În timp ce comunitatea științifică, ONG-urile și mulți lideri politici au tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele inteligenței artificiale, Congresul american l-a audiat, marți, la Washington, pe Sam Altman, CEO-ul Open AI, investitorul și programatorul care făcut populară aplicația software ChatGPT.
Sam Altman a apărut pe scena publică în urmă cu câteva luni, datorită succesului start-up-ului său, dar era deja o figură importantă în Silicon Valley, una care avertizează de ani de zile în legătură cu aceste noi tehnologii, chiar dacă a contribuit la crearea lor. Altman, șeful OpenAI, creatorul interfeței ChatGPT, a fost interogat marți de o comisie parlamentară americană. El s-a declarat în favoarea reglementării guvernamentale pentru a limita riscurile asociate inteligenței artificiale.
Intervenția guvernelor pentru a reglementa inteligența artificială (AI) va fi ”crucială” pentru a „limita riscurile” legate de această tehnologie, a pledat, marți, Sam Altman. ”Este esențial ca cea mai puternică inteligență artificială să fie dezvoltată cu respectarea valorilor democratice”, a declarat tânărul antreprenor în fața unei comisii parlamentare americane, ”ceea ce înseamnă că leadershipul american este crucial”.
Lansarea ChatGPT în noiembrie a stârnit un interes public și corporatist uriaș pentru așa-numita inteligență artificială generativă, care este capabilă să creeze conținut – text, imagini, sunete sau video – după ce a fost antrenată pe baze de date uriașe. Senatorul democrat Richard Blumenthal a deschis audierea de marți cu o demonstrație: a pus un discurs înregistrat care părea a fi al său, dar care era de fapt o clonă de voce editată în întregime de ChatGPT.
”Dacă ați fi ascultat de acasă, probabil că ați crezut că sunt vocea și cuvintele mele, dar în realitate nu sunt nici vocvea nici cuvintele mele”, a declarat Richard Blumenthal, care prezidează Subcomisia Senatului pentru protejarea vieții private, tehnologie și drept. Blumenthal tocmai își rostise remarcile preliminare privind pericolele inteligenței artificiale, scrise cu ChatGPT și citite de un software antrenat pe vocea sa reală. Tehnologiile de inteligență artificială ”nu mai sunt fantezii science-fiction, ele sunt reale și prezente”, a adăugat el.
Congresmenii au dezbătut cu șeful OpenAi și cu alți doi experți despre necesitatea de a reglementa sistemele informatice care ar putea ”literalmente să ne distrugă viețile”, după cum a spus senatorul Lindsey Graham. Sam Altman a reamintit că, deși OpenAI LP, entitatea care a dezvoltat ChatGPT, este o companie privată, aceasta este controlată de o organizație non-profit, ceea ce ”ne obligă să lucrăm pentru a distribui pe scară largă beneficiile inteligenței artificiale și pentru a maximiza siguranța sistemelor bazate pe inteligență artificială”, a adăugat el.
El a propus crearea unei noi agenții federale, care ar fi responsabilă de acordarea de licențe organizațiilor care dezvoltă sisteme de inteligență artificială de un anumit nivel și care ”ar putea să le retragă în cazul în care acestea nu respectă standardele de siguranță”. ”Ați fi calificat (pentru astfel de atribuții)?”, l-a întrebat senatorul John Kennedy. ”Îmi place slujba mea actuală”, a răspuns antreprenorul, scrie France 24.
Sam Altman și-a exprimat în mod regulat sprijinul pentru un cadru de reglementare pentru inteligența artificială, de preferință la nivel internațional. ”Știu că pare naiv să propui așa ceva, pare foarte dificil” de realizat, dar ”există precedente”, a explicat el, citând exemplul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). A existat un oarecare entuziasm față de ideea unei agenții federale, dar aceasta ar trebui să fie dotată cu resurse adecvate, a spus Blumenthal. ”Și nu mă refer doar la dolari, ci și la expertiză științifică”, a spus el.
Sam Altman a remarcat, totuși, riscurile unei reglementări excesive: ”Dacă industria americană încetinește, China sau altcineva poate avansa mai repede”. El a insistat, de asemenea, că orice măsuri nu ar trebui să înăbușe cercetarea independentă, concentrându-se în schimb asupra companiilor dominante, precum a sa.
Deocamdată, Statele Unite sunt departe de a urma exemplul Parlamentului European, care urmează să voteze luna viitoare o nouă legislație care să reglementeze în linii mari inteligența artificială. Congresul SUA vorbește în mod frecvent despre necesitatea de a proteja mai bine confidențialitatea datelor și de a favoriza o mai mare concurență pe internet. Însă diviziunile politice au blocat de ani de zile majoritatea proiectelor de lege.
Implementarea rapidă a inteligenței artificiale generative de către OpenAI, Microsoft și Google a redeschis problema reglementării tehnologiei. Mulți sunt îngrijorați de impactul potențial al acesteia asupra profesioniștilor, de la riscul de pierdere a locurilor de muncă până la furtul de proprietate intelectuală. Senatorii au trecut în revistă mai multe domenii, cum ar fi algoritmii tendențioși și răspândirea de dezinformări tot mai sofisticate în perioada electorală.
”Inteligența artificială are potențialul de a îmbunătăți aproape fiecare aspect al vieții noastre”, a declarat Sam Altman, sperând că inteligența artificială generativă va permite în cele din urmă omenirii să rezolve ”cele mai importante provocări ale sale”, precum încălzirea globală sau maladii precum cancerul. ”Dar ea creează și riscuri serioase”, a recunoscut el.
”Una dintre cele mai mari temeri ale mele este că noi, această industrie, această tehnologie, vom provoca daune semnificative societății”, a spus el. ”Dacă această tehnologie merge în direcția greșită, poate ajunge destul de departe (…) Și vrem să lucrăm cu guvernul pentru a împiedica acest lucru să se întâmple”.
Deși nu există niciun indiciu imediat că Congresul SUA va elabora noi norme radicale în materie de inteligență artificială (spre deosebire de UE), preocupările societale ridicate de inteligența artificială au determinat recent principalele agenții americane să reitereze faptul că se asigură că inteligența artificială nu încalcă legile existente privind drepturile civile și protecția consumatorilor.
CEO-ul Open AI plănuiește să înceapă luna aceasta un turneu global prin capitale și mari orașe de pe șase continente pentru a discuta cu factorii de decizie politică și cu publicul despre această tehnologie. ”Inteligența artificială va transforma lucrurile în moduri pe care nici măcar nu ni le putem imagina, cu implicații pentru alegeri, locuri de muncă și siguranța americanilor”, a declarat senatorul republican Josh Hawley. ”Această audiere este un prim pas crucial pentru a înțelege ce trebuie să facă Congresul”.