News

Interlopii fac legea în Giuleşti: “Joacă barbut în parc pe bani mulţi. Se ameninţă şi se înjură. Poliţia nu are curaj să se bage”. Reportaj după uciderea lui Emi Pian

05.08.2020 | 13:39
Imagine de la razia Poliției făcută pe Calea Giulești. Sursa foto - fanatik
ADVERTISEMENT

Ultima noapte de răfuială, întâia cu Poliția la treabă! Acestea au fost coordonatele de la care s-a plecat la doar câteva ore după crima din cartierul Giulești, crimă care a zguduit din temelii lumea interlopă.

FANATIK a mers în zonă și a stat de vorbă cu oamenii locului. Am descoperit adevăruri nespuse, teamă și multă nesiguranță. Vișiniul blocurilor te întâmpină încă de la intrarea în Calea Giulești. Într-adevăr, primarul a montat fântâni arteziene sub Podul Basarab, dar zona se schimbă greu și asta în ciuda numeroaselor șantiere.

ADVERTISEMENT

Imobilul Poliției Transporturi Căi Ferate pare scăpat din război și, în mod evident, a trăit și vremuri mai bune. Apoi, blocul care a deținut zeci de ani recordul pentru cea mai înaltă clădire din București este aproape la pământ.

 Ultima noapte de răfuială, întâia cu Poliția la treabă!

Magnatul Ion Țiriac a simțit chemarea unei afaceri de zile mari, a obținut toate aprobările și a culcat clădirea ISAF fără să mai țină cont de istoric. Ne afundăm și mai mult în cartier și doi pași mai încolo, mașinile sunt nevoite să încalece liniile de tramvai.

ADVERTISEMENT

Se contruiește noua perlă a cartierului, adică stadionul Rapidului, echipă fără de care nu poți să trăiești în zonă. De altfel, steagurile ancorate la geamuri, scări și sus pe blocuri sunt păstrate cu sfințenie de oamenii locului.

Și ca niciodată, spun tot localnicii, mașinile de poliție trec la minut. Girofaruri aprinse, sirene, ba chiar și o razie de toată frumusețea la intersecția cu Bulevardul Constructorilor.

ADVERTISEMENT

Cu doar câteva ore în urmă, într-o casă de pe Intrarea Craiovei, toată spuma mafiei din București s-a întâlnit la o partidă de barbut. N-a ieșit deloc bine pentru câțiva dintre participanți.

Interlopii s-au luat la ceartă, unul dintre ei a fost înjunghiat cu un cuțit de bucătărie și a murit pe targa medicilor. Agresorul a fost tăiat și el de fratele victimei și se află acum în stare gravă la spital.

ADVERTISEMENT

Aproape imediat au început să curgă amenințările și Poliția a intrat în alertă. Pe rețelele de socializare, cele două clanuri și-au jurat răzbunări crunte și lucrurile s-au desfășurat cu o viteză amețitoare.

Vila în care stătea părintele lui Ciprian Napi, agresorul lui Emi Pian, a fost incendiată. Oamenii legii au organizat o declarație de presă și au încercat să transmită tuturor că se ocupă de siguranță. Nu toată lumea a fost însă de acord.

„Cartierul s-a curățat bine de tot. Cel mai bun exemplu este dat de prețul apartamentelor. Două camere într-un bloc vechi ajung și la 60.000 de euro. Doar că a venit nenorocirea asta peste toți și mulți s-au întors acasă. Au apărut din nou fețe dubioase, indivizi certați cu legea”, spune sub protecția anonimatului un localnic.

Suntem îndrumați către Parcul Marin Preda, acolo unde „barbutul” ni se spune că este sport național și se desfășoară chiar sub ochii paznicilor.

„Ce e aici, Dumnezeu cu mila, cine are curaj să se bage între ei. Joacă pe bani mulți, stau la măsuțele făcute de domn primar pentru șahiști. Se înjură, se amenință.

Nu i-am văzut să se ia de lume, dar în general cam toți îi ocolesc. Parcul e plin de mămici care își plimbă bebelușii în cărucioare, bunici cu nepoței, ce le aud urechile”, ne spune unul dintre cei care se ocupă chiar de pază.

„Au început să apară cam după renovarea parcului. Poliția venea dimineața când erau numai mămici în parc și copii la groapa cu nisip. Evident că nu găseau nimic, ce să găsească, lopețici și tractorașe de jucărie. Parcul devine o junglă seara. Atunci apar, vin cu scaunele lor, cu mormane de bani”, spune și o bunică dezamăgită de întreaga situație.

În discuție intervin mai mulți oameni. „Despre ce vorbim aici, cum adică Poliția nu știa? Ăștia făceau legea aici, ei tăiau, ei spânzurau. Seara fugeau toți din calea lor. Cine naiba se ducea la măsuțele alea? Ai lor și atât. Noi, toți ceilalți eram în partea cealaltă de parc”, spune un alt bunic.

„A intrat Poliția în ei? Nu mai pot ăștia de Poliție, fac pe ei. Poliția nici măcar nu avea curajul să intre în parcul ăsta seara. Aici era care pe care, legea celui mai puternic. De mici așa au fost învățați, instinct de supraviețuire”, continuă acuzele.

Sirenele continuă să domine fondul sonor și suntem anunțați că la câteva sute de metri distanță există chiar o razie. „Au spus la televizor că fac razie în sectoarele 2 și 5, de unde erau ăștia care s-au bătut, dar, hop – surpriză. E la noi, aici.  Veniți cu mine, vă duc eu să vedeți. Nu trece o mașină, toate sunt oprite și verificate în portbagaj”, ne spune un adolescent cu ochelari.

Șapte mașini de Poliție și una de Jandarmerie erau parcate în intersecția Calea Giulești cu Bvd. Constructorilor. La nici 100 de metri este Intrarea Craiovei, strada pe care cele două clanuri de interlopi s-au luptat. Zeci de mașini au fost oprite preț de o oră, oamenii legii punând în scenă un adevărat filtru.

De altfel, sirenele au răsunat toată noaptea într-un cartier în care oamenii spun că există probleme serioase, dar autoritățile se fac că nu văd. „Se vând țigări fără timbru, alcool,  motorină, ce vrei și ce nu vrei. Sunt găști, clanuri, de toate. Și îmi spuneți că Poliția nu știe de ele? Avem o problemă atunci”, trage concluzia puștiul care ne-a condus prin cartier.

 

ADVERTISEMENT
Tags: