Mascații au dat năvală peste clanurile periculoase din Capitală. Procurorii Parchetului General au mers miercuri dimineaţă la 13 percheziţii domiciliare în Bucureşti, dar şi în satele Dragomireşti Deal, Roşu, Dârvari, Domneşti din judeţul Ilfov şi în satul Cosoba din judeţul Giurgiu.
Surse judiciare citate de Observator arată că sunt implicați membri ai clanurilor interlope Luptătorii, Cămătarii, Giuleştenii şi Vasiloi.
Parchetul General a transmis că toate cercetările sunt pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de şantaj de către patru persoane fizice, cunoscute ca fiind apropiate unor clanuri interlope.
Se pare că cei acuzați ar fi acordat împrumuturi pentru persoane care ar fi fost dependente de jocuri de noroc sau droguri. Aceștia ofereau diverse sume de bani cu titlu de împrumut.
Mai târziu, dacă persoanele care au luat bani nu înapoiau sumele, cei vizaţi începeau să-i șantajeze pentru a recupera banii împreună cu dobânzi aferente acestora.
„Procurorii Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au efectuat, în cursul zilei de astăzi, 13 percheziţii domiciliare în București în satele Dragomirești Deal, Roșu, Dârvari, Domnești din județul Ilfov și în satul Cosoba din județul Giurgiu.
Investigațiile vizează săvârșirea mai multor infracțiuni de șantaj de către patru persoane fizice, cunoscute ca aparținând sau fiind apropiate ale unor clanuri interlope. Acestea au identificat, exploatat și întreținut anumite vulnerabilități (jocuri de noroc, consum de droguri) ale persoanelor vătămate, cărora le-au oferit diverse sume de bani cu titlu de împrumut. Ulterior, în contextul nerestituirii sumelor de bani de către acestea, folosindu-se de notorietatea lor de persoane violente, cei vizați au exercitat acte de șantaj în vederea recuperării atât a împrumuturilor cât și a dobânzilor aferente acestora.
âLa activitățile desfășurate procurorii au beneficiat de suportul polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente și Serviciul Investigații Criminale. Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare. Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au transmis procurorii.
În cercetările oamenilor legii sunt implicați membri ai clanurilor interlope Luptătorii, Cămătarii, Giuleştenii şi Vasiloi. Ion-Valentin Constantin, cunoscut sub numele de “Vali Nebunu”, este asociat atât cu Marian Sîrbu, alias “Box”, un membru important al clanului “Cămătarii”, cât și cu Andrei-Cristian Bădulă, numit “Moş Ene”, un fost membru al grupării “Luptătorilor”, cunoscut pentru comportamentul său extrem de violent.
Ionuţ-Laurenţiu Mihai, cunoscut sub porecla “Laur al lui Expres”, a fost implicat până în 2018 în vânzarea de țigări de contrabandă în sectorul 6 din București, o activitate care i-a adus câștiguri considerabile. El este recunoscut pentru legăturile sale cu Marian Gheorghe, alias “Expres Negru”, un membru proeminent al clanului “Giuleştenilor”, grup infracțional specializat în jafuri și furturi bine planificate.
Ionuț-Laurențiu Mihai face parte și din cercul apropiat al lui Vasile-Mitică Dincă, cunoscut ca “Miki al lui Vasiloi”, unul dintre liderii influenți ai grupării “Vasiloi”, și este prieten cu Marius Costea, zis “Ţâru”, fost membru al grupării “Luptătorilor”.
Vasile Adrian lucrează ca agent de securitate și este angajat al companiilor BGS Monitorizare şi Intervenţie SRL și BGS Divizia de Securitate SRL.
„În această dimineață, 11 septembrie 2024, poliţişti din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pun în executare 13 mandate de percheziție domiciliară și 18 mandate de aducere, în Municipiul București și județele Ilfov și Giurgiu, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.
În fapt, în perioada ianuarie – septembrie 2024, patru bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 53 de ani, cu scopul de a obține venituri ilicite, ar fi acordat mai multor persoane, în mod repetat, cu titlu de împrumut și fără a fi autorizate în acest sens, diferite sume de bani, cărora le-ar fi aplicat dobânzi stabilite în mod discreționar. Din cercetări, s-a stabilit faptul că, în momentul în care persoanele împrumutate se aflau în imposibilitatea de a plăti sumele de bani convenite, la termenele fixate, cei 4 bănuiți, prin amenințări, presiuni psihice și violență fizică, le-ar fi determinat să plătească banii împrumutați și dobânzile aferente.
Astfel, în vederea probării activității infracționale a bănuiților, astăzi, 11 septembrie a.c., au fost puse în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie, o armă și aproximativ 70.000 de euro. Persoanele vizate vor fi conduse la audieri, față de acestea urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Grupuri Infracționale Violente – DGPMB, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de camătă și șantaj”, a precizat Poliția Capitalei într-un comunicat emis miercuri dimineață.