News

Întârzie livrarea vaccinului pentru copii, în România. Micuții din alte țări, imunizați din noiembrie

Fostul ministru al sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat că livrarea vaccinului pentru copii, în România, este întârziată. Micuții din alte țări au fost imunizați chiar din noiembrie
12.01.2022 | 16:04
Intarzie livrarea vaccinului pentru copii in Romania Micutii din alte tari imunizati din noiembrie
ADVERTISEMENT

Întârzie livrarea vaccinului pentru copii, în România. Anunțul a fost făcut acum puțin timp de fostul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, pe rețelele sociale. Aceasta a precizat că micuții din alte țări au fost imunizați din noiembrie.

Întârzie livrarea vaccinului pentru copii, în România. Micuții din alte țări, imunizați din noiembrie

Vaccinurile anti-Covid, destinate copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, ajung cu întârziere în România, comparativ cu alte state, unde micuții au fost imunizați de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Aceasta dă Canada drept exemplu, deoarece statul în cauză a dat undă verde vaccinului pentru copii încă din luna noiembrie 2021.

De asemenea, spune despre Statele Unite ale Americii că au publicat planul de vaccinare a copiilor încă din octombrie, iar imunizarea propriu-zisă a început din noiembrie.

ADVERTISEMENT

În plus, în țări europene precum Spania, Italia, Franța și Germania, vaccinarea copiilor a început din luna decembrie.

Copiii din România, vaccinați mai târziu

Chiar dacă vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani a fost aprobată în Europa, iar unele țări au început deja procesul de imunizare a micuților, România pare să rămână în urmă în acest sens.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, este indignată de această situație și a ales să își exprime punctul de vedere pe pagina sa oficială de Facebook.

“La noi, deși avem recomandarea EMA, deși există semnate contractele cu unul dintre furnizori pentru 2022, livrarea vaccinului pentru copii este întârziată.

ADVERTISEMENT

Asta deși nu am avut aproape deloc restricții de sărbători, am trimis copiii la școală încă din 3 ianuarie și avem o rată mică de vaccinare la adulți”, a declarat aceasta.

Ioana Mihăila blamează motivele invocate de autorități în ceea ce privește întârzierea dozelor de vaccin pentru copii.

“Faptul că nu a existat prevedere bugetară pentru dozele de vaccin pentru copii nu poate fi o scuză, în contextul în care anul trecut am avut buget separat și contract cu același furnizor”, a mai menționat fostul ministru.

Când vin dozele de vaccin pentru copii

Ministerul Sănătății a anunțat acum două zile, printr-un comunicat, că prima tranșă de vaccin pentru copii va ajunge în țară în perioada 21-25 ianuarie 2022.

“În perioada 21 – 25 ianuarie 2022 va fi livrată de către producător prima tranșă de vaccin pediatric anti COVID-19 destinat vaccinării copiilor cu vârste între 5-11 ani.

Este vorba despre 114 000 de doze care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă menționată”, au precizat reprezentanții ministerului.

ADVERTISEMENT