News

Intensificarea ploilor și a fenomenelor meteo violente, cauzate de activitatea umană. Anunțul cercetătorilor

Oamenii de știință sunt de părere că intensificarea ploilor și a fenomenelor meteo violente sunt cauzate de activitatea umană.
21.07.2021 | 08:00
Intensificarea ploilor si a fenomenelor meteo violente cauzate de activitatea umana Anuntul cercetatorilor
ADVERTISEMENT

Ploi abundente, inundații istorice, furtuni puternice, tornade și în zone cu climă temperată sau grindină de dimensiuni uriașe, iată doar câteva fenomene extreme care lovesc în aceste zile regiuni importante din lume.

La baza acestor manifestări fără precedent ale naturii stau schimbările climatice, unele tot mai accentuate în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

În opinia cercetătorilor, toată această gamă de anomalii climatice este provocată de oameni. Activitatea lor a transformat deja planeta într-una mai ploioasă, cu mai multe zăpezi și fenomene mai potențial periculoase, potrivit unui nou studiu.

Oamenii de știință explică intensificarea ploilor și a fenomenelor meteo violente

O echipă de cercetare specializată în geoștințe din cadrul Universității din California, Los Angeles, a folosit algoritmi de învățare automată pentru a arăta că schimbările climatice produse de oameni au contribuit deja, în ultimele decenii, la intensificarea fenomenelor de precipitații extreme, atât în sezonul cald, cât și în cel rece.

ADVERTISEMENT

Un studiu al celor de la Nature, prezentat de Descoperă.ro, a ajuns la concluzia că, dacă activitatea umană va fi lăsată necontrolată, ea va duce în continuare la evenimente meteorologice viitoare cu un impact devastator.

Oamenii de știință explică modalitatea de producere a acestor fenomene extreme. Astfel, dată fiind încălzirea planetei, pe fondul creșterii temperaturilor, se evaporă mai multă apă din oceane, lacuri și din sol, care ajunge în atmosfera Pământului.

ADVERTISEMENT

În același timp, o atmosferă mai caldă poate să păstreze mai multă umiditate, vaporii de apă la nivel global crescând cu aproximativ 7% pentru o mărire a temperaturii globale de numai un grad Celsius.

O creștere a nivelului de precipitații poate mări și frecvența sau severitatea alunecărilor de teren și a inundațiilor, care pot cauza victime umane.

ADVERTISEMENT

Care sunt zonele unde schimbările climatice au intensificat precipitațiile

Din datele cercetătorilor americani reiese că unele dintre zonele în care a fost detectată o influență clară a schimbărilor climatice în nivelul precipitațiilor au fost regiunile musonice din Asia de Est și Africa, precum și ”zonele de furtuni” din Pacificul de Nord și Atlantic.

În prezent, cele mai ferite zone, unde schimbările climatice nu au avut nicio influență asupra precipitațiilor, au fost deșerturile din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, sudul Africii de Sud, regiunile aride și semi-aride din Australia, precum și în regiunile umede ale planetei, cum ar fi părțile centrale și nord-vestice din America de Sud.

Cercetătorii concluzionează în studiul lor că schimbările în nivelul precipitațiilor nu vor fi uniforme pe întreaga planetă, astfel că unele regiuni vor trece prin perioade mai intense și mai lungi de secetă.

Schimbările climatice, la originea inundațiilor fără precedent din Europa?

Specialiștii climatologi de pe continent cred că schimbările climatice vor face ca vremea să devină și mai extremă. În unele zone, activitatea umană a crescut de sute de ori probabilitatea producerii unor fenomene extreme. Cercetătorii se tem că panta pe care se află omenirea este mai supusă riscurilor decât se credea până acum, scrie The Guardian.

Oamenii de știință au anticipat cu mult timp în urmă că schimbările climatice vor aduce mai multe fenomene meteo extreme: valuri de căldură, secetă, inundații. Emisiile de gaze provenite din activitatea umană, incendiile de pădure și alte activități încălzesc planeta. Pe măsură ce atmosfera devine mai caldă, reține mai multă umezeală, ceea ce produce mai multe ploi.

Toate zonele care se confruntă acum cu inundații – Germania, Belgia, Olanda, Londra, Edinburgh, Tokyo etc. – ar fi avut ploi de vară puternice chiar și fără criza climatică, dar e puțin probabil ca inundațiile să fi avut o asemenea intensitate, mai spun cercetătorii.

ADVERTISEMENT
Tags: