanul resurselor naturale al Rusiei este o dezvoltare geopolitică pe care Occidentul o urmărește cu anxietate.

Parteneriatul China-Rusia îngrijorează Occidentul

Odată partener principal în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, este acum un partener junior al Chinei comuniste renaștere, care se estimează că va depăși Statele Unite ca cea mai mare economie a lumii în următorul deceniu.

Deși contradicțiile istorice abundă în parteneriat, nu există niciun semn că Xi este gata să renunțe la sprijinul pentru Putin în cea mai serioasă confruntare a Rusiei cu Occidentul de la apogeul Războiului Rece.

În schimb, cei doi lideri în vârstă de 69 de ani adâncesc legăturile. Comerțul a crescut cu aproape o treime între Rusia și China în primele șapte luni ale anului 2022.

Vizita „demonstrează că China este dispusă nu numai să continue afacerile cu Rusia, ci chiar să arate un sprijin explicit și să accelereze formarea unui aliniament mai puternic China-Rusia”, a declarat Alexander Korolev, lector principal în politică și relații internaționale la UNSW Sydney.

„Beijing-ul este reticent să se distanțeze de Moscova chiar și atunci când se confruntă cu costuri serioase de reputație și cu riscurile de a deveni o țintă a sancțiunilor economice secundare.”

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
”Cum poți să trăiești cu 6-7.000 de lei lunar?” A spus ”STOP” și,...
”Cum poți să trăiești cu 6-7.000 de lei lunar?” A spus ”STOP” și, la 26 de ani, a făcut o alegere total surprinzătoare
„Nu am putut să vorbesc”. Jamila, în lacrimi după procesul pe care l-a...
„Nu am putut să vorbesc”. Jamila, în lacrimi după procesul pe care l-a pierdut în războiul pentru „Eclerul la tavă”
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
Un nou serviciu de streaming intră în România
Un nou serviciu de streaming intră în România
Factură de infarct pentru o familie dintr-un sat din Hunedoara. Le-a fost tăiat...
Factură de infarct pentru o familie dintr-un sat din Hunedoara. Le-a fost tăiat curentul, iar acum copiii îşi fac temele la lampă
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
România, sub amenințarea marelui cutremur. Anunț de ultimă oră
România, sub amenințarea marelui cutremur. Anunț de ultimă oră
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Singurul județ din România conectat la două autostrăzi și cu aeroport. Va fi...
Singurul județ din România conectat la două autostrăzi și cu aeroport. Va fi un „motor” al economiei