Cifrele referitoare la internările de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” arată că, anual, peste 5.000 de persoane ajung aici. Din aceștia, mulți sunt tineri cu diverse probleme, pornind de la dependențe, depresie, probleme comportamentale sau de personalitate.
În 2024, peste 22.000 de copii și adolescenți din România sufereau de probleme psihice, potrivit ASSMB. În ultimul an, tot mai mulți tineri au decis să își spună povestea pe internet. Experiențele de la Spitalul de Psihiatrie Obregia sunt diferite. În funcție de fiecare caz, povestitorii prezintă diferit cele trăite acolo. Problema apare atunci când alți tineri ajung să își dorească aceeași experiență, deși nu au probleme care să necesite tratament psihiatric.
„Cum pot să mă duc și eu?, Mai sunt locuri?”, „Frumos acolo, mereu mi-am dorit să vizitez locul”, „Vreau și eu acolo! Problema este că nu trec peste psihiatrie, mereu îmi dă un test de ăla și îl trec. Vreau si eu acolooo!”, „Cu ce medie se intră acolo?”, „Mai aveți locuri libere? Vreau să bag un concediu de vreo 2 săptămâni”, „Au sens pentru oamenii care chiar suferă, oamenii care nu fac asta pentru trend și să fie cool”, sunt doar câteva comentarii selectate de FANATIK și lăsate de cei care au vizionat și apreciat videoclipurile celor care și-au spus povestea despre internările la Obregia.
Sunt și persoane care susțin că „vizitele la Obregia” nu sunt un trend și nici un motiv de amuzament. Mai degrabă sunt consecințele mediului și ale societății cele care ajung să afecteze un număr tot mai mare de tineri. Din păcate, o varietate largă de afecțiuni ajung să îi forțeze pe tineri să treacă printr-o astfel de experiență.
„Râdeți voi râdeți dar acolo e singurul loc unde ai liniștea pe care ți-o dorești”, „Unii merg și de depresie acolo, ca să primească un tratament adecvat problemei lor. Depresia nu e nebunie!”, spun cei care înțeleg problemele prezentate de cei ce au fost pacienți ai Spitalului de Psihiatrie.
Una dintre fostele paciente ale Spitalului de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București a povestit deschis cum a trecut prin experiența internării. Aceasta a ajuns la unitatea medicală din cauza tulburării de personalitate borderline de care suferă. Ea recunoaște că a avut nevoie de mai bine de două săptămâni de izolare și tratament cu sedative pentru a se putea liniști. Fata a povestit despre acest subiect pe TikTok, devenind din pacientă fidelă o adevărată militantă pentru sănătatea psihică a tinerilor.
Pentru a distribui informațiile despre care mulți de pe platforma de divertisment întreabă în comentarii, tânăra a postat un video în care a explicat cum se poate interna cineva la Obregia și care sunt motivele pentru care pot ajunge acolo.
„Oamenii pot ajunge aici voluntar sau involuntar. Cei care ajung involuntar înseamnă că nu au ajuns cu acordul lor, ci forțat. De obicei cazurile în care pacienții sunt aduși cu poliția și/sau ambulanța. Persoanele care prezintă un pericol atât pentru ei, cât și pentru ceilalți. Iar internările voluntare sunt atunci când te prezinți fie cu trimitere de la medic, fie la camera de gardă și spui că vrei să te internezi.
Motivele pentru care te internezi sunt diverse. Pot fi fie cele mai grave, în care te internezi în urma unei tentative de suicid, ori după o bătaie/altercație, fie treci printr-un episod psihotic, familia sună și spune că nu ești bine. Mai sunt cazuri în care te duci voluntar și asta pentru că ai o depresie căreia nu îi dai de cap, ai o tulburare de personalitate cu simptome complicate de tip self-harm sau consum de substanțe. Poți ajunge și pentru dezalcoolizare, insomnii, atacuri de panică. Am văzut pacienți internați pentru Parkinson, schizofrenii și multe altele”, a povestit tânăra.
@andreelys Replying to @Cristiana Daca are cineva intrebari, va astept ❤️ #fy #foryou #fyp #fypシ #foryoupage #xyzbca #obregia #obregiacore #obregia😆😁😂😁😂😅😂🤣😂😆😂😁😂😅😂🤣😂🤣 #spital #sanatatementala #psihologie #trend #viral #qanda ♬ original sound – Andreea
FANATIK a dorit să afle motivele pentru care tinerii fără probleme ajung să își dorească internarea. Fie din amuzament, fie din dorința de atenție, aceste reacții de curiozitate la mediul prezentat pot ascunde, la rândul lor, afecțiuni serioase. Există și persoane care susțin în comentarii că au fost, de asemenea, internate. În acest sens, psihologul Diana Ioaneș a explicat ce poate sta în umbra acestor gânduri.
„Probabil că au nevoie să atragă atenția. Realitatea nu este asta. Un om care a fost internat la Obreja nu consideră ca un fenomen pozitiv în viața lui. A fost o suferință să te internezi, să ai un motiv de internare, vorbești greu despre asta, nu te lauzi. E, probabil, o nevoie de a atrage atenția și probabil tinerii aceia nici nu au fost spitalizați.
Ori sunt personalitate borderline, ori sunt personalitate histrionică, isterică, sunt cam greu de diagnosticat. Niște simptome sunt în preadolescență, care nu au niciun fel de cenzură, care au nevoie extraordinară de atenție. Histrionicul, istericul sau borderline probabil că ar face astfel de afirmații, dar e posibil ca acele experiențe nici să nu fi existat în viața lor. Nu știu ce să mai inventeze ca să atragă atenția”, susține psihoterapeutul.