News

Video. Remiză în Derby della Madonnina made in China. Juve bate la Pescara cu dubla lui Higuain, alertă cu Dybala! Napoli, victorie fără Chiricheş

UPDATE, ora 23:55 / Cu Vlad Chiricheş lăsat pe banca de rezerve, Napoli a câştigat fără emoţii în faţa lui Udinese, scor 3-0. Au marcat Mertens, Allan şi Callejon....
16.04.2017 | 00:05
Video Remiza in Derby della Madonnina made in China Juve bate la Pescara cu dubla lui Higuain alerta cu Dybala Napoli victorie fara Chiriches

UPDATE, ora 23:55 / Cu Vlad Chiricheş lăsat pe banca de rezerve, Napoli a câştigat fără emoţii în faţa lui Udinese, scor 3-0. Au marcat Mertens, Allan şi Callejon.

VEZI VIDEO

Aşa arată clasamentul după meciurile de astăzi:

UPDATE, ora 18:00 / Juve se impune la Pescara, scor 2-0, prin dubla lui Higuain, şi se distanţează în fruntea clasamentului din Serie A. Lazio, cu Ştefan Radu titular, a remizat pe terenul celor de la Genoa, scor 2-2. Stoian a fost titular pentru Crotone în remiza de la Torino, scor 1-1. Tătăruşanu a avut un meci modest cu Empoli. A greşit la primul gol şi a fost învins din penalty la ultima fază. S-a terminat 1-2.


UPDATE, ora 17:15 / Veste proastă pentru fanii lui Juventus. Paulo Dybala a ieşit accidentat în minutul 54 al partidei cu Pescara. Pare a fi vorba de o problemă musculară destul de gravă, iar argentinianul ar putea rata returul cu Barcelona, din Liga Campionilor. Pe teren, lucrurile merg bine pentru Juve. Higuain a dat o dublă şi este 2-0 pentru campioană.

VEZI VIDEO

UPDATE, ora 15:42 / AC Milan a smuls un egal pe terenul lui Inter, scor 2-2, după ce gazdele au avut 2-0 la pauză. Romagnoli şi Zapata, la ultima fază, au înscris pentru “diavoli”. Jucătorii lui Inter au protestat pentru că se acordaseră doar cinci minute de prelungire, iar golul a venit în 90+7. De partea cealaltă, Candreva şi Icardi punctaseră în prima parte. A fost primul meci al lui Milan de când a fost preluată de investitori chinezi, la fel ca rivala Inter Milano.

INTER MILANO – AC MILAN 2-2 (Candreva 36, Icardi 44 / Romagnoli 83, Zapata 90+7)

VEZI VIDEO

Capture

Derby della Madonnina este unul dintre cele mai importante derby-uri ale fotbalului european, rivalitatea dintre cele două echipe fiind una veche de mai bine de un secol. Iar sâmbătă, de la ora 13:30, se dispută un nou duel istoric al oraşului!

AC Milan şi Internazionale sunt cele două protagoniste, iar povestea confruntărilor datează încă de la începutul veacului trecut. Mai exact, 1908 este anul din care Milanul se împarte în două atunci cănd este vorba de “calcio”.

Cum s-au născut cele două rivale

AC Milan a fost prima care s-a înfiinţat, pe actul de naştere stând scrisă data de 16 decembrie 1899. Un grup de englezi şi de italieni, toţi pasionaţi de fotbal, s-au întâlnit şi au pus bazele unuia dintre cele mai cunoscute cluburi din fotbalul italian. Două nume sunt de rezonanţă, Alfred Edwards şi Herbert Kilpin. Primul a fost preşedintele clubului între 1899 şi 1909, în timp ce al doilea a fost primul căpitan şi antrenor al echipei. Edwards avea zece ani de când locuia în Italia, el fiind viceconsul la Milano. Kilpin trăia de opt ani în Peninsulă, mutându-se aici pentru a lucra în industria textilă.

kilpin

Numele oficial al echipei era Milan Cricket and Football Club, iar fondarea clubului a fost făcută publică două zile mai târziu, pe 18 decembrie 1899. Pe lângă echipa de fotbal, exista şi o formaţie de cricket, aceasta fiind condusă de Edward Berra. Se simţea foarte bine influenţa britancilor în naşterea clubului, fotbalul şi cricketul fiind două dintre cele mai populare sporturi ale insularilor.

Culorile noului club erau roşu şi negru, iar explicaţia este una simplă. “Suntem o echipă de diavoli. Culorile noastre sunt roşul ca focul şi negrul pentru a le invoca frică adversarilor”. Acestea erau cuvintele lui Herbert Kilpin în anul de graţie 1899.

inter 1908

Noua ani mai târziu, în sânul clubului milanez au început divergenţele. Totul a pornit de la cooptarea de fotbalişti străini, mai mulţi membri opunându-se ca în tricoul lui AC Milan să apară jucători care nu erau italieni. La scurt timp, 44 de membri decid să plece şi fondează un nou club, Internazionale Milano. Se întâmpla pe 9 martie 1908, aproape de miezul nopţii, în restaurantul “L’Orologio” din Piaţa Domului. Imediat şi-au ales şi culorile, negru şi albastru. “Această noapte minunată ne-a dăruit culorile emblemei noastre: negru şi azuriu pe fondul aurit de stele. Se va numi Internazionale pentru că suntem fraţi ai lumii.”

Primul AC Milan-Inter a fost un meci amical

Prima întâlnire dintre cele două echipe a avut loc la doar câteva luni după înfiinţarea lui Inter. Se întâmpla în finala Cupei Chiasso, turneu amical ce se disputa în Elveţia. Drumul până în oraşul din Ţara Cantoanelor a fost parcurs cu trenul, jucătorii celor două echipe stând unii lângă alţii. Cu doar câteva luni înainte apărau culorile aceluiaşi club, iar acum ajunseseră în situaţia să fie adversari.

1908

Partida s-a disputat pe 18 octombrie 1908, în fata a apoximativ 2000 de spectatori, ceea ce a generat încasări de 400 de franci elveţieni. S-au jucat două reprize a câte 25 de minute, în condiţiile în care restul meciurilor de la turneu s-au disputat pe durata a două reprize de câte 20 de minute. Rossonerii au câştigat cu 2-1, graţie golurilor marcate de Pietro Lana şi Luigi Forlano. Pentru Inter, golul de onoare, era marcat de Carlo Payer.

Eroii primului “Derby della Madonnina”

Inter-ul se prezentase la acest meci cu o echipă tânără, şase dintre cei unsprezece fotbalişti aruncaţi în luptă aveau sub 20 de ani. Portarul nerrazurilor, Piero Campelli, avea doar 15 ani şi uimea spectatorii cu stilul său de a apăra. În loc să respingă mingea, acesta prefera să o reţină, lucru rar întâlnit în acea vreme. În 1912 a fost selecţionat la echipa naţională a Italiei, devenind cel mai tânăr portar al “Squadrei Azzurra”, record care a stat în picioare mai bine de un secol. Gianluigi Donnarumma reuşea, în 2016, să doboare acest record.

inter 1909

La fel de tânăr ca Piero Campelli era şi Roberto Fronte, unul dintre fundaşii echipei, el ajungând să îmbrace tricoul lui Inter după ce citise un anunţ despre crearea clubului în ziarul “La Lombardia”.

Căpitanul şi antrenorul nerrazurilor avea 19 ani, Virgilio Fossati având să devină şi unul dintre primii jucători ai Inter-ului care va îmbrăca tricoul echipei naţionale a Italiei. La începutul Primului Război Mondial s-a înrolat în armată şi a murit pe front, în apropiere de Monfalcone.

pietro lana

Tot în război a murit şi un alt fotbalist care a scris istorie în primul meci AC Milan-Inter. Luigi Forlano, unul dintre cei doi marcatori ai rossonerilor, s-a numărat printre membrii fonadatori ai Juventus-ului, în 1897, pe când avea 15 ani. Pentru AC Milan a jucat un singur meci oficial, împotriva lui US Milanese.

S-a înrolat într-un batalion de trăgători de elită şi a fost ucis, în Slovenia, în 1916. Pietro Lana, cel care a marcat primul gol din “Derby della Madonnina”, a reuşit să devină si primul fotbalist care înscrie în tricoul “Squadrei Azzurra”, în amicalul Italia-Franţa 6-2.

217 meciuri oficiale s-au disputat între cele două echipe. Inter a câştigat de 77 de ori, în timp ce AC Milan a triumfat de 75 de ori. 65 de meciuri s-au terminat la egalitate.

11 goluri s-au marcat în meciul din 6 noiembrie 1949, Inter-Milan 6-5, această partidă fiind cea în care s-au marcat cele mai multe goluri din istoria derby-ului.

89 de trofee au adunat cele două rivale, AC Milan conducând în acest clasament cu 48 de trofee, faţă de cele 39 ale Inter-ului. Ambele echipe au câştigat de câte 18 ori campionatul Italiei.