News

Întâlnirea Putin – Biden, analizată tranşant. “Vladimir Putin este un mitocan cu maniere de miliţian. Se împăunează ca un tiran de lumea a treia”

Summitul de la Geneva înfierbântă spiritele, dar politologul Cătălin Avramescu are o atitudine tranșantă, susținând că întâlnirea Putin – Biden nu va avea nicio implicație pentru România și îl „taxează” dur pe liderul rus.
16.06.2021 | 19:27
Intalnirea Putin  Biden analizata transant Vladimir Putin este un mitocan cu maniere de militian Se impauneaza ca un tiran de lumea a treia
ADVERTISEMENT

Fără îndoială, toate privirile sunt ațintite spre Elveția, acolo unde președinții Joe Biden și Vladimir Putin se întâlnesc la Villa La Grange, aflată pe malul lacului Geneva. Pe noi ne-a interesat, în primul rând, ce va însemna pentru România întâlnirea celor doi lideri mondiali. Politologul Cătălin Avramescu a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO, că „pentru țara noastră, această întâlnire nu are o semnificație importantă, pentru simplul motiv că politicienii români sunt iresponsabili și incapabili să perceapă vreun semnal din exterior”.

„Politica noastră externă este vraiște și, oricum, agenda României este dominată de politica internă, una complet disfuncțională”, a continuat profesorul Avramescu. Important este că atitudinea țării noastre în contextul internațional este blamabilă într-un moment special pentru contextul geopolitic actual.

ADVERTISEMENT

Din păcate, întrevederea dintre cei doi lideri ai celor mai puternice națiuni are loc într-o perioadă în care se poate spune că relațiile dintre SUA și Rusia au ajuns într-un punct care poate fi comparat cu perioada Războiului Rece.

Politologul Cătălin Avramescu (sursa arhivă personală Cătălin Avramescu)
Politologul Cătălin Avramescu (sursa arhivă personală Cătălin Avramescu)

Politologul Cătălin Avramescu: „Elitele politice românești sunt corupte, cocktail-ul decadenței de care are nevoie Rusia!”

„Elitele noastre politice sunt corupte, deprofesionalizate și iresponsabile! Vorbim exact despre cocktail-ul decadenței politice, de care are nevoie Federația Rusă. Rusia nu-și exportă exact entitatea, pe cât se folosește de crizele politice auto-generate în țările periferice fostei Uniuni Sovietice. Asta facem noi, avem o politică disfuncțională, datorată în proporție de 100% iresponsabilității politicienilor români și, indiferent de ce s-ar întâmpla în planul relațiilor dintre SUA și Rusia, nu văd ca asta să însemne ceva semnificativ pentru elitele românești”, a precizat Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT

Când vorbește despre clasa politică românească, Avramescu glumește, cu tâlc: „Aceste „elite” despre care discutăm nu se uită la televizor, la programele de politică externă. Acești oameni au propria agendă internă. Singurele lucruri la care se uită este poarta. Să vadă dacă le-a mai venit o citație, de la DNA!”.

Cătălin Avramescu nu menajează pe nimeni. Așadar, dacă e să-i dăm crezare profesorului de politologie, pe aleșii noștri nu-i interesează, absolut deloc, întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin, de la Geneva…

ADVERTISEMENT

Cătălin Avramescu: „Putin se împăunează, dar este ineficient în subminarea Occidentului!

Din nefericire, summit-ul se desfășoară în condiții speciale. Peste tot, experții în politică internațională susțin că trăim momente similare Războiului Rece. Cătălin Avramescu susține că, în planul relațiilor bilaterale, aceste întâlniri nu au o importanță deosebită. „Relațiile bilaterale sunt proaste nu datorită lipsei de întâlniri dintre liderul american și cel rus, ci din pricina liniei pe care Putin a mers, de vreo 20 de ani încoace. Trebuie să recunoaștem că, absolut consecvent, a trasat o linie amenințătoare, de subminare a intereselor Occidentului”, a explicat intervievatul nostru.

Cătălin Avramescu a continuat tirada la adresa lui Vladimir Putin, pe care l-a comparat cu un dictator din țările subdezvoltate: „Putin asta știe, asta face, de când a ieșit din școala de ofițeri KGB. N-are habar de altceva și așa procedează, dar nu cu mult succes. El se împăunează foarte tare, dar nu este eficient în a submina Occidentul. N-are timp suficient și ascuțit pentru asta, dar încearcă. Precum orice tiran de lumea a treia, încearcă și el să ridice capul peste gard, cu un succes destul de modest”.

ADVERTISEMENT

Mai în glumă, mai în serios, profesorul Avramescu este de părere că asemenea întâlniri vin în sprijinul jurnaliștilor, care găsesc, astfel, subiecte care aduc rating. În privința Rusiei, se pare că aceasta nu-și va schimba atitudinea fundamental ostilă față de Occident, în ciuda discuțiilor purtate la Geneva. Drept exemplu, politologul s-a referit la chestiunea… hackerilor.

„Rusia și China sunt capitalele hackingului mondial și este de notorietate faptul că Rusia nu extrădează hackeri. Cu alte cuvinte, are o politică de azil. Și atunci, cum să nu conteze hackerii pe internet, atunci când Rusia le oferă refugiu? Să nu uităm că hacking-ul este o infracțiune extrem de gravă. Ce părere ați avea despre o țară care ar oferi imunitate totală violatorilor, răpitorilor de copii sau mafioților înrăiți? Ei bine, asta face Rusia, de 20 de ani încoace”, a atacat Cătălin Avramescu.

„Un mitocan! Să nu uităm că a fost milițian, un KGB-ist de rând!”

Se pare că acest context de răcire a relaților dintre cele două țări a fost, cumva, amplificat și de un scurt moment tensionat. Potrivit BBC NEWS, în momentul apariției celor doi șefi de state, însoțiți de președintele elvețian Guy Parmelin, unul dintre corespondenții Bloomberg prezenți la summitul de la Geneva ar fi reușit să-i adreseze, în treacăt, lui Putin o întrebare referitoare la disidentul Aleksei Navalnîi. Președintele rus nu a răspuns, dar, în schimb, Joe Biden ar fi zâmbit…

De asemenea, așa cum a anunțat și FANATIK.RO, Vladimir Putin a refuzat să participe la o ceremonie specială de primire, oferită de autoritățile locale.

Cătălin Avramescu l-a „taxat” dur pe liderul de la Kremlin: „Vladimir Putin este un mitocan! Un mitocan și vă rog să mă citați! Este un om cu o educație extrem de precară și puteți constata acest lucru privind CV-ul său. Este un om fundamental needucat, are maniere de milițian, pentru că asta a fost. El a fost un milițian KGB-ist de rând. Nu a fost cine știe ce mare agent. N-a fost agent nicăieri… A avut tot felul de funcții de mâna a patra și, la un moment dat, a fost trimis în RDG, pe mâna a treia. Asta este o atitudine de milițian, unul căruia cascheta îi lasă urme pe frunte”.

„Să te comporți atât de grobian într-o întâlnire atât de importantă denotă o lipsă de maniere totală. Iar omul lipsit total de maniere este un mitocan!”, și-a continuat tirada profesorul Avramescu.

De altfel, o analiză BBC a anunțat că un alt motiv pentru care summitul de la Geneva nu va fi o întâlnire prietenoasă este legat de faptul că Rusia a inclus, recent, SUA pe lista oficială a „statelor neprietenoase”, iar niciuna dintre națiuni nu are, în acest moment, un ambasador în cealaltă țară.

Și pentru că nu ar fi fost de ajuns, însăși alegerea orașului Geneva pentru summit amintește, din nou, de Războiul Rece. Acolo s-a desfășurat, în anul 1985, prima întâlnire la care au participat președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

Detensionarea relațiilor ruso – americane, o iluzie

Referindu-se la perspectivele ca evenimentul din această săptămână să ducă la aceeași dezghețare politică, așa cum a fost cazul întâlnirii din anii ’80, analistul Cătălin Avramescu a precizat că, din nefericire, omenirea nu va asista la nicio detensionare a relațiilor ruso – americane.

Vladimir Putin și Joe Biden au avut un prim dialog în fața ziariștilor înaintea discuțiilor oficiale, la care au participat și miniștrii de externe Serghei Lavrov și Antony Blinken. Potrivit BBC, Putin a afirmat că speră să aibă „o discuție productivă”, în timp ce Biden a menționat: „Important este să realizăm ce interese comune avem”.

Dincolo de aceste aspecte, există și o miză financiară. Rusia a suferit din pricina pachetului de sancțiuni economice impus de Europa și de SUA. Și totuși…

„Nici asta nu-l interesează pe Putin. Cu sau fără sancțiunile economice, el este, oricum, hiper-bogat. Uitați-vă la momentul în care i-a jurat răzbunare lui Navalnîi, cel în care au apărut imagini cu marele său palat, un fel de Versailles – kitch. Acesta este acest individ. A dus Rusia în pământ, pentru că rușii trăiesc prost! Însă, Putin și oligarhii lui trăiesc bine! Oare, ce ar putea schimba macazul într-o asemenea situație?”, s-a întrebat, retoric interlocutorul nostru.

Potrivit lui Cătălin Avramescu, Vladimir Putin nu are valori obișnuite, „umane”, ci valori care aparțin „unei clase de șuți, dintre care și el face parte. Niște șuți, ridicați la nivel de politicieni!”.

ADVERTISEMENT