News

Întâlnirea Maia Sandu – Klaus Iohannis, analizată de Cristian Pîrvulescu: „Orice scenariu poate însemna inclusiv varianta militară!”

Politologul Cristian Pîrvulescu a analizat esența declarațiilor președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu și a avertizat că sprijinul oferit Moldovei poate fi inclusiv militar.
23.02.2023 | 20:03
Intalnirea Maia Sandu  Klaus Iohannis analizata de Cristian Pirvulescu Orice scenariu poate insemna inclusiv varianta militara
Întâlnirea președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis este comentată de politologul Cristian Pîrvulescu, inclusiv prin prisma unui viitor sprijin militar, pentru Chișinău (sursa hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Vizita Maiei Sandu de la București a produs emoție, dar mai ales a reprezentat momentul în care, pentru prima oară, șeful statului român a subliniat intenția și capacitatea României de a oferi sprijin armat țării vecine. Dincolo de ajutorul oferit, până în prezent, pe diverse căi, președintele de la Cotroceni a recunoscut că Bucureștiul ia în calcul și cele mai negre previziuni legate de tensiunile reapărute între Federația Rusă și Moldova. „Afirmația folosită de președintele Klaus Iohannis, „orice scenariu”, presupune absolut orice… scenariu, inclusiv cel militar, în măsura în care Republica Moldova va cere sprijinul României”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristian Pîrvulescu.

Politologul Cristian Pîrvulescu: „Scenariul militar invocat de Klaus Iohannis nu este legat de război, ci despre ajutorul stabilit de acordul cu Moldova”

La prima vedere, declarația liderului de la Palatul Cotroceni, „decriptată” de Cristian Pîrvulescu, poate trezi o oarecare rumoare. În realitate, la baza afirmației lui Klaus Iohannis stau acordurile dintre cele două țări și România dispune de capacitatea de a sprijini Moldova, chiar și într-o situație de cumpănă, fapt care s-ar putea întrevedea în urma ultimelor discursuri marca Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

„Din acest punct de vedere, Bucureștul este pregătit să ofere sprijinul necesar Chișinăului. Trebuie, însă, să înțelegem clar un lucru. Nu este vorba despre un ipotetic  război, ci despre un ajutor pe care Republica Moldova îl va solicita, atunci când va considera că este necesar, în baza înțelegerilor care s-au stabilit între cele două state, guverne și între cei doi președinți”, a punctat interlocutorul nostru.

De altfel, Cristian Pîrvulescu a ținut să risipească orice urmă de temere, în legătură cu o nouă invazie rusească, de data aceasta având ca țintă Moldova: „Nu trebuie să ne așteptăm la intervenții militare rusești. Ele nu pot avea loc. În momentul de față, Rusia se găsește la o distanță foarte mare de granițele moldovenești. Totuși, ne putem aștepta la acțiuni de destabilizare și chiar la unele tentative armate, dar nu venite din partea Kremlinului. Este un mesaj transmis celor din Transnistria, care s-ar putea gândi să folosească acest context”.

ADVERTISEMENT
Cristian Pirvulescu
Analistul politic Cristian Pîrvulescu (sursa snspa.ro)

Pericolul diversiunilor din Transnistria și din Găgăuzia

La nivel diplomatic, dincolo de ultimele reacții ale liderului de la Kremlin, între Moscova și Chișinău există un acord de recunoaștere, care implică și neagresiunea. Acest fapt a fost semnalat și de Cristian Pîrvulescu, acesta atrăgând atenția asupra felul în care Vladimir Putin gestionează politica externă a țării sale:

„Pe de altă parte, Vladimir Putin a abrogat decretul privind liniile de politică externă, inclusiv în chestiunea transnistreană, dar NU a anulat și acordul cu Republica Moldova, din anul 2001. Nici nu avea cum să o facă. Așadar, Rusia recunoaște integritatea teritorială a Moldovei. În capitolele legate de politica externă, erau stabilite mai multe lucruri decât acțiunile privind sprijinirea suveranității în Republica Moldova”.

ADVERTISEMENT

Strict referitor la atacurile, mai mult sau mai puțin voalate, venite dinspre Moscova, politologul a precizat: „Nu trebuie să facem confuzii, însă Rusia a amenințat Republica Moldova, deși unii ar putea afirma că nu este adevărat și că afirmațiile ar putea fi scoase din context, dar respectivele declarații pot fi privite cât se poate de clar, în situația în care ne găsim. Totuși, Moscova nu poate să comită altceva mai mult decât diversiuni, inclusiv cele legate de Găgăuzia și de Transnistria”.

„România are o obligație specială, dincolo de factorul moral”

Punctele emoționante ale conferinței de presă comună pe care Klaus Iohannis și Maia Sandu au susținut-o la București au fost sintagmele „viitorul nostru drum comun” și mai ales „sângele apă nu se face”. Chiar dacă, în legătură cu un anume tip de viitor comun, în speță ipotetica unire dintre două state, Cristian Pîrvulescu s-a arătat, în trecut, extrem de sceptic, afirmațiile celor doi șefi de stat nu puteau trece neobservate:

ADVERTISEMENT

„Declarațiile sonore trebuie privite în contextul recent. Pe de o parte, trebuie luate în calcul amenințările proferate de Rusia, în ultima vreme, cărora li se adaugă declarațiile recente ale președintelui Volodimir Zelenski făcute la Bruxelles, precum și cele de confirmare, făcute de doamna Maia Sandu. Tot în acest context trebuie judecate și afirmațiile făcute de președintele Klaus Iohannis, care, repet, a spus, categoric, că România nu este doar pregătită, dar și dispusă să ajute Republica Moldova în orice scenariu”.

„Analiza pe text” a continuat, în același stil: „Răspunsul președintelui Maia Sandu la această afirmație clară, tranșantă, a fost „sângele apă nu se face”. În declarația sa, Klaus Iohannis a vorbit despre istoria, cultura și limba comune, lucruri care fac ca România să aibă o relație specială cu Republica Moldova. Această legătură a fost confirmată prin sprijinul imens pe care țara noastră l-a oferit în toamna trecută și în această iarnă, în privința sprijinului energetic, prin livrările de gaze și de energie electrică”.

„Acum, sprijinul oferit de România Republicii Moldova s-a manifestat prin anunțarea colaborării strânse, în toate domeniile. Acest lucru este, de fapt, un avertisment destul de clar, adresat celor care vor încerca să destabilizeze Republica Moldova”, a explicat analistul politic.

În încheiere, Cristian Pîrvulescu a menționat faptul că Moldova se bucură nu doar de sprijinul României, ci al majorității comunități internaționale: „Această țară nu este singură. Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, în repetate rânduri, și-au afirmat sprijinul, dar România o face în mod special, pentru că, într-adevăr, țara noastră are o obligație specială și nu doar din punct de vedere moral”.

ADVERTISEMENT